Suportul nutritional in terapia intensiva

Suportul nutritional in terapia intensiva

Suportul Nutritional  in Terapia Intensiva  – Principii generale

Indicatia in suportul nutritional in terapia intensiva: Pe cine hranim?

Pacient malnutrit : internat in TI sau programat pentru operatie
Pacient cu status nutritional normal la care se anticipeaza > 48 ore de TI

Momentul debutului : Cand incepem Suportul nutritional ?

Bolnav stabil

Cu tub digestiv integru si toleranta digestiva, nu necesita nutritie artificiala , reia progresiv nutritia orala completa
Cu tub digestiv nefunctional dar la care se prevede reluarea nutritiei in urmatoarele 5-10 zile ,nu necesita suport nutritional

Bolnav instabil : cu insuficiente functionale

Decompensarea  acuta a unei boli cronice – dupa stabilizarea functionala
Dezechilibru functional acut ex: soc traumatic, soc septic – dupa stabilizarea functionala a pacientului

 Calea de administrare : enterala sau parenterala ?

Calea enterala:  oricand exista  un tub digestiv functional.
Sonda oro sau nasogastrica, gastrostoma sonda jejunala.
Pentru nutritia pe cale gastrica se verifica motilitatea stomacului : aspirat gastric sub 150 ml verificat orar.
Pentru pornirea nutritiei pe sonda jejunala nu este necesara prezenta zgomotelor intestinale a tranzitului gazos sau de fecale.
Calea parenterala : cand tractul digestiv nu este functional, nu este accesibil sau nutritia enterala nu este suficienta.
Este mai scumpa si are mai multe riscuri decat calea enterala.

Calcularea necesarului: energetic, de macronutrienti , de micronutrienti.

– 25kcal/kg/24h

– 30-70% din calorii din hidrati de carbon
– 15-20% lipide,7% din calorii acizi grasi esentiali
– proteine1,2-1,5g/kg/zi aminoacizi

Nutritia enterala

 Caile de administrare :

– Sonda gastrica nasogastrica, orogastrica
– Gastrostoma chirurgicala sau endoscopica percutanata
– Sonda nasoduodenala
– Sonda nasojejunala ( plasata intraoperator)
– Jejunostoma chirurgicala

Insertia sondei gastrice.

–  Se pozitioneaza pacientul sezand sau semisezand ( 45grade)
–  Anestezie locala ( xilina)
–  Lubrefierea tubului ( glicerina)
–  Se indeamna pacientul sa inghita in timp ce se inainteaza cu sonda
–  Se verifica pozitia prin insuflatie de aersi ascultatie sau prin aspiratie
– Fixarea sondei cu leucoplast
– Se mentine trunchiul la 45grade pentru a evita refluxul si aspiratia

Preparate pentru  sonda gastrica

Preparate “de casa” sau de bucatarie :  se bazeaza in principal pe urmatoarele:
–  proteine: din lapte, albus de ou, carne macinata,mazare
–  lipide: uleiuri – masline, soia, floarea soarelui, porumb, galbenus de ou, smantana sau frisca
–  glucide: amidon, zaharoza, lactoza, fructoza

Produsele trebuie macinate si dizolvate sau suspendate in apa, pentru a putea fi administrate printr-un tub relativ subtire cu diametru de 2-3 mm.
Continutul in calorii si nutrienti este redus si necesita administrarea de volume mari.
Sonda trebuie spalata cu 30 ml de apa la 4 ore pentru a preveni obstructia.

Preparatele farmaceutice  pentru nutritie enterala sunt:

– formule polimerice administrabile prin sonda gastrica, duodenala sau jejunala.

Au osmolaritatea in jur de 300 mosm/l, contin 1 sau 1,5 kcal / ml si 5-7-9 g N la 1000ml.

Contin izolate proteice din lapte, ou, grau, soia.

–   Formule elementare sau oligomerice
–   Formule speciale

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Mai multe despre Medicina Interna
Rolul calciului in organism
Rolul calciului in organism

Rolul calciului in organism - Organismul nostru contine aproximativ 1 200 g de calciu, din care 99% este stocat in oase si dinti. Procentul ramas...

Închide