Eozinofilia
Eozinofilia -este prezenta a mai mult de 500 de eozinofile/μl de sânge si se întâlneste frecvent în multe situatii, nu numai în infectiile parazitare. Eozinofilia tisulara semnificativa poate aparea fara a fi însotita de eozinofilie sanguina.

Cauze
Probabil ca cea mai frecventa cauza de eozinofilie este reactia alergica la medicamente, ca produsii iodati, aspirina, sulfonamide, nitrofurantoin, peniciline si cefalosporine. Starile alergice din febra fânului, astm, eczeme, boala serului, vasculite alergice si pemfigus se asociazs în mod caracteristic cu eozinofilie. Eozinofilia apare si în bolile vasculare de colagen (de ex., poliartrita reumatoida, fasceita eozinofilica, angeita alergica si periarterita nodoasa) si în cele maligne (de ex.,boala Hodgkin, micoza fungica, leucemie mieloida cronica si cancerul plamânilor, stomacului, pancresului,ovarelor si uterului), ca si în boli rare, ca sindromul Job si BGC; mecanismul eozinofiliei în aceste afectiuni este necunoscut.Eozinofilia se întâlneste caracteristic în inflamatiile helmintice.
Cele mai dramatice sindroame hipereozinofilice sunt sindromul Loeffler, endocardita Loeffler, leucemia eozinofilica si sindromul hipereozinofilic idiopatic (cu nivel de 50 000-100 000 eozinofile/μl).
Sindromul hipereozinofilic idiopatic cuprinde un grup heterogen de tulburari, a caror trasatura comuna este hipereozinofilia prelungita de cauza necunoscuta, si disfunctie de organ asociata, ce poate afecta inima, sistemul nervos central, rinichii,plamânii, tractul gastrointestinal … Citeste tot aticolul