Polipii colonici

Polipii colonoci - Polypectomy

Polipii colonici sunt excrescente (masa de tesut anormal ) care se dezvolta in colon sau la nivelul rectului. Indepartarea timpurie a polipilor previne cancerul de colon si rectal.

Polipii colonici sunt asimptomatici.

1. Simptomele apar doar cand polipii au dimensiuni mai mari de 1 cm sau cand sunt de natura canceroasa. Cel mai comun simptom este rectoragia (eliminarea de sange rosu prin scaun). Uneori sangerarea nu se observa cu ochiul liber, fiind oculta, depistandu-se doar cu ajutorul unui test screening de hemoragie oculta din scaun.
Polipii colonici produc durere sau constipatie daca sunt mari si obstrueaza colonul.

2. Investigatii ce se pot efectua pentru a determina polipii colonici:

*Teste pentru hemoragia oculta din scaun. Astfel se pot descoperi cantitati microscopice de sange in scaun.
*Sigmoidoscopia cu tub flexibil. Aceasta permite vizualizarea suprafetei colonului situate in treimea inferioara. Permite, de asemenea, recoltarea de mostre de tesut (biopsie), iar uneori pot fi extirpate excrescentele.

*Colonoscopia. Aceasta metoda de screening permite inspectarea intregului colon.

Se pot recolta probe din orice polip prezent (biopsie).

Se recomanda o colonoscopie la fiecare 10 ani incepand cu varsta de 50 de ani la persoanele cu risc mediu de aparitie a cancerului colonic.

Colonoscopia este recomandata de la varsta de 40 de ani daca in familie exista un istoric de cancer colorectal la rude de gradul intai; la fiecare 5 ani dupa extirparea unuia sau mai multor polipi; la fiecare 1-2 ani la persoanele de 20-25 de ani care au istoric de transmitere a sindromului de cancer colorectal familial.
*Clisma cu bariu in dublu contrast (irigografie). Aceasta investigatie reprezinta o metoda radiografica de examinare a intestinului gros.

3. Tratamentul:

Majoritatea pot fi excizati cu un electrocauter prin colonoscopie. Cei mari trebuie tratati chirurgical. Ambele metode incearca sa evite transformarea lor intr-o afectiune canceroasa.

Screeningul regulat pentru depistarea de polipi colonici este cea mai buna metoda de a preveni degenerarea lor maligna.

Masuri de prevenire a dezvoltarii polipilor colonici:

*Suplimente de calciu, care scad riscul de reaparitie a polipilor cu 17%.

*AINS- antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv Aspirina. Doze scazute de aspirina au scazut moderat riscul de recurenta a polipilor precancerosi (adenomatosi).

*Exercitii fizice regulate pentru mentinerea unei greutati corporale constante.

*Oprirea fumatului si consumul de alcool moderat pot, de asemenea, sa scada riscul de cancer colorectal. Consumul moderat se defineste prin consumarea unui pahar pe zi pentru femei si doua pentru barbati.

*Evitarea consumului de alimente grase

*Consumul de legume si fructe

*Evitarea obezitatii.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap