Hipertrofia benigna a prostatei
Pentru diagnosticarea hipertrofiei benigne a prostatei (HBP), medicul trebuie sa efectueze o serie de analize ale caror rezultate indica cu certitudine existenta HBP – ului.
Pentru o diagnosticare corecta a hipertrofiei benigne a prostatei (HBP), medicul trebuie sa cunoasca pentru inceput rezultatele anamnezei, o analiza medicala generala care ofera informatii despre:
– simptomatologie
– antecedentele chirurgicale urologice
– tratamente medicamentoase utilizate curent
– functia sexuala
– statusul general al pacientului
Tinand cont de rezultatele anamnezei, medicul va efectua o serie de analize medicale specifice diagnosticarii hipertrofiei benigne a prostatei (acestea se regasesc de altfel si in protocolul de diagnostic al altor afectiuni ale prostatei).
Tuseul rectal (examenul digital rectal) investigheaza:
– tonusul sfincterului anal;
– dimensiunile aproximative ale prostatei;
-consistenta si forma glandei (simetria/asimetria lobilor; prezenta si consistenta nodulilor);
– mobilitatea si sensibilitatea glandei;
– palparea veziculelor seminale.
Examenul de urina
Pentru a elimina ipoteza diagnosticului de infectie a tractului urinar care poate avea aceeasi simptomatologie ca hipertrofia benigna a prostatei, este necesara efectuarea examenului de urina (sedimentul de urina si urocultura). Este un test de laborator care evidentiaza prezenta unor bacterii sau a sangelui in urina. Rezultatele acestei analize sunt suficiente pentru a confirma sau infirma un posibil diagnostic de infectie a tractului urinar.
Ecografia trans-abdominala
Ecografia transabdominala este o analiza care permite aprecierea morfologiei tractului urinar superior, a prostatei (date despre structura si volumul prostatei), veziculelor seminale si rezidiul vezical.
Antigenul specific prostatic (PSA-ul seric total)
Testul PSA evidentiaza nivelul antigenului specific prostatic din sange. PSA-ul este o glicoproteina sintetizata de catre celulele prostatice ; nivelul PSA-ului in sange, in cazul unui organism sanatos, este foarte mic. In cazul existentei unei afectiuni a prostatei, nivelul PSA in sange creste. Din acest motiv, rezultatele testului PSA sunt foarte importante pentru diagnosticarea hipertrofiei benigne a prostatei. Fata de tuseul rectal si ecografia transrectala, testul PSA are o valoare predictiva net superioara.
Optional, in functie de gradul de edificare oferit de rezultatele analizelor de mai sus in ceea ce priveste diagnosticarea corecta a pacientului suspectat de hipertrofie benigna a prostatei (HBP), medicul poate opta pentru urmatoarele analize :
– urografia – indicata in cazul pacientilor cu antecedente chirurgicale urologice sau sindrom febril de cauza urinara.
– studiile urodinamice – importante pentru evaluarea pacientilor in vederea alegerii variantei optime de tratament.
– endoscopia tractului urinar inferior – recomandata pentru determinarea marimii si configuratiei anatomice a prostatei in scopul alegerii metodei terapeutice
– ecografia transrectala necesitatea efectuarii acestei analize este determinata de rezultatele tuseului rectal si a testului PSA
Discutati cu medicul despre varianta corecta de tratament pentru dumneavoastra
Numai medicul este capabil sa stabileasca particularitatile bolii dumneavoastra
Din fericire, datorita cercetarilor continue, exista diferite variante de tratament pe care le puteti discuta cu medicul. Fiecare varianta are avantaje specifice pe care trebuie sa le cunoasteti inainte de a lua o decizie.
Impreuna cu medicul veti stabili in ce masura simptomele date de adenomul de prostata au perturbat calitatea vietii dumneavoastra. In alegerea tratamentului trebuie sa mai tineti seama de varsta, de modul de viata si de planurile dumneavoastra de viitor.
Medicul este capabil sa stabileasca gradul de evolutie al bolii si va va recomanda un tratament in functie de particularitatile bolii dumneavoastra. De exemplu, daca aveti simptome moderate spre severe si medicul descopera ca prostata este marita (peste 40 de grame), optiunea cea mai buna va fi un tratament cu inhibitor de 5-alfa reductaza. Acest medicament actioneaza prin micsorarea dimensiunii prostatei, reducand riscul de retentie acuta de urina si scade necesitatea operatiei.
(Autor: Prof. Dr. P. Geavlete)
Buna seara.AM 60 ANI .Anul trecut in noiembrie am avut o retentie urinara,la urgente mi sa pus sonda,am luat tratamentul prescris cu antibiotic 10zile in paralel cu”OMNIC TOCAS”dupa scurt timp am inceput sa fac alergie,dupa 3 luni ma solicitat medicului urolog schimbarea tratamentului mi sa prescris”AVODART”am luat tratamentul si dupa primele 10 capsule au inceput alte probleme,o usoara umflre a buzelor,micarimi la ochi si nas , dureri in capul piptului si scderea ritmului cardiac.intre timp am repetat analizele care au valori normale.PSA 3,88.Am facu recent si un RMN .DIGNOSTICUL “HIPERTROFIE PROSTATICA”VEZICA DE LUPTA”CE MA SFATUITI SA FAC?Sunt pogramat luna viitoare la medicul de familie.SA INTRERUP TRATAMENTUL? IN paralel folosesc ceaiuri de ghimpe cu pufulita cu flori mici.URINAREA MERGE DESTUL DE BINE.