Miopia

miopia tratament

Miopia este o tulburare a refracţiei caracterizată printr-un exces de refracţie. Razele de lumină ce pătrund în ochi paralele venite de la infinit focalizează într-un punct situat în faţa retinei. Miopul vede neclar la distanţă, şi cu cât obiectul privit se apropie de ochi, focarul se apropie de retină şi imaginea se clarifică. Miopia este mai puţin frecventă ca hipermetropia, dar unele forme clinice pot avea o evoluţie progresivă cu alterări ale membranelor oculare.

Clasificare
După valoarea dioptrică se distinge:
 miopia mică (sub 3 dioptrii),
 miopiamedie (între 3 şi 6 dioptrii)
 miopia mare (peste 6 dioptrii);
După elementul anatomofuncţional implicat, miopia poate fi:
 Miopie axială, în care lungimea axului antero-posterior al globului este mai mare decât normal (fiecare milimetru în plus generează o miopie de 3 dioptrii);
 Miopie de curbură, când raza de curbură a corneei este mai mare (congenital sau în cheratocon) ori curbura cristalinului este accentuată:
 Miopie de indice, în care indicele de refracţie al cristalinului este crescut, în cazul cataractei nucleare senile, în spasmul muşchiului ciliar (pseudomiopie) sau printr-o deplasare a cristalinului înainte în subluxaţiile traumatice de cristalin.

Aspecte clinice
După evoluţie şi aspectul clinic, miopia este: benignă, simplă, etichetată ca viciu de refracţie) şi malignă (miopia boală), care se manifestă ca o adevărată maladie a ochiului.
– Miopia benignă (simplă) este cauzată de corelaţia inadecvată dintre lungimea axului antero-posterior şi puterea de refracţie a corneei şi cristalinului.
Debutează în jurul vârstei de 6-7 ani (miopie oculară) şi de obicei nu depăşeşte 6-7 dioptrii, până la 20-25 de ani, după care se stabilizează. Pot exista situaţii în care miopia poate progresa după această vârstă (sarcină, anumite boli, etc.).

Clinic:
– subiectiv, pacientul acuză vedere înceţoşată la distanţă, cefalee, îngustarea fantei palpebrale pentru a-şi ameliora vederea. Acuitatea vizuală este bună la aproape. De obicei există o corelaţie între valoarea acuităţii vizuale necorectate şi valoarea miopiei, cu cât vederea este mai scăzută, valoarea
miopiei este mai mare.
– obiectiv, aspectul ochilor aste normal, ochii fiind mai proeminenţi.

Diagnosticul se stabileşte:
Subiectiv, pe examenul acuităţii vizuale. Se aşează în faţa ochiului lentile concave (divergente) care îmbunătăţesc acuitatea vizuală, lentila cea mai slabă care dă cea mai bună acuitate vizuală indică valoarea miopiei..
-Obiectiv, schiascopia, refractometria (dioptronul), indică valoarea miopiei (la copii şi tineri după suprimarea acomodaţiei cu atropină). Miopii prezintă o putere acomodativă şi o convergenţă scăzute, având o vedere bună la aproape, miopia putând astfel produce un strabism divergent.

Evoluţia
Este diferită în raport de vârsta apariţiei. Ea creşte şi se agravează progresiv mult mai mult atunci când apare înainte de 7-8 ani. Miopia simplă poate genera o serie de tulburări: strabism divergent prin insuficienţa convergenţei, astenopia convergenţei (oboseală musculară), spasm de acomodaţie.

Tratament
Tratamentul miopiei simple este reprezentat de corecţia optică (lentile aeriene, lentile de contact) sau corecţia chirurgicală (chirurgia refractivă a corneei).
– Corecţia optică cu lentile aeriene divergente asigură un confort vizual bun. De regulă se prescrie cea mai slabă lentilă concavă care asigură obţinerea celei mai bune acuităţi vizuale. La copii şi tineri se poate face o corecţie totală (sub cicloplegice: atropină) când miopia este mică. În miopiile medii sau mari se poate prescrie o subcorecţie sau pot fi prescrise lentile bifocale (pentru vedere la distanţă şi la aproape). Subcorecţia poate fi recomandată în caz de esotropie, iar subcorecţia în exotropia intermitentă.
– Corecţia cu lentile de contact poate fi de asemenea utilizată în tratamentul miopiei medii sau mari.
– Corecţia chirurgicală a miopiei sau chirurgia refractivă a corneei este actual tot mai frecvent practicată în miopie, prin diverse tehnici: cheratotomie radiară, fotocheratectomia cu laserul excimer realizează o remodelare a suprafeţei anterioare a corneei).

(Oftalmologie practica)

 

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link