Boli infectioase
Enterita clostridiana necrotizanta

Enterita clostridiana necrotizanta

Enterita clostridiana necrotizanta - Tratament
Enterita clostridiana necrotizanta – Tratament

Enterita clostridiana necrotizanta – Definitie

Enterita clostridiana necrotizanta sau enterita necrotizanta Pigbel reprezinta inflamatia necrotizanta a jejunului si ileusului produsa de Clostridium perfringens.

Perfringens produce ocazional boala inflamatorie severa in intestinal subtire ( in special in jejun). Inflamatia este segmentala cu grade diferite de hemoragie si de necroza; poate aparea perforatia.

Boala este produsa de beta toxina clostridiana care este foarte sensibila la enzimele proteolitice si este inactivata prin prepararea termica adecvata.

Boala apare in special la populatiile cu multipli factori de risc, ca deprivare proteica, igiena alimentara deficitara etc.

In Noua Guinee boala este cunoscuta ca Pigbel si se raspandeste prin carne de porc contaminata, alte carnuri si, probabil, arahide.

Severitatea variaza de la diaree usoara la evolutie fulminanta a durerilor abdominale severe, varsaturi, scaun sanguinolent si, uneori, deces in decursul a 24 de ore.

Tratament

Tratamentul in Enterita clostridiana necrotizanta este cu antibiotice ( penicilina, metronidazol), dar 50% dintre pacientii grav bolnavi necesita interventie chirurgicala pt perforatie, obstructie intestinala persistenta sau lipsa raspunsului la antibiotice.

Un vaccin toxoid experimental a fost folosit cu success in zonele endemice (Africa, America Centrala si de Sud si Asia), dar nu este disponibil comercial.

Enterocolita neutropenica este un sindrom similar care apare in cercul pacientilor neutropenici. Clostridium septicum este agentul frecvent. Simptomele sunt febra, durere abdominala si diaree.

Enterocolita neonatala necrotizanta poate fi produsa de C. perfringens, C. butyricum si de C. difficile, desi rolul acestor organisme necesita studii mai amanuntite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *