Oftalmologie
Tumori. Afectiunile tumorale ale conjunctivei

Tumori. Afectiunile tumorale ale conjunctivei

Tumori. Afectiunile tumorale ale conjunctivei
Tumori. Afectiunile tumorale ale conjunctivei
Tumori.Afectiunile tumorale ale conjunctivei

Afectiunile tumorale ale conjunctivei sunt benigne şi maligne, aspectul clinic punând de cele mai multe ori diagnosticul. În unele cazuri tranşarea diagnosticului se face numai pe examenul anatomopatologic.

Tumori benigne

Nevii conjunctivali
Sunt mici formaţiuni tumorale plate, uşor pigmentate, care pot apare în diferite zone ale conjunctivei, însă sunt mai frecvente în regiunea perilimbică. Nu necesită tratament.

Dermoidul conjunctival
Este o tumoră congenitală, care este localizată mai ales la nivelul limbului sclero-corneean, interesând deopotrivă conjunctiva şi corneea; ca şi în alte tipuri de localizări este vorbă de incluzii ale ţesutului epidermic la nivelul altor organe.
Clinic se prezintă sub forma unei mase neregulate de aspect alb-cenuşiu. Din punct de vedere histologic, se constată ţesut epidermic, glande epidermice, şi chiar foliculi piloşi

Lipomul conjunctival
Este o tumoare grăsoasă, care se dezvoltă mai ales în zona supero-externă a fundului de sac conjunctival superior. Are consistenţă moale şi aspect lobulat.

Angiomul conjunctival
Este o tumoare vasculară, car evoluează concomitent cu alte localizări la nivelul pleoapelor sau la nivelul feţei. Este bine delimitată, de culoare roşie. Poate fi determinată de dilataţii capilare, sau de vase de neoformaţie anastomozate.

∎ Tumori maligne

Carcinom limbic
Este o tumoare conjunctivală care se dezvoltă în vecinătatea limbului corneean, invadând deopotrivă şi corneea; din punct de vedere clinic se prezintă ca o tumoare vegetantă sau ulcerovegetantă, cu contur neregulat, pe suprafaţa căreia pot apare hemoragii şi zone de necroză. Evoluează prin întindere pe suprafaţa corneei şi către sclerotică.
Din punct de vedere histopatologic, poate fi spinocelular sau bazocelular; formele spinocelulare sunt mai frecvente şi mai invazive, putând determina matastaze.
Tratamentul este chirurgical, radio şi chimioterapic.

Melanomul conjunctival
Este mai rară decât carcinomul limbic, uneori fiind vorba de degenerescenţa unui nev pigmentar conjunctival.
Din punct de vedere clinic, tumora este pigmentată, cu aspect mamelonat, şi foarte vascularizată (element de malignitate). Dă metastaze ganglionare şi la distanţă.
Tratamentul este chirurgical.

(Oftalmologie practică)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *