Metronidazol comprimate, 250 mg | Prospect
Compoziţie Metronidazol
Un comprimat conţine metronidazol 250 mg şi excipienţi: povidonă K 30, lactoză monohidrat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu.
Grupa farmacoterapeutică: antiprotozoare, medicamente folosite în tratamentul amoebiazei şi a altor boli produse de protozoare, derivaţi de imidazol; antibacteriene, derivaţi de imidazol.
Indicaţii terapeutice Metronidazol
Acest medicament este indicat în tratamentul infecţiilor determinate de microorganisme sensibile:
– tratamentul infestărilor cu protozoare: amoebiază intestinală şi hepatică, trichomoniază urogenitală, infestări cu Blastocystis hominis, balantidioză, giardioză;
tratament curativ în infecţii medico-chirurgicale cu germeni anaerobi sensibili; continuarea tratamentului curativ efectuat pe cale parenterală; vaginite bacteriene nespecifice, gingivită acută ulcerativă;
în timpul intervenţiilor chirurgicale cu risc mare de infecţie, pentru profilaxia infecţiilor postoperatorii cu germeni anaerobi sensibili;
eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori la pacienţii cu ulcer gastroduodenal, în asociere cu alte antibacteriene specifice, preparate cu bismut sau inhibitori ai pompei protonice.
Contraindicaţii
Hipersensibilitate la metronidazol, la imidazoli sau la oricare dintre excipienţii produsului.
Precauţii
Tratamentul trebuie întrerupt dacă apar: ataxie, ameţeli sau confuzie. Datorită riscului de afectare neurologică, se recomandă evitarea administrării medicamentului la pacienţii cu afecţiuni neurologice centrale sau periferice.
În timpul tratamentului cu metronidazol este necesară evitarea ingestiei băuturilor alcoolice, precum şi administrarea medicamentelor care conţin alcool etilic, deoarece pot să apară reacţii de tip disulfiram.
La pacienţii cu antecedente de discrazie sanguină sau în cazul tratamentelor de lungă durată sau cu doze mari, se recomandă monitorizarea hemoleucogramei. Dacă apare leucopenie, continuarea administrării se va decide în funcţie de gravitatea infecţiei, după evaluarea raportului risc potenţial/beneficiu terapeutic.
Se recomandă monitorizarea clinică şi de laborator a pacienţilor trataţi cu metronidazol mai mult de 10 zile.
Interacţiuni
Asocieri nerecomandate:
disulfiram: asocierea cu metronidazolul poate produce episoade de delir sau stări confuzionale;
alcool etilic: pot să apară înroşirea feţei, senzaţie de căldură, vărsături, tahicardie; de aceea, în timpul tratamentului cu metronidazol trebuie evitat consumul de băuturi alcoolice şi de medicamente care conţin alcool etilic.
Asocieri care necesită precauţii:
anticoagulante orale: metronidazolul creşte efectul anti coagulantel orale prin diminuarea metabolizării lor hepatice, cu risc de hemoragie; se recomandă controlul mai frecvent al timpului de protrombină şi al INR, cu ajustarea dozei de anticoagulant în timpul şi 8 zile după întreruperea tratamentului cu metronidazol.
Asocieri de avut în vedere:
5-fluorouracil: metronidazolul creşte toxicitatea 5-fluorouracilului prin reducerea clearance-ului acestuia.
Influenţarea testelor de laborator:
Metronidazolul poate imobiliza treponemele şi poate determina reacţie fals pozitivă la testul Nelson-Mayer.
Atenţionări speciale Metronidazol
Se recomandă prudenţă la pacienţii cu insuficienţă hepatică sau renală.
Datorită conţinutului de lactoză, medicamentul nu trebuie administrat pacienţilor cu galactozemie congenitală, sindrom de malabsorbţie a glucozei sau galactozei sau deficit de lactază (sindrom Lapp).
Sarcina si alăptarea
Studiile privind efectele asupra funcţiei de reproducere efectuate la animale nu au relevat efecte teratogene sau fetotoxice. Datele obţinute de la un număr mare de paciente însărcinate, tratate cu metronidazol în primul trimestru de sarcină, nu au evidenţiat efecte malformative particulare. Studii la un număr echivalent de paciente însărcinate, tratate cu metronidazol după primul trimestru de sarcină, nu au arătat efecte fetotoxice. Ca urmare, administrarea în timpul sarcinii se va face doar în cazul în care administrarea medicamentului este necesară.
Deoarece metronidazolul se excretă în laptele matern, se recomandă, în funcţie de importanţa tratamentului pentru mamă, fie evitarea administrării, fie întreruperea alăptării.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
De obicei, acest medicament nu influenţează negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, pacienţii trebuie avertizaţi de posibilitatea apariţiei rare de vertij, confuzie sau tulburări vizuale tranzitorii.
Doze şi mod de administrare
Amoebiază intestinală şi hepatică
Adulţi: doza uzuală este de 6 comprimate pe zi, administrate oral, în 3 prize timp de 7 zile sau 6-8 comprimate Metronidazol 250 mg (1,5-2 g metronidazol) pe zi, administrate oral, în priză unică, timp de 2-3 zile.
Copii: doza uzuală este de 30 – 40 mg metronidazol/kg şi zi, administrate oral, în 3 prize, fără a depăşi doza recomandată la adulţi.
În caz de abcese hepatice ameobiene, se recomandă asocierea tratamentului cu metronidazol cu evacuarea chirurgicală a abcesului.
Trichomoniază:
Femei (uretrite şi vaginite): se recomandă o doză unică orală de 8 comprimate Metronidazol 250 mg (2 g metronidazol) sau un tratament asociat timp de 10 zile consecutiv, cu 2 comprimate Metronidazol 250 mg (500 mg metronidazol) pe zi, administrate oral şi un ovul pe zi.
Bărbaţi (uretrite): se recomandă tratament timp de 10 zile consecutiv, cu 2 comprimate Metronidazol 250 mg (500 mg metronidazol) pe zi, administrate oral.
Balantidioză şi infestări cu Blastocystis hominis
Adulţi: doza uzuală este de 6-8 comprimate pe zi, administrate oral, în priză unică, timp de 2-3 zile
Copii: doza uzuală este de 30 – 40 mg metronidazol/kg şi zi, administrate oral, în 3 prize.
Giardioză:
Adulţi: doza uzuală este de 2-4 comprimate pe zi, administrate oral, timp de 5 zile consecutiv.
Copii între 10-15 ani: doza uzuală este de 2 comprimate pe zi, administrate oral.
Vaginite bacteriene nespecifice:
Doza uzuală este de 2 comprimate, administrate oral, de 2 ori pe zi, timp de 7 zile consecutiv. Concomitent, trebuie tratat şi partenerul. În anumite cazuri, se recomandă asocierea tratamentului oral cu administrarea de ovule.
Gingivită acută ulcerativă
Adulţi : un comprimat de 3 ori pe zi, administrate oral, timp de 3 zile.
Infecţii medico-chirurgicale cu germeni anaerobi:
Adulţi: doza uzuală este de 4-6 comprimate pe zi.
Copii între 10 – 15 ani: doza uzuală este de 20 – 30 mg metronidazol/kg şi zi.
Chimioprofilaxia infecţiilor chirurgicale:
Medicamentul se va asocia cu antibiotice cu acţiune asupra enterobacteriilor.
Adulţi: doza uzuală este de 2 comprimate la intervale de 8 ore, începând cu 24 ore înainte de intervenţie şi continuând 12 ore postoperator.
Copii între 10 – 15 ani: se foloseşte aceeaşi schemă de tratament, administrându-se doze de 20-30 mg metronidazol/kg şi zi.
Eradicarea infecţiei cu Helicobacter pylori la pacienţii cu ulcer gastroduodenal
În general, tratamentul cu acest medicament trebuie administrat cel puţin 7 zile în asociere triplă cu laţi agenţi antibacterieni recomandaţi pentru tratamentul infecţiei cu Helicobacter pylori.
Adulţi: doza uzuală este de 2 comprimate de 250 mg (500 mg ) de 2-3 ori pe zi, administrate oral, timp de 7-14 zile.
Copii sub 10 ani: se recomandă utilizarea altor forme farmaceutice, adecvate vârstei.
Reacţii adverse Metronidazol
Rar, s-au observat tulburări digestive minore: greaţă, tulburări ale gustului, anorexie, epigastralgii, vărsături, diaree.
Foarte rar, s-au raportat reacţii de hipersensibilitate: urticarie, înroşirea feţei, prurit, febră, edem angioneurotic, erupţii pustulare; tulburări vizuale tranzitorii, cum sunt diplopie, miopie; reacţii neuropsihice: cefalee, ameţeli, confuzie, convulsii; pancreatită, reversibilă la oprirea tratamentului.
La doze mari şi/sau tratamente îndelungate s-au raportat: leucopenie, neuropatie senzorială periferică, reversibile la întreruperea tratamentului.
Medicamentul colorează în roşu urina datorită pigmenţilor hidrosolubili rezultaţi din metabolizarea produsului.
Supradozaj
În caz de supradozaj, se recomandă tratament simptomatic.
Păstrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Ambalaj
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate.
Prospect autorizat de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania
@antoniu: Multumim pentru intrebarea adresată. Printre cele mai comune efecte adverse( gastrointestinale) ale acestui medicament nu se încadrează și simptomele descrise de dvs.
Urmăriți simptomatologia și adresati-va medicului dvs de familie dacă acestea persistă sau se intensifică.
Toate cele bune.
Am luat o zi metronidazol si la a diua pastila dupa o ora a inceput sa ma doara mans dreapta pe dinauntru asa sec si dupa o jum de ora msna stanga si dupa toata noaptea o fi de la metronidazol
Am cumparat Metronidazol de la rusi,…ce parere aveti,posibil sa fac candida? Multumesc
buna ziua medecu genecolog mi prescris pastile metronidazol 2 pastile de 3 ori in zi de 500mg sa beau 7 zile dar am a 5 zi si nu mai pot sa le beau le simt in gura imi este greata am ameteli ma doare stamacu am sunat medicu si eam spus ca mi rau dar ea mia spus sa rabd puteti sami dati un sfat mersi
@Andreea: multumim pentru mesaj.
Pentru prevenirea episoadelor de candidoza orala se pot prescrie tratamente antifungice care fie se aplica local prin badijonare, clătire , drajeuri care se topesc în gura , fie se administreazăoral. Dintre cele mai eficiente sunt preparatele cu Nistatin ce se administrează oral dar si apele de gura sunt indicate în controlul candidei.
Mult succes!
Metronidazolul trebuie luat in combinatie cu nistatina pastile pt a evita candidoza bucala sau cu nistatyn apa de gura?
@Dacian: Nu. Sunt multe condiții care pot determina creșterea transaminazelor. Doctorul dvs va trebuie sa reevalueze semnele și simptomele pe care le prezentați și poate , de asemenea, sa ceara examene speciale amănunțite.
Printre cele mai comune cauze de creștere a transaminzelor amintim:
– consumul de medicamente , cum ar fi statine( medicamente ce reduc nivelul lipidelor) sau analgezice ( de exemplu acetaminophen )
– consumul de alcool
– hepatitele A, B , C
– hepatita autoimuna
– ficatul gras ( neasociat consumului de alcool)
– obezitatea
– boala celiaca
– boala Wilson
– dermatomiozita
– infecțiile cu Epstein Barr virus sau cu Cytomegalovirus
– hipotiroidism
– colecistita
-hernia hiatala etc
Hmm.. atunci este posibil ca proctolog plus proctoglyvenol supozitoare sa fie atât de toxic încât sa modifice Transaminazele??… am luat 2 /zi aproape o luna.
Alt medicament nu am luat.
Mulțumesc mult
@Dacian: Bună seara !
În literatură sunt raportate cazuri extrem de rare de hepatotoxicitate indusa de către Metronidazol și aceasta se considera a fi produsa prin mecanism imuno-alergic și nu prin mecanism toxic direct.
Am luat metronidazol 15 zile cate 3 pe zi.
Azi mi-am făcut analizele de sânge și am transaminazele depășite… nu mult dar depășite.
Metronidazol ul poate avea astfel de efecte??
Am giardia dar sunt diagnosticata cu ficat gras si dunt si hipertensiva pot lua metronizadol?
Atentie cu aceast cocktail de medicamente.Va spun din proprie experienta ca am chiar zilele astea cea mai violenta reactie la linex cu sanohepatic.
Mare, mare , mare atentie la ce inghititi.
Am avut infectie dentara, mi s a prescris augumentin cu metronidazol.Am luat 7 zile, am terminat tratamentul dar reactiile aparute dupa la interactiunea linex si sanohepatic a fost una cum eu nu am mai intalnit oricat m am documentat.Am tot corpul umflat si rosu, ma dor, ma mananca si ma ard umflaturile.Nu e un singur loc unde sa nu mi se fi umflat si sa fie foarte dureros.
Am mai luat sanohepatic nu am avut reactii adverse dar atentie ca nu se stie cum reactioneaza organismul.
Poate a fost doar la mine pe fondul altor afectiuni de care nu am tinut cont.
@ignat: Nu am înțeles care este întrebarea dumneavoastră !
Eau metronidazol de 3 ori pe zi este de ajuns 20 de pastile
am facut o infectie maxilara si medicul mi-a recomandat augmentin, metronidazol si linex pentru protectie.Metronidazolul mi-a dat niste reactii de ametiala, perderea echilibrului.M-am bucurat cand au trecut cele 3 zile, sigur renuntam la ele daca tratamentul dura ceva mai mult.deci atentie !!!
@marian: Tratamentul balanitei depinde de agentul ce a determinat aceasta condiție.
Dacă o infectie bacteriana este cauza atunci flucloxacilin sau metronidazol se pot administra.
Multă sănătate!
Este bun pentru balanita circinata eroziva ??
@Cozma Pertonel: Antibioterapia prelungita favorizează dezvoltarea fungilor comensali precum Candida spp.
În cazul pacienților cu diabet zaharat profilaxia are drept scop prevenirea dezvoltării unei infecții fungicide în perioada de risc: pentru prevenirea candidozei orofaringiene tratamentul poate consta în: fluconazol comprimate sau clotrimazol sau nystatin apa de gură; pentru pacienții ce au dezvoltat anterior rezistența la agenții antimicotici se poate administra itraconazol.
De asemenea Practicare unei igienei orale foarte bune se recomanda în special pacienților diabetici; se va adăuga iaurt natural în alimentație de fiecare data când se administreaza un tratament antibiotic.
Nu uitați sa consultați medicul dvs înaintea oricărei noi administrări medicamentoase- rezistenta la antimicotice poate avea urmări severe , în special în cazul pacienților imunocompromisi.
Numai bine!
Am diabet si incep sa iau metronidazole am o infenctie la o masea mi-a dat doctorul stomatolug le iau simple sau mai trebuie ceva sa nu fac candida multumesc
@latffa: Aceasta afecțiune se poate datora și unor boli cronice care favorizează dezvoltarea candidei bucale , deci pe lângă tratamentul cu antifungice , medicul va efectua si unele examene care vor detecta afecțiunea de baza.
Buna si eu am facut candida bucala. Cum scap de ea??
@Diana: Nu cred sa existe o interactiune periculoasa lapte- metronidazol…
Bună ziua. As vrea sa stiu daca metronidazol se poate lua cu lapte ?
@Angela: In mod normal nu, dar poate ca unele farmacii au propriile lor reguli…
Se poate lua fara reteta de la farmacie?
AS VREA SA STIU,DACA AM LUAT IN LUNA IANUARIE TINIZOL,POT SA IAU ACUM METRONIDAZOL?
MULTUMESC
Buna ziua…as vrea sa va intreb si eu….am luat ieri 6 pastile de metronidazol…..pe cind azi am luat 2 si azi mia apaartut o scurgere de singe…o fi din cauza medicamentului . si ce imi recomandatai sa fac….pt ca cuclul inca nu trebuie sa apara…
metronidazolul se elibereaza si fara reteta?
@Vasile: Trebuie luat impreuna cu Nistatina ca sa nu faceti Candida!
@Vasile:
Spune-mi te rog …medicamentul asta (metronidazol)se elibereaza si fara reteta medicala??
Imediat ce am inceput tratamentul cu Metronidazol am avut puternice tulburari gastrointestinale si iata ca la doua saptamani dupa incetarea tratamentului (care a durat 5 zile) diareea provocata inca nu a cedat.
Foarte tare medicamentu asta…am facut candida bucala de la el si de un an tot ma lupt sa scap de ea .asa ca aveti grija cum vi-l administrati 😀 Sanatate!