Psihoterapie, Psihologie si Psihosexologie
Atacul de panica

Atacul de panica

Atacul de panica si Genetica acestuia – Exista teorii conform carora persoanele care fac atacuri de panica ar avea o mutatie genetica.

Revista “New Scientist” a publicat un raport conform caruia echipa de la centrul pentru biologie medicala si moleculara din Barcelona ar fi descoperit gena responsabila de atacurile de panica. Cercetatorii din Barcelona au descoperit ca 90% din persoanele afectate de atacuri de panica au o anormalitate genetica. Mutatia genetica, numita DUP25, se pare ca apare destul de rar la persoanele care nu sufera de anxietate si atacuri de panica. Regiunea mutatiei apare pe 60 de gene, din care au fost identificate pana in prezent doar 23.

Ceea ce nu se cunoaste inca este felul in care aceste mutatii genetice duc la producerea de proteine care controleaza felul in care celulele sistemului nervos comunica unele cu altele. Este posibil ca un dezechilibru in producerea acestor proteine sa duca la marea sensibilitate a creierului la situatii stressante.

Pe de alta parte este foarte interesant ca nu toate persoanele care prezinta mutatia genetica DUP25 fac atacuri de panica. Din acest motiv dr. Monica Gratacos de la centrul din Barcelona spune ca mediul are o importanta foarte mare in aparitia atacurilor de panica. Mai mult de 20% din persoanele care prezinta mutatia genetica DUP25 nu fac niciodata atacuri de panica si nu sufera de anxietate.

O alta descoperire a fost aceea ca mutatia DUP25 difera de la o gerenatie la alta in cadrul familiilor. De asemenea mutati variaza in cadrul aceleiasi persoane, si anume nu toate celulele unei persoane sunt afectate de aceasta mutatie. Dr. Raymond Crow de la universitatea din Iowa atrage atentia asupra faptului ca aceasta este o descoperire foarte importanta. Se pare ca a fost identificat un nou mecanism de producere a bolilor.

Datorita acestor descoperiri multi cercetatori au ajuns la concluzia ca de fapt atacul de panica este produs de un amestec de factori de mediu si genetici. Se pare ca poate exista o susceptibilitate la atacuri de panica, dar sunt necesari factori de mediu pentru declansarea acestei susceptibilitati.

Prof. Baker a demonstrat ca atacul de panica apare mai ales la persoanele care tind sa isi suprime emotiile. Emotiile se acumuleaza pana cand apare atacul de panica.

Daca se adauga la aceste informatii acelea privind neuroplasticitatea, s-ar parea ca putem controla din punct de vedere psihologic expresia genetica. Cercetariledr. Rossi sunt semnificative in acest domeniu, ca si teoriile moderne din psihologia cuantica.

Ceea ce este cert este ca atacul de panica se poate trata cu succes prin psihoterapie si medicatie antidepresiva.

Care este diferenta dintre anxietate si atacul de panica?

Desi atacurile de panica apar in cele mai multe tipuri de anxietate, exista diferente intre anxietate si atacurile de panica. Diferenta consta in durata si intensitatea simptomelor. Atacurile de panica sunt episoade de frica intensa care au durata scurta. Pe de alta parte, anxietatea apare treptat, este mai putin intensa, si dureaza mai mult timp.

Simptomele atacului de panica

Care sunt semnele si simptomele in atacul de panica? Intr-un atac de panica simptomele apar abrupt si de obicei ating maximul in aproximativ 10 minute. Un atac de panica complet include cel putin 4 din urmatoarele semne si simptome:

– senzatia de sufocare
– senzatia de lesin sau ameteala
palpitatii, tahicardie
– sentimentul de detasare de sine sau traire in afara realitatii
durere sau disconfort in piept
– teama de pierdere a controlului sau de a innebuni
– tremuraturi
– teama de moarte
– amorteala
– senzatia de inecare
– friguri
– calduri
– durere de stomac sau greturi

Cele mai multe atacuri de panica cedeaza in 20-30 de minute si rar dureaza mai mult de o ora.

Tipurile de atacuri de panica

Atacurile de panica pot fi neasteptate, si ele apar spontan fara a exista un motiv clar. Aceste atacuri de panica pot apare chiar si in somn sau atunci cand sunteti relaxat.

Atacurile de panica legate de situatie sunt declansate de o situatie specifica, cum este de exemplu trecerea unui pod sau vorbitul in public. Acest tip de atac de panica apare aproape intotdeauna imediat dupa ce sunteti expus la situatia respectiva sau o anticipati.

Atacurile de panica cu predispozitie la situatie sunt declansate de o situatie specifica, dar spre deosebire de atacurile de panica legate de situatie, ele nu apar intotdeauna. De exemplu, daca atacurile de panica apar atunci cand vorbiti in public, exista si situatii in care atacul de panica nu apare.

Tulburarea de panica

Ce este tulburarea de panica? De multe ori atacurile de panica trec fara complicatii. Totusi exista si situatii in care atacurile de panica se transforma in tulburare de panica, caracterizata prin:

– atacuri de panica frecvente
– griji zilnice, timp de o luna, legate de faptul ca ar putea apare un nou atac de panica
– modificari comportamentale semnificative pentru a evita atacurile de panica.

Cel mai frecvent tulburarea de panica apare dupa varsta de 35 de ani si este de doua ori mai frecventa la femei in comparatie cu barbatii.

Cel mai adesea tulburarea de panica coexista cu depresia si abuzul de substante.

Psihoterapia atacului de panica

Psihoterapia integrativa este o forma eficace de tratament al atacurilor de panica, fiind o forma de psihoterapie centrata pe nevoile clientului, si imbinand tehnici din mai multe scoli de psihoterapie. Se lucreaza cu tehnici cognitive si comportamentale, imagerie ghidata, hipnoterapie, elemente de psihoterapie dinamica si analitica, tehnici de relaxare. Pacientul invata sa isi controleze gandurile catastrofice, sa recunoasca situatiile care pot declansa atacul de panica si sa exploreze cauzele declansatoare pentru a indeparta definitiv aceste atacuri.

Psihoterapia cognitiv-comportamentala este de asemenea utila in tratamentul atacurilor de panica, agorafobiei si anxietatii. CBT se axeaza pe schimbarea tiparelor de gandire si pe modalitatile de adaptare. Pacientul invata sa isi controleze respiratia astfel incat sa se stopeze hiperventilatia. O tehnica uzuala este aceea a desensibilizarii progresive, in care pacientul este expus treptat la stimulul care produce frica.

Hipnoterapia si tehnicile de relaxare sunt utile pentru managementul stressului si desensibilizarea progresiva prin imagerie ghidata, cu reducerea intensitatii atacurilor de panica. Sunt folosite de asemenea si tehnicile de hipnoanaliza.

Psihoterapia familiala se adreseaza componentei relationale din atacurile de panica.

Psihoterapia de grup are impact mare in tratamentul atacurilor de panica, ca si a celorlalte tulburari din spectrul anxietatii, datorita intreventiei elementelor de dinamica de grup. In general psihoterapia de grup este de orientare cognitiv- comportamentala sau integrativa.

Psihoterapia este eficace in 80-85% din atacurile de panica.

Daca nu sunt tratate atacurile de panica pot avea impact serios asupra vietii dumneavoastra personale si profesionale. Persoana care sufera de atacuri de panica poate incepe sa se izoleze, si devine din ce in ce mai depresiva si neajutorata. Cu ajutorul psihoterapiei atacurile de panica si anxietatea pot fi eliminate, astfel incat sa redobanditi controlul asupra propriei vieti.

Atacul de panica si riscul de boala cardiaca

Se pare ca femeile varstnice care fac atacuri de panica au risc crescut de boala cardiaca.

Cecetarile recente arata ca exista o corelatie semnificativa intre anxietate si depresie ca factori de risc in infarctul miocardic si atacul vascular cerebral.

Prof. Smoller de la universitatea medicala Harvard arata ca atacurile de panica sunt periculoase in sine referitor la riscul cardiac. Studiile sale arata ca femeile varstnice cu istoric recent de atacuri de panica au nevoie de o urmarire atenta pentru decelarea complicatiilor cardiovasculare.

Riscul de boli cardiace asociat atacurilor de panica este semnificativ pentru femeile la postmenopauza. Ceea ce nu este inca clar este daca la aceste femei atacurile de panica crecs riscul coronarian sau este vorba de fapt despre un atac de panica asociat unei boli coronariene inca nediagnosticate.

Dificultatile de respiratie, bataile accelerate ale inimii si vertijul sunt simptome ale atacului de panica. Dar este posibil ca unele din femeile varstnice care au aceste simptome sa aiba de fapt o problema cardiaca nediagnosticata.

Gandirea si atacurile de panica

Atacurile de panica constau dintr-o multitudine de semne si simptome, cum sunt frecventa cardiaca crescuta, dificultati in respiratie, transpiratii, ameteli, etc. impreuna cu aceste simptome fizice apar si gandurile legate de aceste simptome. Frecventa cardiaca accelerata si durerea toracica duc la ganduri legate de infractul de miocard. Multe persoane care fac atacuri de panica ajung in serviciul de urgente la spital datorita acestor ganduri.

Cecetatorii din Norvegia au aratat ca gandurile catastrofice nu sunt doar o parte a atacurilor de panica, ci duc si la inrautatirea atacurilor de panica.

Teoriile actuale sustin ca atacurile de panica sunt declansate de felul in care o persoana gandeste in legatura cu senzatiile fizice pe care le are. Persoana interpreteaza aceste simptome ca fiind periculoase din punct de vedere fizic, mental sau social si astfel apare atacul de panica. Acest tip de ganduri sunt cunoscute sub denumirea de cognitii primare.

Persoanele care fac atacuri de panica au si cognitii secundare, si anume gandul ca va exista o leziune permanenta sau de durata datorita senzatiilor fizice avute.

Cu cat o persoana crede ca gandurile sale cele mai infricosatoare se vor adeveri, cu atat creste intensitatea atacului de panica. Intensitatea atacului de panica nu difera functie de preponderenta cognitiilor primare si a celor secundare.

Aceste rezultate sprijina utilizarea psihoterapiei ca tehnica de tratament a atacurilor de panica. Invatand sa recunoasca si sa modifice gandurile catastrofice persoana poate reduce intensitatea atacului de panica.

Tratamentul medicamentos al atacurilor de panica

Tratamentul medicamentos al atacurilor de panica se realizeaza prin prescrierea a doua mari clase de substante:

Antidepresivele, cum sunt inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei sau SSRI si antidepresivele triciclice. Antidepresivele reduc sau elimina multe dintre atacurile de panica. In general efectul este vizibil dupa cateva saptamani, astfel incat ele nu sunt utile daca sunt administrate in timpul unui atac de panica acut. Unele din cele mai frecvent prescrise medicamente din clasa antidepresivelor pentru atacul de panica sunt Zoloft, Paxil, Prozac, Safarem.

O alta clasa de substante active in atacul de panica sunt benzodiazepinele, care actioneaza foarte rapid, in general in 30 de minute- o ora. Efectul lor rapid le face sa fie adecvate in atacul de panica acut. Benzodiazepinele produc insa dependenta rapida si simptome severe de intrerupere a administrarii, astfel incat sunt utilizate cu prudenta. Cel mai frecvent sunt prescrise Klonopin si Xanax. Eficacitatea lor este variabila. Daca luati benzodiazepine nu opriti brusc medicatia. Durata tratamentului depinde de severitatea bolii si de raspunsul la tratament.

Cercetari privind atacul de panica si hiperventilatia

Unii cercetatori sustin ca persoanele care fac atacuri de panica hiperventileaza mai rapid decat media populatiei si ca hiperventilatia este cea care produce atacurile de panica. Alti cercetatori sustin ca persoanele care fac atacuri de panica sunt mai sensibile din punct de vedere psihologic la dificultatile de respiratie, cum este hiperventilatia, si ca aceasta sensibilitate, impreuna cu gandurile si sentimentele asociate, produc atacurile de panica. Alte teorii sustin ca persoanele cu atacuri de panica sunt sensibile din punct de vedere fiziologic la modificarile de nivel ale dioxidului de carbon, si ca astfel hiperventilatia poate duce la atac de panica.

La Rio de Janeiro s-au realizat cercetari care au demonstrat ca persoanele care au atacuri de panica raspund mai rapid la hiperventilatie comparativ cu cei care nu fac atac de panica.

Totusi se pare ca nu exista o corelatie intre istoricul familial de atac de panica si hiperreactivitatea la hiperventilatie. Cecetarile de la Rio de Janeiro arata si faptul ca teoria conform careia persoanele cu atac de panica ar fi sensibile la nivelul de dioxid de carbon din aer nu pare valida.

Cei care fac atacuri de panica interpreteaza in mod eronat schimbarile fizice produse de hiperventilatie, ajungand astfel sa aiba atacul de panica. Ceea ce pare important este intelegerea vulnerabilittailor neurobiologice ale acestor persoane.

Efectele atacului de panica

Atacul de panica poate avea o serie de consecinte.

Atacul de panica dureaza doar cateva minute, dar efectul acestei experiente poate fi pe termen lung. Daca aveti atacuri de panica frecvente, faptul ca aceste atacuri de panica apar destul de des au un puternic efect emotional. Amintirea faptului ca a existat o teama intensa si teroare in timpul atacului de panica poate influenta in mod negativ increderea in sine si poate avea impedimente asupra vietii dumneavostra de zi cu zi.

Datorita frecventei de repetare a atacurilor de panica se poate ajunge la anxietate anticipatorie, respectiv incepe sa va fie teama ca veti avea un alt atac de panica, si aceasta duce la anxietate si tensiune constanta. Acest tip de anxietate seamana cu anxietatea din tulburarea de anxietate generalizata. Frica de frica poate fi prezenta in permanenta si poate avea efect devastator.

O alta consecinta a atacurilor de panica frecvente poate fi evitarea fobica, adica incepeti sa evitati anumite situatii sau locuri. Aceasta evitare se bazeaza pe convingerea ca o anume situatie a dus la atacul de panica anterior. Sau puteti incepe sa evitati anumite locuri pentru ca ar fi dificil sa iesiti din acel loc sau ar fi dificil sa cereti ajutor daca ati avea un atac de panica.

O alta complicatie posibila a atacului de panica este depresia. Depresia apare destul de frecvent la persoanele care au atacuri de panica. Atacurile de panica impreuna cu depresia pot avea un impact serios asupra vietii dumneavoastra. Atunci cand aveti senzatia ca atacurile de panica si anxietatea sunt incontrolabile poate apare depresia.

Abuzul de substante poate fi o incercare de a va trata singur anxietatea si atacurile de panica prin utilizarea alcoolului, tutunului sau drogurilor. Din nefericire acestea nu fac altceva decat sa inrautateasca situatia.

Una din cele mai frecvente si greu de suportat consecinte ale atacurilor de panica este agorafobia, respectiv evitarea sistematica a locurilor publice.

Cauzele atacului de panica

La ora actuala cercetarile privitoare la cauzele atacului de panica nu sunt concludente.

Se pare ca ereditatea, stress-ul si anumiti factori biochimici joaca un rol in aparitia atacurilor de panica. Daca un membru al familiei dumneavoastra sufera sau a suferit de atacuri de panica, atunci creste probabilitatea ca si dumneavoastra sa suferiti de atacuri de panica.

Multi cercetatori cred ca atacul de panica are legatura cu raspunsul natural al organismului la pericol, care este de tip lupta sau fuga. De exemplu, daca v-ar urmari un animal salbatic periculos atunci corpul dvs ar reactiona instinctiv la acest lucru. Frecventa cardiaca creste, la fel si frecventa respiratorie, deoarece corpul se pregateste sa faca fata unei situatii care va ameninta viata. Acestea sunt si tipurile de reactii care apar in atacul de panica. Nu este prezent nici un stress evident, dar se pare ca exista ceva care declanseaza sistemul de alarma al organismului dumneavoastra.

Diagnosticul in atacul de panica

Una din cele mai frecvente situatii intalnite in cabinetul de psihoterapie este atacul de panica.

Uneori atacul de panica este dificil de diagnosticat datorita asemanarii cu unele boli fizice. Cele mai multe din simptomele atacului de panica sunt de natura fizica. Aceste simptome fizice pot include durerea in piept sau dificultatile de respiratie si pot mima bolile cradiace, astmul bronisc sau hipertiroidismul.

Multe persoane care au atacuri de panica apeleaza la medic in mod repetat sau ajung la serviciul de urgente din spital pentru a primi tratament pentru ceea ce cred ca este o problema medicala.

Pentru a diagnostica atacul de panica este necesara eliminarea posibilelor cauze medicale ale simptomelor prezentate.

Pe de alta parte exista o serie de boli care pot coexista cu atacul de panica si dintre acestea cele mai frecvente sunt:

– Sindromul de colon iritabil, caracterizat prin crampe la stomac, durere abdominala, flatulenta, constipatie si diaree
– Prolapsul de valva mitrala
– Oboseala cronica

Complicatiile atacului de panica

Atacurile de panica se pot transforma intr-o tulburare debilitanta si distructiva. Teama de atacurile recurente poate conduce la adoptarea unui comportament de evitare, respectiv incepeti sa evitati ceea ce este in mod obisnuit considerat o situatie normala. De exemplu puteti incepe sa evitati sa mergeti la magazin sau va este frica sa parasiti locuinta de unul singur. Apare de fapt ceea ce se numeste frica de frica.

La copii atacurile de panica interfera cu dezvoltarea normala, tulburand viata sociala si scolara a copilului. Copiii si adolescentii pot incepe sa nu mai mearga la scoala sau le este frica sa paraseasca propria casa pentru ca le este teama ca ar putea avea un atac de panica. Doresc sa evite situatiile in care atacul de panica ar putea sa apara.

Atacurile de panica cresc riscul de depresie, suicid, abuz de alcool, droguri si alte substante.

Cauzele atacului de panica

La ora actuala cercetarile privitoare la cauzele atacului de panica nu sunt concludente.

Se pare ca ereditatea, stress-ul si anumiti factori biochimici joaca un rol in aparitia atacurilor de panica. Daca un membru al familiei dumneavoastra sufera sau a suferit de atacuri de panica, atunci creste probabilitatea ca si dumneavoastra sa suferiti de atacuri de panica.

Multi cercetatori cred ca atacul de panica are legatura cu raspunsul natural al organismului la pericol, care este de tip lupta sau fuga. De exemplu, daca v-ar urmari un animal salbatic periculos atunci corpul dvs ar reactiona instinctiv la acest lucru. Frecventa cardiaca creste, la fel si frecventa respiratorie, deoarece corpul se pregateste sa faca fata unei situatii care va ameninta viata. Acestea sunt si tipurile de reactii care apar in atacul de panica. Nu este prezent nici un stress evident, dar se pare ca exista ceva care declanseaza sistemul de alarma al organismului dumneavoastra.

(sursa: www.psihoterapia.eu)

3 thoughts on “Atacul de panica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *