Ulcerul gastroduodenal
Ulcerul gastroduodenal reprezintă deteriorarea suprafeţei mucoasei tractului digestiv. Majoritatea ulcerelor sunt localizate în duoden. Duodenul reprezintă prima porţiune a intestinului subţire. Aceste ulcere sunt denumite ulcere duodenale. Ulcerele localizate în stomac se numesc ulcere gastrice. Iar cele localizate în esofag – ulcere esofagiene.
Tipurile de ulcer gastroduodenal
Ulcerul duodenal este cel mai frecvent si afecteaza mai ales prima parte a duodenului. El survine de preferinta la barbat, iar aparitia sa este favorizata de numerosi factori: o secretie gastrica crescuta de acid clorhidric, hipergastrinemie (nivel excesiv de gastrina in sange din cauza unei hipersecretii de gastrina, hormon secretat de antrul gastric), infectie locala cu un germene, Helicohacler pylori, creditate, tabagism, stres fizic sau psihic, medicamente (aspirina, corticosteroizi) etc.
– Ulcerul gastric sau ulcerul stomacal este de trei ori mai putin frecvent decat ulcerul duodenal. El este legat mai ales de o fragilitate a mucoasei gastrice, de cele mai multe ori consecutiva unor agresiuni, indeosebi medicamentoase.
Simptome si semne
Simptomul major al ulcerului gastroduodenal este o durere asemanatoare cu o crampa sau cu o arsura, care poate fi deosebit de intensa. Situata in epigastru (partea de sus a abdomenului), aceasta durere apare la 2-3 ore dupa masa si este calmata prin alimentatie. Crizele dureroase care survin intr-un interval de cateva saptamani lasa locul unor perioade mai mult sau mai putin indelungate de remisiune.
Diagnostic si evolutie
Examenul endoscopic al esofagului, stomacului si duodenului (se face cu ajutorul unui tub dotat cu un sistem optic si introdus prin gura) confirma diagnosticul si permite sa se faca prelevari de mucoasa cu scopul de a verifica daca nu cumva este vorba de un cancer.
Oricare i-ar fi localizarea, ulcerul gastroduodenal evolueaza spre cronicizare: dupa cicatrizarea ulcerului, resuta este frecventa intr-un rastimp mergand de la cateva saptamani la cateva luni. De altfel, spre deosebire de ulcerul duodenal, care nu degenereaza, ulcerul gastric predispune la cancer de stomac: pacientul care este atins de un ulcer gastric trebuie sa beneficieze de o supraveghere medicala regulata. Complicatiile acute survin mai ales in caz de ulcer duodenal: hemoragii digestive (eliminari de sange pe gura, prin fecale), perforatie intestinala responsabila de o peritonita si stenoza piloroduodenala, tranzitorie sau ireversibila.
Tratament pentru ulcerul gastroduodenal
Tratamentul ulcerului gastroduodenal este mai intai de toate medicamentos: administrarea de antisecretoare, asociate eventual cu antiacide, suprimarea factorilor favorizanti (oprirea administrarii de medicamente gastrotoxice, a tutunului), in caz de esec al acestui tratament sau de aparitie a unor complicatii acute, este necesara o interventie chirurgicala. Pentru a evita recidivele, este absolut necesar sa se procedeze la eradicarea germenului Helicobacter pylori printr-un tratament antibiotic adecvat.
Prevenirea de reacutizare a ulcerului
Este foarte important să consultaţi medicul de familie pentru un control medical periodic. O supraveghere medicală calificată cu indicaţia investigaţiilor potrivite, evaluarea rezultatelor obţinute, consultarea specialistului de profil vă vor ajuta sa adaptaţi tratamentul la modificările apărute şi să preveniţi complicaţiile. Indicarea la timp a unui tratament preventiv medicamentos, respectarea regimului corect dietic, evitarea factorilor agresivi fizici şi psihici va vor ajuta să preveniţi acutizarea ulcerului şi dezvoltarea complicaţiilor.
Sfaturi pentru vindecarea ulcerului gastroduodonal
Nu fumaţi.
Evitaţi administrarea medicamentelor antiinflamatorii ca aspirina, ibuprofen fără recomandarea medicului.
Evitaţi cofeina şi alcoolul (sau le consumaţi numai în cantităţi mici şi pe stomacul plin).
Evitaţi bucatele picante dacă ele va provoacă arsuri.
(sursa: Ministerul Sanatatii al Republicii Moldova)
Fals.
Este adevarat sau fals ca ulcerul duodenal se vindeca complet ?