Grupele sanguine

Grupele sanguine

Grupele sanguine caracterizeaza sangele unei persoane in functie de prezenta sau absenta unui antigen (substanta endo sau exogena care ajunsa in organism nu este recunoscuta ca proprie si determina aparitia unui raspuns imun, ce vizeaza eliminarea ei) pe suprafata globulelor rosii.

Antigenele de grup sanguin si anticorpii lor specifici se mai numesc aglutinogene si respectiv aglutinine datorita faptului ca reactia antigen- anticorp se soldeaza cu aglutinarea hematiilor.

1. Cele mai importante sisteme de antigene cu importanta in practica medicala sunt sistemele ABO si Rh.

Grupele sanguine indica compatibilitatea sau incompatibilitatea dintre donator si primitor in cazul transfuziilor. Compatibilitatea reprezinta situatia in care este exclusa intalnirea antigenului de pe hematii cu anticorpii specifici.

2. Sistemul ABO

Presupune existenta aglutinogenelor A si B si a aglutininelor  alfa (anti A) si beta (anti B).
In mod normal, persoanele care prezinta pe eritrocite un aglutinogen nu au niciodata in plasma aglutinina omoloaga. O persoana poate avea unul, ambele sau niciun aglutinogen. Intotdeauna exista aglutinine corespunzatoare aglutinogenului care lipseste, iar cand sunt prezente atat A si B, nu exista aglutinine.

Grupa     Grupa     Aglutinogen      Aglutinine
0              I                –                              alfa si beta
A              II             A                             beta
B              III            B                             alfa
AB            IV           A si B                     –

Sistemul ABO a fost descris de Landsteiner, iar grupele I-IV de Jansky si sunt corespondente.

In luna aIII- a de viata intrauterina apar primele eritroblaste care contin pe membrana antigenele de grup sanguin ce se formeaza din antigenul H sintetizat din gena H. gena H are o alela recesiva ( forma diferita a genei) foarte rara, h, nefunctionala. Atunci cand apare genotipul hh, antigenul H nu mei este sintetizat si astfel nu mai sun t sintetizate nici antigenele A si B. Individul cu un astfel de genotip are sange de grup o fals ( fenotip Bombay) notat Oh sau Ohh. persoanele in cauza nu pot primi sange decat de la alte persoane cu fenotip Bombay.

3. Sistemul Rh (Rhesus)

Clasifica sangele uman dupa prezenta sau absenta unor proteine( antigenul D) de pe suprafata hematiilor.
persoanele ale caror hematii prezinta antigen D pe membrana se numesc Rh+ (pozitivi), iar ceilalti Rh-(negativi).
In sistemul Rh absenta antigenului nu presupune existenta anticorpilor specifici.
Antigenul D este codificat de gena D, care prezinta o alela recesiva d. Indivizii cu fenotip Rh+ pot avea genotip DD sau dd, pe cand cei Rh- doar dd.

4. Compatibilitatea

In sistemul ABO, exista notiunile de donator universal (grupa O) si primitor universal (grupa AB). Aceste notiuni sunt utile doar pentru transfuzii mici, sub 500 mL. In cazul transfuziei a peste 500 mL sange, se foloseste sange izogrup ( aceeasi grupa cu a primitorului).

Sangele Rh+ poate fi primit doar de indivizi Rh+, iar cel Rh- se poate administra la Rh- cat si la Rh+.

Cand o femeie Rh- este insarcinata, copilul fiind Rh+, sangele copilului trece prin placenta in sangele mamei dand nastere la anticorpi anti- Rh. In timpul celei de-a doua sarcini acesti anticorpi ai mamei se combina cu hematiile fatului pe care le distruge, provocand copilului icter si anemie grava.

Daca si mama si tatal sunt Rh+- nu exista nici un percicol pentru copil.

Daca si mama si copilul sunt Rh-, nu exista niciun pericol pentru sarcinile urmatoare.

Este foarte important sa se determine Rh-ul la fetele care urmeaza sa faca o transfuzie. daca ele au Rh- si primesc sange Rh+ ele vor forma anticorpi anti Rh, care vor actiona asupra copilului atunci cand vor fi gravide.

(Autor : Dr. Daniela Iancu)

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap