Este “self-help” eficient în tratarea depresiei usoare a adultului?

Este “self-help” eficient în tratarea depresiei usoare a adultului

Este “self-help” eficient în tratarea depresiei usoare a adultului?

Numeroase publicatii de specialitate arata ca accesul pacientilor la psihoterapie este dificil din cauza numarului limitat de specialisti cu pregatire adecvata.
Interventiile psihologice minime dezvoltate mai ales în SUA si cunoscute în literatura anglofona sub termenul generic de “self-help” ar putea constitui o solutie la problema listelor de asteptare.
Bazate cel mai adesea pe tehnici de terapie cognitiv-comportamentala, aceste interventii se adreseaza formelor usoare si moderate de depresie si anxietate dar si altor probleme psihiatrice precum: dependenta de substante, tulburarilor de alimentatie, stresului posttraumatic.

Auto-îngrijirea are la baza o metoda terapeutica standardizata care permite persoanei sa se ajute pe sine însasi fara un aport semnificativ din
partea terapeutului. Este esential însa ca metoda sa fie înteleasa de pacient care s-o aplice astfel independent (“pure/unsupported self-help”).

Exista si varianta de auto-îngrijire facilitata care implica scurte sesiuni sustinute de terapeut (“guided/supported self-help”).
Terapeutii pot fi atat psihologi cât si medici sau asistente dar si personal paramedical care a primit pregatire de specialitate în acest domeniu.

Metodele de self-help folosesc o serie de materiale precum: carti tiparite (“biblioterapie”), documente pe suport electronic, audio sau video precum si programe interactive pe internet.
Varietatea acestor forme de prezentare încearca sa satisfaca preferintele pacientilor; biblioterapia ramâne însã cea mai utilizatã.

Cartile de self-help sunt foarte populare si se afla adesea în topurile vânzarilor. Se apreciazã ca în SUA apar anual circa 2000 de astfel de materiale. Foarte putine dintre ele sunt însa verificate prin studii si eficienta lor dovedita. Nu în ultimul rând trebuie subliniat ca materialele de self-help sunt diferite de cele care au drept scop educatia pacientilor.
Obiectivele interventiilor de self-help sunt terapeutice si, deci, diferite de educatia pacienþilor care-si propune numai informarea acestora cu privire la boala si acest lucru trebuie avut în vedere de cei care produc astfel de materiale dar si de cei care le recomanda.

Este “self-help” eficient în tratarea depresiei ?

Studiile asupra acestei metode terapeutice au relevat ca:

– self-help nu a adus beneficii pacientilor de pe lista de asteptare.
– în medicina primara se pot implementa servicii de self-help facilitat de asistente special pregatite.
– biblioterapia este utila pentru unele persoane când se ofera si facilitare aditionalã (guided self-help).
– programele de self-help administrate prin internet ar trebui incluse între variantele de tratament pentru depresia usoara si moderata.

Concluzia generala a autorilor este ca sunt necesare studii suplimentare în medicina primara pentru a investiga cost-eficienta self-help ca si cea mai potrivitã forma si prezentare a materialelor.

În România nu au putut fi identificate programe de pregatire a terapeutilor în aceastã metoda si nici materiale adresate pacientilor

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap