Senzatia de globus

Senzatia de globus

Senzatia de globus sau globus histericus este senzatia subiectiva de nod sau formatiune in gat nelegata de deglutitie sau de prezenta unei mase anormale.

Nici o etiologie specifica sau mecanism fiziologic nu au fost detectate.

Unele studii sugereaza ca aceste simptome apar in timpul cresterii presiunii cricofaringiene sau existeneti unei motilitati hipofaringiene anormale.

Senzatia poate fi rezultatul sindromului de reflux gastroesofagian sau al miscarilor de deglutitie repetate si uscaciunii gatului, associate cu anxietate si ale stari emotionale.

Bolile care pot fi confundate cu senzatia de globus histericus includ : membranele cricofaringiene, spasmul esofagian difuz simptomatic, miastenia gravis, miotonia distrofica, polimiozita sau tumori la nivelul gatului care provoaca o compresie esofagiana.

1. Simptome

Simptomele globusului nu se agraveaza in timpul deglutitiei. Mancarea nu se opreste in gat, iar consumul de alimente solide si lichide permite adesea ameliorarea. Nu exista dureri sau pierdere ponderala.

Daca diagnosticul este neclar se pot efectua esofagografia standard sau video, radiografia toracica sau manometria esofagiana.

2. Tratament 

Tratamentul consta in linistirea bolnavului si o atitudine plina de compasiune si atentie.

Niciun medicament nu are un beneficiu dovedit.

Depresia subiacenta, anxietatea sau alte tulburari de comportament trebuie tratate symptomatic si prin terapie psihiatrica, daca este ne voie.

Uneori, informarea  pacientului cu privire la relatia existenta dintre simptome si factorii psihologici poate fi benefice.

 

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap