Psihoterapie, Psihologie si Psihosexologie
Depresia

Depresia

Depresia este una din cele mai frecvente afectiuni la ora actuala, cu incidenta relativ egala la femei si la barbati.

Un studiu desfasurat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii a atestat faptul ca depresia afecteaza circa 121 de milioane de persoane de pe intregul mapamond. Se estimeaza ca anual, 3 – 15 % din populatia generala prezinta un episod depresiv, dintre care 0,4 – 5 % sunt episoade depresive severe. In Europa, din 1000 de adulti, 58 prezinta tulburare depresiva majora (adica 33,4 milioane de persoane). Toate aceste cifre ingrijoratoare au facut ca depresia sa devina in acest moment una dintre cele mai studiate afectiuni psihice

Depresia cuprinde o gama larga de simptome si semne, si se poate manifesta de la forme foarte usoare, cu sunt “starile proaste” la forme foarte grave, cu tentative de suicid.

Cauzele depresiei pot fi si ele foarte variate, de la carente alimentare, pana la evenimente de viata destabilizatoare.

Se manifesta prin tristete, pierderea increderii in sine, scaderea stimei de sine, lipsa bucuriei legate de activitati care inainte ii faceau placere persoanei, neajutorare, sentimentul singurartatii, sentimente de vinovatie, anxietate, agitatie, dificultati de concentrare, relationare deficitara, oboseala cronica, lipsa poftei de mancare, disfunctii sexuale, etc.

Dintre afectiunile medicale generale care pot sa favorizeze aparitia unor stari de depresie, cele mai frecvente sunt cele neurologice (boli cerebrovasculare, epilepsia), endocrinologice (tulburarile tiroidiene si ale altor glande endocrine), cele infectioase (infectia HIV, mononucleoza, pneumonia virala si bacteriana, tuberculoza) si inflamatorii.

In cazul femeilor, menopauza, sindromul premenstrual si nasterea recenta reprezinta cauze posibile suplimentare pentru depresie.

Riscul este mai mare in cazul persoanelor care au antecedente de tulburari afective sau un istoric de afectiuni psihice in familie, de consum de alcool sau substante psihoactive.

Exista mai multe tipuri de depresie:

  • reactiva se datoreaza unui eveniment de viata traumatic,
  • endogena datorata dezechilibrelor chimice la nivel cerebral frecvent asociatia problemelor familiale
  • bipolara sau tulburarea maniaco-depresiva,
  • post-partum, care apare dupa nastere
  • tulburarile afective de sezon: depresia de primavara, datorata schimbarii luminozitatii ambiante.

Toate formele de depresie pot fi tratate psihoterapeutic.

(sursa: www.psihoterapia.eu)

Tags :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *