Oftalmologie
Ambliopia toxica nutritionala

Ambliopia toxica nutritionala

1. Ambliopia toxica nutritionala – Definitie

Ambliopia toxica nutritionala reprezinta reducerea acuitatii vizuale ce se datoreaza unei reactii toxice la nivelul portiunii periferice a nervului optic.

Diagnosticul se stabileste prin anamneza si examinarea campului vizual.

Ambliopia toxica este de obicei bilaterala si apare mult mai frecvent la pacientii care consuma alcool si fumeaza excesiv. In cazul alcoolismului cauza determinanta poate fi malnutritia.

Plumbul, metanolul, cloramfenicolul, digoxina, etambutanolul si alte substante chimice pot distruge nervul optic.

Amblipia toxica poate sa se asocieze cu alte deficite nutritionale cu meste sindromul Strachan caracterizat prin polineuropatie si dermatita orogenitala.

Ambliopia toxica nutritionala reduce acuitatea vizuala cauzata cel mai adesea de medicamente sau toxine sau deficiențe nutriționale, în special la alcoolici.
Pierderea vederii este de obicei graduală și parțială.
Diagnosticul este în principal clinic (de exemplu, scotoame bilaterale, istoria sugestivă).
Tratarea cauzei (de exemplu, oprirea expunerii la un medicament sau toxină, îmbunătățirea nutriției).

2. Simptome, semne si diagnostic

 Vederea incetosata si neclara se instaleaza tipic dupa zile sau saptamani. Un scotom initial mic, central sau pericentral, creste incet, implicand de obicei atat fixarea cat si pata oarba(scotom centrocecal) si interferand progresiv cu vedera.

Orbirea totala poate sa apara in ingestia de metanol, dar de obicei alte cauze nutrizionale nu produc pierderea severa a vederii. De obicei nu apar anomalii ale retinei, dar poate aparea mai tarziu o paloare a portiunii temporale a discului optic.

3. Tratament

 Vederea se poate imbunatati daca se indeparteaza imediat cauza. Odata ce nervul optic devine atrofic de obicei vederea nu se mai recupereaza. Terapia de chelare este indicata in intoxicatia cu plumb. Tratamentul cu vitamine B pe cale orala sau parenterala inainte ca pierderea vederii sa devina severa poate anula afectarea vederii in cazul in care cauza presupusa este malnutritia.

Rolul antioxidantilor nu a fost pe deplin inteles. Agentii folositi au o justificare teoretica dar nu exista eficacitate dovedita si populatia la risc care ar trebui sa primeasca aceste suplimente nu a fost definite inca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *