Cele mai bune 10 sugestii pentru a invinge depresia

Cele mai bune 10 sugestii pentru a invinge depresia:

1. Controleaza modul in care gandesti.

Alt lucru pe care ar trebui sa il faci este indepartarea cuvantului depresiv din vocabularul tau. In schimb, considera aceste sentimente drept o dispozitie proasta. Termenul depresie are atat de multe conotatii atasate. Gandindu-te la sentimentele tale ca la o dispozitie proasta poti mai usor aprecia existenta bunei dispozitii. Dispozitia proasta pare mai usor de controlat.

2. Ai grija ce mananci.

Mancatul in exces, infometarea si abuzul de alcool sunt toate modalitati de a ne suprima sentimentele. Atunci cand sentimentele sunt suprimate, in cele din urma vor iesi la suprafata, spre exemplu prin intermediul depresiei. Mancand in exces pur si simplu amani sentimentele carora ar trebui sa le faci fata. Este cam asa: de fiecare data cand mananci, desi nu iti este foame, incerci sa suprimi sentimente care, la randul lor, te fac sa mananci si mai mult. Data urmatoare cand vrei sa iti mananci sentimentele gandeste-te la o idee ca aceasta Vreau ca sentimentele mele sa iasa la suprafata sa le confrunt, daca mananc acum nu voi face decat sa inrautatesc problema. Din acest motiv o sa astept pana la urmatoarea masa. Vei fi surprins cat de repede vei incepe sa iti controlezi modul de a manca gandind astfel. Incearca sa mananci de trei ori pe zi cate o masa echilibrata fara gustari intre mese. Tine minte ca foamea nu este un lucru rau, este o reactie fizica naturala care apare dupa ce a fost procesata toata mancarea din stomac.
NOTA: Nu vreau sa spun ca trebuie sa urmezi o dieta doar cu mancare sanatoasa, cred ca ar trebui sa mananci tot ce vrei atata timp cand mananci o portie mica.

3. Fii activ.

Exercitiul fizic si hrana corecta ar trebui considerate nu o solutie de moment, ci o modalitate continua de a face ca ziua de maine sa fie putin mai buna si ca facilitatoare ale preocuparilor noastre terapeutice. Astfel, sunt mai putine sanse sa renuntam dupa o perioada scurta de timp, deoarece nu ne asteptam la o vindecare miraculoasa, ci doar la putin mai mult control asupra emotiilor noastre si asupra situatiei noastre de viata. Nu este nevoie sa alergi in maraton, o plimbare zilnica de 30 de minute poate fi un pas urias in directia potrivita.

4. Fa schimbari.

Schimba obiceiurile proaste care te fac depresiv. Preocupa-te in fiecare zi sa inlocuiesti gandurile negative cu alternative pozitive. Daca ai tendinta sa dai vina pe circumstante sau pe alte persoane pentru depresia ta, combate aceste ganduri de neputinta citind sau repetand Singur m-am deprimat legat de acest lucru. Nu este obligatoriu sa reactionez asa. Foloseste aptitudinile asertive, de rezolvare a problemelor sau o gandire mai pozitiva data urmatoare cand te confrunti cu o situatie similara. Daca adesea ai impresia ca ceilalti au o parere proasta despre tine, citeste sau repeta Nu pot citi gandurile celorlalti. Deasemenea umorul ne ajuta mult sa facem fata problemelor vietii fara a ne ineca in negativism.

5. Fii realist.

Reexamineaza-ti asteptarile si prioritatile in viata si, daca este nevoie, schimba-le pentru a se potrivi mai bine realitatii. Adesea persoanele depresive cred ca nu pot fi fericite fara anumite lucruri cum ar fi un iubit, un anumit iubit, obiecte, un venit mai mare etc. Poti elimina asemenea probleme schimbandu-ti modul negativ de gandire si invatand sa accepti situatia. Anumite situatii sau persoane dificile pur si simplu nu se vor schimba. Totusi, atunci cand poti remedia o problema, ar trebui sa o faci. Spre exemplu, poate ai nevoie sa te desparti de un partener alcoolic sau sa mergi la scoala pentru a iti gasi un job mai bun.

6. Spune STOP comportamentelor negative.

Cand te plangi, plangi, vorbesti de sentimente negative sau discuti despre probleme, cel mai probabil prietenii si familia te compatimesc si iti raspund cu iubire. Din nefericire aceste reactii iubitoare rasplatesc si mentin comportamentele depresive. Unii prieteni sau membrii ai familiei preiau sarcinile persoanei depresive care sta in pat sau solicita ajutor. Din nou, aceasta rasplateste comportamentul pasiv sau dependent. Poate si tu te rasplatesti cand te ineci in ganduri negative si autocompatimire. Multe persoane depresive mananca in exces, cheltuiesc foarte mult, abuzeaza de droguri sau fac sex fara sentimente pentru a se simti mai bine. Elimina toate acestea si orice alte recompense subtile pentru comportamentul depresiv.

7. Creaza-ti o viata sociala pozitiva.

Preocupa-te ca interactiunile tale sociale sa fie mai pozitive aratand caldura celorlalti, fiind interesat de ei, dezvoltand si impartasind activitati si interese comune. Roaga-ti prietenii si familia sa ignore comportamentul tau cand esti depresiv, sa nu te mai sune sau viziteze atunci cand te plangi in continuu sau te compatimesti excesiv si sa petreaca mai mult timp cu tine aratandu-ti caldura si interes atunci cand te comporti normal. Spune-le sa nu te compatimeasca si sa nu se simta vinovati ca nu au grija de depresia ta. Astfel ajungem la numarul 6:

8. Rezolva-ti problemele presonale.

Preocupa-te sa iti rezolvi problemele personale facand pasi mici, pentru a te asigura ca nu te vei simti coplesit. Rezolva-le una cate una, maxim doua in acelasi timp, impartind problemele dificile in scopuri usor de indeplinit. Foloseste pentru sprijin recompense, prieteni, familie si grupuri de terapie. Ce situatii negative sau stresante au loc in viata ta? Ce poti face legat de ele? Nu te da batut si nu le permite problemelor tale sa continue. Cauta solutii si cere parerea altor oameni. Unele persoane depresive resping toate solutiile posibile gasind motive pentru a le elimina una cate una pe motiv ca sunt inacceptabile, neplacute sau nefunctionale. Nu lasa modelele negative de gandire sa te impiedice in rezolvarea problemelor. Fii deschis la toate solutiile posibile.

9. Fii pozitiv.

Modelele negative de gandire joaca un rol important in depresie. Cercetarile arata ca persoanele depresive tind sa isi minimalizeze succesele, talentele si calitatile. Persoanele fericite trec si ele prin esecuri, dezamagiri, respingere, emotii negative, durere si situatii nefericite, dar spre deosebire de persoanele depresive, persoanele fericite au o atitudine pozitiva acceptand demn tristetea si suferinta ca parti normale din viata, in timp ce fac tot ceea ce pot sa isi rezolve problemele. Acest lucru le face sa fie o companie mai placuta si sa aiba o viata sociala mai buna. Parte din a fi fericit inseamna sa alegi in mod curajos sa iubesti viata chiar si cand te confrunti cu suferinta. Aceasta viziune asupra lucrurilor este o alegere constienta.

10. Fa lucuri noi si gaseste-ti pasiuni.

Poate una dintre cele mai frecvente cauze ale depresiei este lipsa intereselor si a activitatilor suficient de numeroase. In numar mic acestea tind sa devina rutina si adesea plictisitoare. Interesele si activitatile sunt foarte importante pentru sanatatea psihica contribuind la stima de sine si la fericire. Acestea aduc satisfactie, te fac sa te simti bine legat de propria persoana si te ajuta sa nu te gandesti la probleme sau la emotiile negative. Si doar cultivarea de noi interese poate uneori sa vindece depresia, suferinta, dependenta, furia, anxietatea, ingrijorarea excesiva sau vina, in special daca te angajezi in aceste activitati de fiecare data cand simti emotia negativa. Exista multe lucruri pe care le poti face: treburi domestice, sa vizitezi o persoana in varsta sau bolnava, sa iti gasesti un hobby care implica folosirea abilitatilor tale practice si multe altele.

Sursa: www.psihoterapie.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *