
Moduri rapide de a-ti imbunatati viata
Moduri rapide de a-ti imbunatati viata
Multe dintre problemele noastre provin din propriile noastre minti. Aceste probleme nu sunt provocate de evenimente, ghinion sau alte persoane. Noi le cauzam prin obiceiurile mentale proaste pe care le avem.
Iata 10 obiceiuri la care ar trebui sa renuntati pentru a va elibera imediat de multele probleme pe care fiecare le provoaca.
1. Nu mai trage concluzii.
Iata doua moduri frecvent intalnite in care acest obicei creste dificultatile oamenilor. In primul rand, oamenii presupun ca stiu ceea ce urmeaza sa se intample, motiv pentru care nu mai sunt atenti si actioneaza in baza acestei presupuneri. Fiintele umane nu sunt niste prezicatori foarte buni. Majoritatea lucrurilor pe care le presupun sunt gresite.
Acest lucru face ca si actiunile lor sa fie gresite. Cel de-al doilea aspect al acestui obicei este asumarea rolului de persoana care citeste gandurile si crede ca stie de ce fac oamenii ceea ce fac sau ce gandesc. Din nou o greseala uriasa. Mai multe relatii sunt distruse de acest tip de prostie decat oricare alta.
2. Nu dramatiza.
Multe persoane exagereaza micile esecuri sau neajunsuri transformandu-le in catastrofe amenintatoare si reactioneaza in consecinta. Acest obicei transforma tantarii in armasari si le provoaca oamenilor anxietati care fie nu ar trebui sa existe, fie sunt atat de nesemnificative incat nu merita sa se ingrijoreze pentru ele. De ce fac acest lucru? Cine stie? Poate pentru a se simti si a parea mai importanti. Oricare ar fi motivul, este un obicei prostesc si distructiv.
3. Nu inventa reguli.
O mare parte dintre acei trebuie pe care ii cari dupa tine in fiecare zi, sunt cel mai probabil inutili. Tot ce reusesc este sa te faca sa te simti anxios sau vinovat. Care este rostul? Cand aplici aceste reguli pe propria persoana iti blochezi mintea cu restrictii stupide si comenzi copilaresti. Iar atunci cand incerci sa le impui asupra celorlalti te convertesti intr-un abuzator, un pisalog plictisitor sau un bigot ipocrit.
4. Evita stereotipizarea sau etichetarea oamenilor si situatiilor.
Cuvintele pe care le folosesti te pot induce in eroare. Limbajul negativ si critic are un efect asemanator asupra gandirii. Fortarea lucrurilor in categorii prestabilite ascunde intelesul lor real si limiteaza gandirea fara folos. Vezi despre ce este vorba. Nu eticheta. Vei fi surprins de ceea ce descoperi.
5. Inceteaza sa fii perfectionist.
Viata nu este totul sau nimic, alb sau negru. De multe ori, suficient de bun inseamna exact ceea ce spune. Cauta locul de munca perfect si cel mai probabil nu il vei gasi niciodata. In acelasi timp, toate celelalte locuri de munca vor parea mai neplacute decat sunt in realitate. Cauta relatia perfecta si cel mai probabil iti vei petrece viata singur. Perfectionismul este o boala mentala care iti va distruge orice placere si te va face sa cauti ceva ce nu poate fi gasit niciodata.
6. Nu generaliza.
Una sau doua piedici nu sunt un semn de esec permanent. Succesul aleator nu te transforma intr-un geniu. Un singur eveniment – bun sau rau – sau chiar doua, trei nu sunt semnul unui model de durata. De obicei lucrurile sunt exact ceea ce sunt si nimic mai mult.
7. Nu lua lucrurile atat de personal.
Majoritatea oamenilor, chiar si prietenii sau colegii, nu vorbesc despre tine, nu se gandesc la tine sau nu se preocupa de tine deloc in proportie de 99% din timp. Majoritatea oamenilor din compania la care lucrezi sau din cartierul in care traiesti, cel mai probabil nu au auzit niciodata de tine si nici nu isi doresc in mod special sa auda. Suisurile si coborasurile vietii, caldura sau raceala celorlalti nu sunt deloc personale. Pretinzand ca au legatura cu tine vei deveni doar mai nefericit decat este nevoie.
8. Nu presupune ca emotiile tale sunt de incredere.
Modul in care te simti nu este intotdeauna un indicator corect al felului in care sunt lucrurile. Faptul ca simti ceva nu inseamna ca acel lucru este adevarat. Uneori acea emotie nu este ceva mai profund decat faptul ca iti este foame, esti obosit, enervat sau pe cale sa racesti. Viitorul nu se va schimba pentru ca tu te simti rau si nici pentru ca te simti minunat. Sentimentele pot fi adevarate, dar nu sunt adevarul.
9. Nu lasa viata sa te copleseasca. Exerseaza sa fii optimist.
Daca te astepti la lucruri rele in viata ta si la munca, le vei gasi intotdeauna. Cand ai un mod negativ de a gandi este ca si cum ai privi viata prin niste lentile gri care distorsioneaza realitatea. Observi fiecare defect si treci cu vederea sau nu iei in considerare orice altceva. Este uimitor ceea ce nu este acolo pana cand nu incepi sa cauti ce lipseste. Bineinteles, daca decizi sa cauti semne ale lucrurilor pozitive, le vei gasi si pe ele.
10. Nu ramane blocat in trecut. Aceasta este cea mai importanta sugestie dintre toate: desprinde-te si mergi mai departe.
Mare parte din furia, frustrarea, nefericirea si disperarea din lumea asta vin de la oameni care se agata de dureri si probleme din trecut. Cu cat te gandesti mai mult la ele, cu atat te vei simti mai rau si cu atat vor parea mai greu de depasit. Nu incerca sa te lupti cu nefericirea. Desprinde-te si mergi mai departe. Fa acest lucru si astfel ii iei toata puterea de a te rani.
(Autor: Alina Mihaela Barbu – Sursa: www.psihoterapie.net)