Stima de sine – Semne ale stimei de sine scazute.
Cateva semne ale unei stime de sine scazute.
Persoana care are o stima de sine scazuta …
Nu stie sa accepte complimente
Persoanele care au o stima de sine scazuta se simt incomod cand sunt complimentate si le este dificil sa accepte laude. De obicei redirectioneaza ceea ce li se spune sau se subestimeaza. Acest tip de comportament poate avea si o componenta culturala, dar atunci cand faci pe cineva sa se jeneze ca ti-a facut un compliment, va inceta sa iti mai faca complimente. Cel mai usor mod de a accepta complimentele sau laudele este sa spui Multumesc.
Este condescendent si/sau ii jigneste pe ceilalti
De fiecare data cand cineva desconsidera o alta persoana sau o jigneste (chiar daca doar glumeste), isi dezvaluie propriile nesigurante. Persoanele cu o stima de sine ridicata respecta pe toata lumea indiferent de origine, situatie sau stare. Acestia mai degraba se amuza pe seama propriei persoane decat a celorlalti.
Vrea sa detina controlul nu sa sprijine
Cand incerci ca controlezi pe cineva, in loc sa il sprijini, este dovada ca te simti amenintat. Partenerii gelosi care sunt manipulativi si nu le permit partenerilor de viata sa vorbeasca cu alte persoane sau sa iasa in oras sa se distreze, se poarta astfel deoarece au o stima de sine scazuta. Le este teama sa nu piarda persoana iubita deoarece simt ca nu sunt suficient de buni. Persoanele cu stima de sine crescuta incearca sa ii sprijine pe ceilalti, fiind constienti ca ei isi controleaza propria viata.
Nu poate spune Nu
Multi oameni se confrunta cu aceasta problema. Le este dificil sa spuna nu atunci cand li se solicita sa faca ceva, sa mearga undeva sau sa se alature unui proiect. Aceasta atitudine ar fi ok daca ar fi de acord cu ceva ce le face placere, dar uneori sunt de acord cu lucruri care stiu ca nu le vor placea. Se poate ca in mare acesta atitudine sa aiba legatura cu dorinta de a fi dragut si de a ii ajuta pe ceilalti, dar o parte semnificativa are legatura cu dorinta de a face pe plac celorlalti. Vor ca oamenii sa ii placa deoarece isi bazeaza simtul valorii personale pe ceea ce cred ceilalti despre ei, iar acest lucru este un semn cert de stima de sine scazuta. Daca vrei sa iti intaresti stima de sine, invata sa spui nu atunci cand vrei sa spui nu.
Este nehotarat
Cand nu te poti decide, de obicei exista cateva motive sigure: Nu vrei sa iti asumi responsabilitatea pentru o eventuala decizie gresita, crezi ca ceea ce iti doresti tu nu este la fel de important ca ceva ce isi doreste altcineva si/sau chiar nu stii ce sa faci. In afara de a nu stii ce sa faci, celelalte motive sunt semne ale unei stime de sine scazute. De fiecare data cand simti ca nu esti la fel de important ca altcineva sau ca nu meriti ceva, iti scazi stima de sine. Persoanele cu o stima de sine crescuta se decid usor deoarece stiu ca parerea lor conteaza la fel de mult ca a oricarei alte persoane, chiar daca sunt in compania unor persoane importante ca presedintele Americii.
Da vina pe altii
Inabilitatea de a iti asuma responsabilitatea este un indiciu clar al unei stime de sine scazute. Aceasta este evidenta atunci cand cineva nu se poate decide sau da vina pe ceilalti. Unii oameni dau vina pe ceilalti deoarece cred ca ceea ce faci este echivalent cu cine esti, ceea ce inseamna ca atunci cand faci o greseala cumva scazi in importanta. Nu isi dau seama ca dand vina pe altcineva se caracterizeaza drept neputinciosi devenind o victima a circumstantei.
De cate ori nu ai auzit pe cineva spunand:
Am intarziat pentru ca a fost aglomerat.
Nu am fost promovat ca nu mi-am lingusit sefii.
Nu imi gasesc de lucru ca e criza.
Desi acestea pot fi motive valide, persoanele cu o stima de sine crescuta nu se focuseaza pe factorul extern care poate provoca rezultatul nedorit, ci mai degraba isi cheltuiesc energia cautand moduri sa obtina rezultatul pe care si-l doresc. Nu se critica pentru ca au gresit, ci invata din experienta si trec mai departe.
Isi cere scuze excesiv
Cum iti dai seama ca un prezentator sau vorbitor nu este increzator?
Primele cuvinte pe care le spune sunt “Imi cer scuze”. desi nu a facut nimic pentru care sa isi ceara scuze. Isi cere scuze ca este acolo deoarece poate crede ca cineva mai bun ar trebui sa fie in locul lui. Daca vreodata te prinzi ca iti ceri scuze fara motiv, inseamna ca ceva sau cineva te face sa ai o stima de sine scazuta in acel moment.
Scuzele sunt importante, dar ar trebui sa fie rezervate momentelor cand chiar faci o greseala. In toate celelalte cazuri nu iti cere scuze.
Deci ce faci daca ai semnele unei stime de sine scazute?
Constientizeaza ca:
Stima de sine este doar o credinta. Efortul de a crede in stima de sine scazuta este la fel de mare ca si cel de a crede in stima de sine crescuta. Tot ce trebuie sa faci atunci cand ai o parere proasta despre tine este sa schimbi aceasta credinta. Tine minte ca nimeni nu iti poate da sau lua stima de sine.
“A fi frumos inseamna sa fii tu insuti. Nu ai nevoie sa fii acceptat de ceilalti. Ai nevoie sa te accepti singur.”
Thich Nhat Hanh.
Autor: Alina Mihaela Barbu
Sursa: http://www.psihoterapie.net/