Timiditatea

Timiditatea

Timiditatea

Reprezintă dificultatea de a stabili o relaţie socială cu oamenii întâlniţi pentru prima dată. Pentru unii oameni timiditatea poate să reprezinte numai teama de situaţiile sociale. Pentru alţii, timiditatea implică manifestări fizice de jenă. Pentru cei mai mulţi, timiditatea este o combinaţie a celor două simptome într-o mai mare sau mai mică mă­sură. În oricare dintre situaţii, efectele timidităţii pot fi devastatoare.
A nu se înţelege că timiditatea este o boală. Deşi sunt tăcuţi şi sfioşi, timizii sunt, probabil, cele mai binevoitoare persoane. Este foarte puţin probabil ca aceştia să bârfească sau să se laude, să fie insistenţi, ostili, aroganţi sau agresivi. Au tendinţa de a fi prieteni loiali, depun mari eforturi pentru a păstra o relaţie odată ce au reuşit să o întemeieze. Adesea par mai profunzi, visători, gânditori, discreţi şi modeşti. Mai mult decât atât, timizii sunt percepuţi ca fiind buni ascultători (deşi, uneori, ei nu sunt deloc buni ascultători), înţelegători şi de încredere. În cadrul echipelor, ei nu se străduiesc să preia controlul în anumite situaţii, evident, şi nu vorbesc continuu despre ei. Ei pot să aibă multe calităţi, însă foarte puţine puse în valoare.
De ce timizii tind, în mare măsură, să nu fie plăcuţi, precum sunt persoanele sociabile? De ce oamenii, în general, se simt mai atraşi de sociabili decât de timizi? De ce se consideră că a fi timid este echivalent cu a fi nepopular? O problemă a persoanelor timide este aceea că nu ştiu cum să se comporte într-o situaţie. Timizii nu au priceperea necesară pentru a păstra o bună funcţionare a relaţiilor umane, ei nu ştiu să înceapă o conversaţie, să ceară o mărire de salariu sau să vorbească în faţa unui grup, poate să li se pară dificil şi să zâmbească sau să salute pe cineva.
Trăiri ce vin spontan oamenilor, în general (surâsul, căutarea unor subiecte de conversaţie adecvate, adoptarea unei atitudini relaxate, stabilirea unui contact vizual etc.) nu sunt caracteristici înnăscute persoanelor timide.

Comportamentul persoanelor timide prezintă câteva caracteristici:

Nelinişte şi lipsa încrederii în sine în prezenţa altor persoane;

Dificultate în găsirea unor replici într-o conversaţie;

Lipsa abilităţilor de a interacţiona cu alţii, prin realizarea unui contact vizual, unui zâmbet liber, adoptarea unei ţinute relaxate şi altele.
Persoanele timide trebuie, uneori, să se forţeze pentru a reuşi să facă unele lucruri precum mersul la petreceri, purtarea unei conversaţii aprinse cu un coleg de clasă etc. Toate acestea, pentru o persoană timidă, solicită o cantitate extraordinară de efort.
Datorită faptului că timizii sunt, adesea, trataţi cu rezerve sau chiar cu dispreţ, aceştia ajung să creadă că este ceva în neregulă cu ei. Mai mult decât atât, unii oa­meni ajung să considere timiditatea ca fiind o formă de incompetenţă, iar timizii ca fiind oameni plictisitori sau neatrăgători. Dacă nu vorbesc, înseamnă că vor să fie lăsaţi în pace, persoanele sociabile preferând să se adreseze celor care le răspund. Din păcate, timizii sunt etichetaţi ca fiind înfumuraţi, neamuzanţi, stângaci sau plictisitori. De multe ori, chiar şi timizii preferă compania celor sociabili.
Unii oameni sunt de părere că este indicat ca persoanele timide să spună celor cu care intră în contact, faptul că sunt timide, pentru a beneficia de înţelegere din partea lor şi pentru a-i înştiinţa că, contrar aparenţelor, nu sunt neprietenoase, înfumurate sau plictisite. Se poate spune că acest sfat nu este, întotdeauna, binevenit. Dacă aceste persoane spun celorlalţi că sunt timide, atunci oamenii îi vor percepe ca fiind dificili de abordat pentru o conversaţie, ocolindu-i.

(sursa: “Fara Tabu”)

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap