
Pancreatita cronica (PC) este o afecţiune inflamatorie cronică a pancreasului, cu evoluţie progresivă către distrucţie pancreatică exocrină şi endocrină, mergand spre insuficienţă pancreatică. Este o boală care se instalează lent, dar progresiv, necesitand ani numeroşi (in general mai mult de 10 ani) pană la instalare. PC este o afecţiune diferită de pancreatita acută (PA) şi nu o consecinţă a acesteia. PA evoluează, de obicei, spre complicaţii sau spre “restitutio ad integrum”.
Pancreatita Cronica – Tabloul clinic
Tabloul clinic care ne poate sugera o pancreatită cronică este dominat in general (dar nu obligatoriu) de durere abdominală, cu localizare epigastrică sau periombilicală, eventual durere „in bară”, aceasta putand fi uneori declanşată de mese abundente.
Prezenţa steatoreei (scaune voluminoase, păstoase, cu miros ranced), este un semn destul de tardiv, cand apare deja malabsorbţia, şi se insoţeşte intotdeauna de deficit ponderal.
Prezenţa unei anamneze de alcoolism cronic (recunoscut sau nu) este un element important de diagnostic. Este foarte necesar să facem anamneza colaterală (la aparţinători), pentru a afla despre consumul excesiv şi indelungat de alcool al pacientului.
Pancreatita Cronica – Diagnostic
Boala are cel mai adesea un debut insidios, uneori fiind dificilă diferenţierea de puseele repetitive de pancreatită acută alcoolică. PC este de 3-4 ori mai frecventă la bărbaţi (sau chiar mai mult) decat la femei.
Diagnosticul se face de obicei după varsta de 40 de ani, dar uneori pot apărea cazuri diagnosticate chiar in jurul varstei de 30 de ani (este posibilă existenţa unui factor genetic).
Tabloul clinic este dominat de durere care poate fi epigastrică, periombilicală sau in bară. Adesea ea poate iradia in spate. Poate fi trenantă, supărătoare, mai rar ocazională, dar alteori poate fi intensă, cvasipermanentă, invalidizantă. Adesea durerea este provocată de alimentaţie (prin stimularea secreţiei enzimatice) şi de aceea, bolnavii cu PC preferă să nu mănance, ci doar să consume alcool, care poate avea pentru ei un efect analgezic. La un procent de 10-20% din PC, simptomele dureroase pot lipsi, descoperirea bolii facandu-se cu ocazia unui examen imagistic (ecografie) efectuată intamplător. Alte simptome ale bolii pot fi icterul obstructiv, prin compresia capului pancreatic pe coledoc, sindromul de malabsorbţie cu steatoree, diabetul zaharat secundar (poate apărea la 50-70% din PC calcifiante).
Examenul clinic nu aduce de obicei date relevante, durerea fiind cu localizare in abdomenul superior. Mai rar, se poate palpa un pseudochist pancreatic mare sau există suspiciunea unui revărsat pleural ori peritoneal pancreatic (bogat in enzime pancreatice).
Examene paraclinice
Biologia poate arăta o uşoară sau moderată creştere a amilazemiei, amilazuriei sau a lipazei serice.
Dozarea grăsimilor in scaun poate arăta steatoree (mai mult de 7 g de lipide pierdute prin scaun/zi), prin testul cantitativ, sau eventual printr-un test semicantitativ (coloraţia scaunului cu roşu Sudan)
Pancreatita Cronica – Evaluarea imagistică
Radiologia prin efectuarea unei radiografii abdominale pe gol, poate releva prezenţa calcificărilor pancreatice la aprox. 30% din PC calcifiante.
Ecografia este metoda cea mai uzuală de diagnostic a pancreatitei cronice avansate.
Computer-tomografia este o metoda exactă şi fidelă de diagnosticare a modificărilor morfologice din PC, cat şi de urmărire a evoluţiei acesteia in timp.
Pancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP) pune in evidenţă aspectul morfologic al ductului pancreatic, neregulat, cu stenoze şi dilatări, ce apar in PC.
Testele secretorii pancreatice permit evaluarea rezervei funcţionale pancreatice.
Aceste teste sunt:
-testul Lundh
-testul cu secretină
-testul PABA
-testul pancreolauril
-testul elastazei -1 fecale.
Clasificarea pancreatitelor cronice
Forme clinice de PC sunt:
-PC cu durere (intermitentă sau continuă),
-PC asimptomatică.
Forme anatomopatologice de PC sunt:
-PC obstructiva – cu dilatare importantă de duct Wirsung
-PC calcifiantă – unde predomină calcificările din parenchimul pancreatic
-PC forma mixtă cu calcificări şi dilatări ductale.
Pancreatita Cronica – Tratament
Dietetic
Se va incepe prin unele măsuri dietetice, intre care cea mai importantă este suprimarea completă şi definitivă a alcoolului. Se vor evita mesele abundente, bogate in grăsimi, dar şi in proteine, care stimulează secreţia pancreatică, putand exacerba durerile.
Medicamentos
Tratamentul medicamentos al PC constă din:
– analgezice pentru episoadele dureroase
– substituienţi enzimatici pancreatici, care pot ameliora simptomele, prin reducerea secreţiei pancreatice, avand un efect de bio-feed-back negativ.
Terapia alternativă
Poate fi:
– endoscopică
– chirurgicala
(Bazele Medicinei Interne – IV. Bolile aparatului digestiv, Curs de Gastroenterologie, Universitatea de Medicină si Farmacie “Victor Babeş” Timişoara, Clinica de Gastroenterologie si Hepatologie, 1.05.2007, Prof. Dr. Ioan Sporea, Şeful Clinicii de Gastroenterologie, Conf. Dr. Adrian Goldiş)