Suportul nutritional in terapia intensiva

Suportul nutritional in terapia intensiva
Suportul Nutritional ( SN) in Terapia Intensiva (TI) – principii generale 
 
Indicatia  Suportul nutritional : Pe cine hranim?
 Pacient malnutrit : internat in TI sau programat pentru operatie
 Pacient cu status nutritional normal la care se anticipeaza > 48 ore de TI
 
Momentul debutului : Cand incepem Suportul nutritional ?
a. Bolnav stabil
Cu tub digestiv integru si toleranta digestiva, nu necesita nutritie artificiala , reia progresiv nutritia orala completa  
Cu tub digestiv nefunctional dar la care se prevede reluarea nutritiei in urmatoarele 5-10 zile ,nu necesita suport nutritional
b. Bolnav instabil : cu insuficiente functionale
Decompensarea  acuta a unei boli cronice – dupa stabilizarea functionala
Dezechilibru functional acut ex: soc traumatic, soc septic – dupa stabilizarea functionala a pacientului
 
Calea de administrare : enterala sau parenterala ?
Calea enterala:  oricand exista  un tub digestiv functional.
Sonda oro sau nasogastrica, gastrostoma sonda jejunala.
Pentru nutritia pe cale gastrica se verifica motilitatea stomacului : aspirat gastric sub 150 ml verificat orar.
Pentru pornirea nutritiei pe sonda jejunala nu este necesara prezenta zgomotelor intestinale a tranzitului gazos sau de fecale.
Calea parenterala : cand tractul digestiv nu este functional, nu este accesibil sau nutritia enterala nu este suficienta.
Este mai scumpa si are mai multe riscuri decat calea enterala.
 
Calcularea necesarului : energetic, de macronutrienti , de micronutrienti.
– 25kcal/kg/24h
30-70% din calorii din hidrati de carbon
15-20% lipide,7% din calorii acizi grasi esentiali
proteine1,2-1,5g/kg/zi aminoacizi
 
Nutritia enterala
 
Caile de administrare :
Sonda gastrica nasogastrica, orogastrica
– Gastrostoma chirurgicala sau endoscopica percutanata
– Sonda nasoduodenala
– Sonda nasojejunala ( plasata intraoperator)
– Jejunostoma chirurgicala
 
Insertia sondei gastrice.
 
–  Se pozitioneaza pacientul sezand sau semisezand ( 45grade)
–  Anestezie locala ( xilina)
–  Lubrefierea tubului ( glicerina)
–  Se indeamna pacientul sa inghita in timp ce se inainteaza cu sonda
–  Se verifica pozitia prin insuflatie de aersi ascultatie sau prin aspiratie
– Fixarea sondei cu leucoplast
– Se mentine trunchiul la 45grade pentru a evita refluxul si aspiratia
 
Preparate pentru  sonda gastrica
 
Preparate “de casa” sau de bucatarie :  se bazeaza in principal pe urmatoarele:
 
–  proteine: din lapte, albus de ou, carne macinata,mazare
–  lipide: uleiuri – masline, soia, floarea soarelui, porumb, galbenus de ou, smantana sau frisca
–  glucide: amidon, zaharoza, lactoza, fructoza
 
Produsele trebuie macinate si dizolvate sau suspendate in apa, pentru a putea fi administrate printr-un tub relativ subtire cu diametru de 2-3 mm.
Continutul in calorii si nutrienti este redus si necesita administrarea de volume mari.
Sonda trebuie spalata cu 30 ml de apa la 4 ore pentru a preveni obstructia.
 
Preparatele farmaceutice  pentru nutritie enterala sunt:
formule polimerice administrabile prin sonda gastrica, duodenala sau jejunala.
Au osmolaritatea in jur de 300 mosm/l, contin 1 sau 1,5 kcal / ml si 5-7-9 g N la 1000ml.
Contin izolate proteice din lapte, ou, grau, soia.
–   Formule elementare sau oligomerice
–   Formule speciale

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via