Obezitatea (Supraponderabilitatea)

Obezitatea reprezintă o afecţiune caracterizată de creşterea greutăţii corporale peste nivelul optim, prin depozitarea în exces a ţesutului adipos. Obezitatea reflectă existenţa unor puternice dezechilibre hormonale în corp, fiind una dintre cele mai comune afecţiuni ale societăţii moderne.În ultimii ani, la nivel mondial, numarul persoanelor care suferă de obezitate s-a dublat. Potrivit unor estimări ale experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pîna în 2010, mai mult de jumatate din populaţia occidentală va fi afectată de obezitate. Nici tările în curs de dezvoltare sau sărace nu vor scăpa de acest flagel, în urmatorii ani prevazîndu-se o creştere însemnată a cazurilor de obezitate. Alarmante sunt cazurile de obezitate infantilă, cu proporţii dramatice în Statele Unite şi, mai nou, în Franţa.Ultimul sondaj public, efectuat de Biroul Naţional de Statistică al RM, denotă un procent înalt de maturi cu masa excesivă a corpului (36,3%)cu obezitate – 24,1% (12,8% la bărbaţi şi 32,9% la femei). Obezitatea, la rîndul său, este factor de risc major pentru diferite stări morbide din parte sistemului cardiovascular, şi nu numai.

Obezitatea
Obezitatea

Factorii principali ai obezităţii sunt cei de natură genetică, de comportament şi cultură.Printre cauzele obezităţii se află consumul de alimente în exces, în special a celor bogate în grasimi, proteine şi carbohidraţi, precum şi activitatea fizica redusă. Unii factori sociali, precum un venit prea scăzut al familiei sau un nivel de educaţie scăzut, au fost de asemenea asociaţi cu obezitatea. Totodată, s-a constatat că oamenii care suferă de stres sunt mai predispuşi consumului exagerat de alimente.
Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că, în prezent, copiii sunt din ce în ce mai puţini activi, marea majoritate a timpului fiind petrecută în faţa televizorului şi a calculatorului. Copiii care îşi petrec mai mult de zece ore pe săptamînă în faţa televizorului sunt mai predispuşi să devină supraponderali.În marea majoritate a cazurilor, acumularea de ţesut adipos apare în urma unor şocuri de natură psihică, care disturbă echilibrul mental şi generează apariţia depresiilor. Tensiunea nervoasă acumulată în timp dereglează întreaga activitate a sistemului endocrin. Glandele endocrine implicate cel mai frecvent în aceste dereglări sunt hipofiza, tiroida, pancreasul şi suprarenalele.Supraponderabilitatea este un factor de risc ce favorizează apariţia unor afecţiuni cronice grave:

– Apnee şi probleme de respiraţie;
– Creşterea nivelului de colesterol;
– Afecţiuni cardiace coronariene;
– Accidente vasculare;
– Afecţiuni ale vezici biliare;
Diabet;
Hipertensiune;
Osteoporoza;
– Afecţiuni maligne la nivelul urmatoarelor organe: uter, sîn, colon şi rect, rinichi, vezica biliară)

De asemenea, aceaste afecţiuni generează asupra organismului o serie de afecţiuni psihologice:

– Anxietate, depresie, atacuri de panica etc.
– Dereglări menstruale
– Complicaţii în evoluţia sarcinii
– Hirsutism ( prezentă în excess a părului pe corp şi pe faţă)
– Incontinenţa cauzată de stress ( eliminare involuntară a urinei datorită lipsei de control asupra muşchilor vezicii urinare)
-Riscuri mărite de apariţie a complicaţiilor în cazul intervenţiilor chirurgicale
– Rata a mortalităţii ridicata

La acestea se adaugă şi impactul negativ asupra întregului metabolism. Depozitarea ţesutului adipos începe de la nivelul organelor interne, care vor fi “sufocate” prin presiunea depozitelor de grasime acumulate in jurul lor. Astfel se instaleaza dezechilibrul functional la nivelul organelor interne si al sistemelor de organe. Primele organe afectate sunt ficatul, inima si rinichii.

Supraponderabilitatea, obezitatea şi alte boli cronice legate de acestea sunt de înlăturat.

În mod individual, cei afectaţi pot:
– să atingă armolia energetică şi greutatea sănătoasă;
– să limiteze consumul de grăsimi;
– să mărească consumul de legume şi fructe, alimente din boabe verzi şi nuci;
– să limiteze consumul de zahăr;
– şi cat mai multă activitate fizică

(sursa: Ministerul Sanatatii al Republicii Moldova)