Cancerul colorectal operat- Terapie Homeopatica

Cancerul colorectal

Cancerul colorectal operat – Terapie Homeopatica

– In SUA, Asociatia Medicala a Cancerului incepe sa utilizeze notiunea de medicina integrativa, ca forma de tratament care asociaza metoda standard cu medicina complementara, in centre medicale specializate si citeaza studii ce dovedesc beneficiile terapeutice ale tratamentului homeopatic la pacientii cancerosi, cel putin in plan psihologic [1].
In Europa, 35% din pacientii cu cancer recurg la medicina complementara, homeopatia situandu-se pe locul al doilea [2].
In Franta, un studiu efectuat pe 234 bolnavi de cancer a demonstrat ca 29% din ei utilizau terapii complementare, dintre care 56% foloseau tratamente homeopatice [3].
In Romania, nu exista date in acest sens, dar se stie ca exista un interes tot mai mare fata de medicina complementara din partea pacientilor, inclusiv a celor cu boala canceroasa.In abordarea terapeutica a cancerului prin terapiile complementare, trebuie plecat de la aceleasi principii generale ale homeopatiei, dar tinand cont si de aspectele particulare pe care le ridica abordarea bolii canceroase.
Unul dintre acestea, este acela ca nu trebuie sa fim exagerat de increzatori, ca homeopatia ar putea rezolva singura acest gen de patologie, si un alt aspect este acela ca nu trebuie, pe de alta parte, sa refuzam sa tratam homeopatic bolnavii cancerosi. Atitudinea noastra trebuie sa fie una flexibila, adaptata cazului, asa cum o cere chiar principiul individualizarii tratamentului pentru fiecare bolnav.In Franta, Codul de sanatate publica, din 22 aprilie 2005, mentioneaza clar faptul ca in cazul in care un pacient refuza un tratament, punandu-si astfel viata in pericol, medicul este obligat sa il informeze si sa faca tot posibilul pentru a-l convinge sa accepte ingrijirile medicale absolut necesare.
La noi in tara, nu se fac mentiuni la fel de precise, dar este evident ca nu putem sugera pacientului sa nu faca tratamentul standard pentru boala canceroasa, ci, dimpotriva, trebuie sa ii explicam ca tratamentul homeopatic se va face in paralel cu cel recomandat de medicul oncolog, astfel incat si efectele adverse ale terapiei obisnuite, alopatice, vor fi mai mici, si in plus fata de efectele tratamentului oncologic, sa poata beneficia si de efectul terapiei homeopatice, de stimulare a mecanismelor de aparare ale organismului.Am insistat asupra acestor explicatii, atat de necesare atat bolnavilor, cat si homeopatilor, pentru a nu se ajunge in nici una dintre extreme, despre care am mai amintit, si sa putem fi priviti cu toata increderea de catre colegii nostri, medicii oncologi, in prezent, mult prea reticenti fata de terapia homeopatica, pe care unii o considera chiar “periculoasa”!

Beneficiile pe care le poate aduce tratamentul homeopatic al cancerului si cu care toata lumea medicala este deja de acord se refera la imbunatatirea calitatii vietii, prin ameliorarea starii generale de sanatate, a starii de greata si a varsaturilor, iar in cazuri mai avansate, prin ameliorarea durerilor, a starii de neliniste, a insomniei, etc.

Sunt necesare studii mai indelungate care sa evidentieze si alte efecte pozitive ale homeopatiei, si care sa dovedeasca faptul ca in cazul pacientilor tratati homeopatic, pe langa tratamentul standard, duratele de supravietuire si procentul de vindecari pot fi semnificativ crescute. La noi in tara, un asemenea studiu, inca nu s-a efectuat si asteptam cu nerabdare ca macar o singura clinica de oncologie sa accepte o colaborare in acest domeniu!

Ce este homeopatia?

Stiinta medicala fondata de medicul german ,S. Hahnemann (1755-1843), este o medicina a dozelor mici, infinitezimale, care actioneaza pe baza principiului similitudinii cu ansamblul de simptome prezentate de bolnav(homoios= aceeasi, pathos=boala; terapie prin ceva asemanator bolii).
Medicamentele homeopatice se prepara din substante naturale, ce apartin celor trei regnuri(mineral, vegetal, animal), dar se pot prepara si pornind de la substante de sinteza(ex: medicamente alopatice).

Cum poate ajuta terapia homeopatica pe bolnavii cu boli neoplazice?

In primul rand, se poate preveni aparitia bolii canceroase, prin tratamentul homeopatic constitutional inca din mica copilarie, limitand in acest mod efectul influentelor nocive din mediu (deficite nutritionale, pesticide, radiatii, etc.).

Odata boala instalata, intr-o faza incipienta, se pot utiliza remedii constitutionale, deci acele substante medicamentoase care acopera totalitatea simptomelor unui pacient (mentale, emotionale si fizice).

In cazul unei boli specifice, severe, asa cum este boala canceroasa, tratamentul bazat pe ansamblul de simptome este mai putin eficient,si se constata ca exista un numar relativ mic de remedii care actioneaza cel mai bine, in functie de punctul de plecare al bolii(organul afectat). Acest grup restrans de remedii poarta denumirea de remedii specifice, ele fiind cele mai utile in cazul unui bolnav canceros aflat deja intr-un stadiu mai avansat de patologie.[6]Remediile specifice se pot imparti in doua categorii: remedii specifice cu spectru ” larg” si remedii specifice, cu afinitate de organ (Fortier- Bernoville, A.H. Grimmer, Ramakrishnan si R.T. Cooper)[8].

Dupa A.U. Ramakrishnan[6], remediile cu spectru larg sunt urmatoarele:

– Conium, indicat in tumorile dure, extrem de valoros in cancerul de esofag,san, stomac,ficat, prostata.
– Thuja, indicata in neoplasmul de stomac, colon, rect, vezica urinara, ovar, uter si , de asemenea, de prostata.
– Arsenicum album, extrem de util atat in stadiile incipiente, cat si in cele terminale, pentru controlul durerii.

Conform aceluiasi autor, iata acum cateva dintre principalele remedii specifice de organ, eficiente in terapia cancerului:

Aloe vera – cancer colon si rect
Aur-mur-natr – uter, ovare, cervix
Baryta-c, Baryta-iod – creier si ganglioni limfatici
Cadmium-sulf – stomac, pancreas
Ceanothus – splina, pancreas, ficat, leucemii
Chelidonium – ficat, vezica biliara.
Lycopodium – ficat, colon, plaman
Nitric-acid – rect si jonctiuni cutaneo-mucoase
Ornitogallum umbellatum – stomac

Dr Cooper recomanda pentru cancerul colo-rectal sa se utilizeze Ruta graveolens, cu foarte bune rezultate.[7]
Dr. R.K. Roy propune pentru cancerul de colon si sigmoid , pe langa Ruta si Nitric –acid: Alumina, Hydrastis, Kali cyanatum, Scrofularia nodosa, Sempervivum tectorum si Sepia, citand pe F.J. Master(1992).[8]

O alta gama de remedii importante in terapia cancerului se refera la medicamentele preparate din diferitele tipuri de tumori maligne(nosode), fiind vorba despre :

– Carcinosinum, preparat pentru prima data dintr-o tumora de san si utilizata initial de medicii britanici, dr. J. Compton Burnett si J. H. Clarke, apoi folosit pe scara larga de dr. Foubister la copii, utilizat si de dr. Ramakrishnan ca nosodul indicat la bolnavii cu AHC de cancere, si
– Scirrhinum, nosod preparat din tumora canceroasa de la nivelul ficatului, preferat in cazul in care tumora are consistenta mai dura (ca piatra), mai ales in tumori de san, plaman, ficat, rect, prostata, precum si in unele cazuri de neo uterin.

Pentru a se adapta evolutiei extrem de rapide a bolii, o serie de metode, printre care si metoda lui Ramakrishnan, recomanda alternarea remediului de organ, sau constitutional, dupa caz, cu nosodul adecvat, grabind astfel procesul de vindecare.Din acelasi motiv, este necesara o administrare mai frecventa a remediilor, de obicei saptamanal, cu obtinerea de rezultate terapeutice cat mai eficiente.

In cazul particular al bolnavilor cu cancer colo-rectal, se poate utiliza cel mai bine o alternanta de remedii ce cuprinde nosodul adecvat (se prefera Schirrinum pentru cancerul de rect) si remediul cu afinitate de organ, unul dintre cele mai indicate fiind Thuja, remediu cu actiune electiva pe cancerul de colon si/sau rect.
Este interesant de remarcat faptul ca Thuja este recunoscuta in ceea ce priveste calitatile ei terapeutice, inclusiv prin studii experimentale, de laborator, efectuate in 1999 de cercetatorii din Germania care au raportat ca Thuja stimuleaza limfocitele T si asigura o crestere a productiei de interleukina 2, ceea ce vine sa confirme valoarea terapeutica a remediului in calitate de medicament specific cancerului, cu spectru ”larg”. Aceiasi autori, citati de Yance si Valentine, afirma ca Thuja poseda si calitati imunomodulatoare care explica efectul sau de crestere a tolerantei la chimio- si radioterapie.[4]
Alti cercetatori, din Rusia, au observat, inca din anul 1991, ca o subfractiune de polizaharid provenita din Thuja, denumita de ei TPS, are un efect protector asupra celulelor hematopoietice de la cobaii iradiati cu doze subletale (6 Gy). La celulele tratate cu TPS nu s-a manifestat efectul distructiv al iradierii.[5]

In prezent, am inceput sa efectuez un studiu statistic referitor la pacientii cu cancer colo-rectal aflati in stadiul I/II, pe care ii tratez la cabinetul meu, toti fiind operati si in tratament alopatic de specialitate, la care am adaugat alternanta de Carcinosinum CH 200 sau Scirrhinum CH 200(acesta din urma fiind preferat in cancerele de rect), administrat o zi/saptamana, si Thuja , in aceeasi potenta, o zi/saptamana , tratament pe care il administrez timp indelungat (un interval minim de unul-doi ani), cu scopul de a preveni recidivele. Se constata ca toti pacientii tratati cu terapie combinata, alopatica si homeopatica, se simt bine si nu au prezentat recidive pe tot parcursul studiului, pana in prezent( pacientii sunt luati in studiu deja de o perioda de timp care variaza intre 6 luni si doi ani). Perceptia pacientilor asupra starii lor ( calitatea vietii) a fost apreciata cu ajutorul unor chestionare adaptate dupa chestionarele utilizate pe plan international, ca instrumente pentru evaluarea calitatii vietii, in domeniul cancerului, Rotterdam Symptom Check List si EORTC QOL-C30.

Este demn de remarcat faptul ca toti acesti pacienti au suportat mult mai bine sedintele de chimioterapie, folosindu-se un tratament adjuvant in acest scop, care a constat in administrarea unui drenor hepatic in ziua efectuarii chimioterapiei si cateva zile dupa ce acesta s-a incheiat, drenor hepatic ce contine dilutii joase (CH4) de Chelidonium, Taraxacum si Carduus Marianus, remedii cunoscute ca protectoare hepatice.

In concluzie, cred ca am reusit sa va raspund la intrebarea: trebuie sa ne temem de tratamentul homeopatic al bolnavului neoplazic? Raspunsul este evident, NU!
Avem multe arme in arsenalul terapeutic homeopatic, totul este sa indraznim a le folosi .
Homeopatia este o metoda terapeutica blanda, lipsita de toxicitate, care raspunde cel mai bine dezideratului stravechi: PRIMUM NON NOCERE!

Bibliografie:

Asociatia Medicala a Cancerului- http://www.aacr.org/
Molassiotis A et al., 2005, citat de dr. J.L. Bagot, L’Homeopathie dans les soins de support en cancerologie, ed. CEDH, 2007, p.13
dr. Bagot J.L.- L’homeopathie dans les soins de support en cancerologie, ed. CEDH,2007, p.13,14
D. Yance, A. Valentine – Herbal Medicine, Healing&Cancer, ed. Mc. Graw- Hill Professional, 1999
Gan O.I., Drize N.I., Gola S., Shrum S., Net R., Biuleten Eksperimentalnoi Biologii I Meditsini, dec.1991,112(12): 635-7
dr.A.U. Ramakrishnan, dr. Coulter R.Catherine – A Homoeopathic Approach to Cancer, ed. Berkeley Springs, Ninth House Publishing 2001, West Virginia, USA, 2001,pag. 5-10,69
J.H. Clarke- The Therapeutics of Cancer,pag.20 , B.Jain Publishers Ltd, New Delhi, reprint ed.2005
Dr.Ranjit K. Roy- Homoeopathy in Cancer Treatment, B.Jain Publishers Ltd, New Delhi, 2000, p.76

Autor: Dr. Ileana Rindasu
Medic medicina fizica, competenta in homeopatie
Cabinet homeopatie “Dr. Ileana Rindasu”
www.homeopatie-ileanarindasu.ro

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap