Psihoterapie, Psihologie si Psihosexologie
Depresia sezoniera

Depresia sezoniera

Depresia sezoniera este depresia dependenta de anotimp, care apare cu precadere toamna si iarna.

Ce este depresia sezoniera?

Depresia sezoniera este o “particularizare” a episoadelor depresive majore care pot aparea in alte tulburari. Din acest motiv se mai numeste depresia de toamna sau iarna.
Perioada anului in care apare cel mai frecvent sunt lunile ianuarie- februarie, in special la persoanele tinere si femei.

Cauze:

Apare datorita modificarii proceselor fiziologice si psihologice ca urmare a schimbarii ritmului de viata pentru a ne adapta la schimbarile din mediul extern.

Se pare ca, este asociata cu modificarile in lumina solara, respectiv scurtarii zilei si astfel a scaderii cantitatii de lumina la care este expus organismul..

Preventia:

Pentru a preveni aparitia depresiei sezoniere se recomanda suplimentele de vitamine, minerale si oligoelemente, somn adecvat si activittai fizice in aer liber. Cu toate acestea, persoanele mai sensibile nu sunt complet protejate de acest tip de depresie.

Simptome:

Se manifesta prin tristete, in special la orele diminetii, oboseala cronica, scaderea energiei, tulburari de somn, dificultati de concentrare, modificari ale greutatii corporale, etc. Uneori pot apare semne de depresie majora.

Psihoterapia in depresia sezoniera

Poate fi tratata prin psihoterapie individuala sau de grup, metode curent folosite fiind psihoterapia cognitiv-comportamentala, hipno- psihoterapia, si alte forme de psihoterapie.
Scopul psihoterapiei in depresia sezoniera este intreruperea cercului vicios care contribuie la mentinerea depresiei si realizarea unei schimbari cognitive, comportamentale si emotionale.

(sursa: www.psihoterapia.eu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *