Boli infectioase
Tuberculoza

Tuberculoza

Tuberculoza - simptome
Tuberculoza – simptome

Tuberculoza este o maladie infectioasa periculoasa, care, in cazul nedepistarii la timp si tratarii inadecvate, poate duce la pierderea capacitatii de munca, invaliditate si deces. Boala este provocata de mycobacteria tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis) numita si bacilul Koch in numele medicului Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al maladiei. Cel mai frecvent aceasta boala afecteaza plamanii (tuberculoza pulmonara), insa poate afecta si alte organe (tuberculoza oaselor si articulatiilor, tuberculoza renala, tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici, tuberculoza aparatului uro-genital, tuberculoza pielii, a ochilor etc.)

Contaminarea

In majoritatea cazurilor, boala este transmisa pe cale aeriana de la bolnavul cu tuberculoza pulmonara contagioasa, adica care elimina mycobacteria tuberculozei.

Sursa principala de infectie o constituie sputa bolnavului care raspandeste in aer microparticulele ei bacilifere eliminate prin tuse, stranut, vorbire si scuipat. Acestea, impreuna cu aerul inspirat, patrund in plamanii persoanelor sanatoase, provocand tuberculoza. Persoana sanatoasa poate fi contaminata cu tuberculoza in incaperi aglomerate, neventilate, in care se afla un bolnav de tuberculoza pulmonara contagioasa. In cazul altor forme ale maladiei, cum ar fi, de exemplu, tuberculoza renala sau tuberculoza ganglionilor limfatici, mycobacteriile nu sunt eliminate in aer si contaminarea nu poate avea loc.

Orice persoana poate fi infectata cu tuberculoza, indiferent de statutul social si situatia materiala. Riscului ridicat de transmitere a infectiei sunt expuse:

– persoanele care se afla în contact permanent cu bolnavii de tuberculoza pulmonara contagioasa;
– persoanele cu imunitate scazuta, cauzata de subnutritie si conditii nefavorabile de viata, afectiuni cronice;
– persoanele infectate cu HIV;
– fumatorii activi; persoanele care consuma alcool si/sau droguri;
– copiii nevaccinati contra tuberculozei.

Consecinţele

– Mycobacteriile tuberculozei distrug tesutul pulmonar, ducînd la invaliditate grava a bolnavilor si la deces.
– Boala poate evolua latent timp îndelungat si, daca persoana nu este obisnuita sa acorde atentie starii generale nesatisfacatoare a organismului, ea va solicita asistenta medicala cu întîrziere, ca urmare tratamentul fiind de o durata mai lunga si necesitînd mult mai multe eforturi. Drept consecinta, tratamentul ar putea fi ineficient.
– Bolnavul cu tuberculoza pulmonara contagioasa nesupus tratamentului poate infecta timp de un an de la 10 la 15 persoane. Unui risc sporit sunt supusi membrii familiei bolnavului si alte persoane care se afla adesea sau permanent în anturajul lui.

Consecinţele bolii netratării la timp

În unele cazuri tuberculoza evolueaza atît de repede încît decesul bolnavului poate surveni peste cîteva luni. în celelalte cazuri boala evolueaza cronic. Acutizarea acesteia decurge foarte greu – cu febra, tuse persistenta si dureroasa, hemoptizie. Bolnavul pierde în greutate, pierde nu doar capacitatea de munca, ci si capacitatea de a efectua lucrari simple în gospodarie, de a se misca. Extenuat si neajutorat el poate supravietui cîtiva ani, continuînd sa infecteze pe cei din jurul.

TuberculozaSimptome

Cel mai frecvent tuberculoza afecteaza plamînii. Principalele simptoame ale tuberculozei pulmonare sunt:
– Tuse cu sputa mai mult de 3 saptamîni
Febra timp de o saptamana fara o cauza evidenta, frisoane
– Dureri în regiunea cutiei toracice
– Hemoptizie (sputa cu sînge eliminata prin tuse)
– Scadere brusca în greutate
– Pierderea poftei de mîncare
Astenie permanenta, oboseala
– Dispnee la efort fizic
– Transpiratii excesive, mai ales noaptea

Tuberculoza – Tratament

Actualmente exista cîteva preparate antituberculoase eficiente care contribuie la:
– stoparea dezvoltarii mycobacteriilor
– distrugerea mycobacteriilor
-prevenirea dezvoltarii rezistentei mycobacteriilor  la medicamente

În functie de preparatele antituberculoase, proprietatile mentionate mai sus se manifesta în mod diferit. De aceea medicul-ftiziopneumolog, în urma examinarii bolnavului si în baza rezultatelor analizelor efectuate, stabileste combinatia optima ale acestor preparate. Administrarea preparatelor medicamentoase bolnavului are loc sub supravegherea directa a lucratorilor medicali.

Tratarea bolii este un proces îndelungat, cu durata de cateva luni. Pe durata tratamentului, periodic sunt efectuate analize ale sputei la prezenta mycobacteriei tuberculozei si alte investigatii necesare. Pentru un tratament eficient este necesara respectarea cu strictete a tuturor indicatiilor medicului.

Daca tratamentul are loc în stricta conformitate cu prescriptiile medicului, boala cedeaza. Pacientul care a trecut cursul integral de tratament se vindeca si nu mai prezinta o sursa de infectie pentru societate.

Prevenirea infectării

Bineînteles. în primul rînd, trebuie redus numarul bolnavilor – sursa de mycobacterii . Pentru aceasta este necesar ca toti bolnavii sa solicite la timp asistenta medicala si sa obtina un tratament complex. Cel mai bun mod de profilaxie a tuberculozei este depistarea la timp si tratamentul adecvat.

Totodata, fiecare om poate si trebuie sa contribuie la cresterea imunitatii organismului sau. Renuntarea la anumite deprinderi vicioase, respectarea regimului alimentar, calirea organismului, exercitiile fizice pot diminua riscul de contaminare cu tuberculoza.

Daca în casa sunt bolnavi , pentru a evita contaminarea celor din jurul lui este necesara aerisirea frecventa a încaperii si curatarea umeda a acesteia de 2-3 ori pe zi. Bolnavul, în timpul tusei si stranutului, trebuie sa-si acopere nasul si gura cu o batista sau cu un servetel, sa utilizeze scuipatoare, care urmeaza a fi dezinfectate. Batistele si servetelele cu sputa trebuie distruse.

(sursa: Ministerul Sanatatii al Republicii Moldova)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *