Nitroglicerina 0,5 mg comprimate sublinguale

Nitroglicerina.Prospect.

Nitroglicerina 0,5 mg comprimate sublinguale (Trinitrat de gliceril)

Ce găsiţi în acest prospect:

1.Ce este Nitroglicerină 0,5 mg şi pentru ce se utilizează
2.Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Nitroglicerină 0,5 mg
3.Cum să luaţi Nitroglicerină 0,5 mg
4.Reacţii adverse posibile
5.Cum se păstrează Nitroglicerină 0,5 mg
6.Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1.Ce este Nitroglicerina 0,5 mg şi pentru ce se utilizează

Trinitrat de gliceril, substanţa activă a medicamentului Nitroglicerină 0,5 mg lărgeşte (dilată) vasele de sânge.

Acesta aparţine grupei de medicamente numite nitraţi.Nitroglicerină 0,5 mg este utilizată pentru întreruperea sau prevenirea pe termen scurt a crizelor dureroase cardiace (angină pectorală) şi în situaţii cu risc de crize dureroase anginoase (stres sau efort fizic).

Nitroglicerină 0,5 mg poate fi utilizată în atacul de inimă (infarctul miocardic acut), ca terapie vasodilatatoare în unităţile de terapie intensivă din spital. De asemenea, ea este utilizată în insuficienţa cardiacă acută (insuficienţa cardiacă stângă). Este utilizată şi în spasmul arterelor coronare determinat de cateterism în timpul angiografiei coronariene.


2.Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Nitroglicerină 0,5 mg

Nu luaţi Nitroglicerină 0,5 mg:

– dacă sunteţi alergic la trinitratul de gliceril sau la alţi nitraţi, sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
– dacă aveţi afectare severă a circulaţiei sângelui,apărută brusc,ca de exemplu în şocul provocat de funcţionarea anormală a inimii, în scăderea severă a volumului de sânge sau în scăderea severă a tensiunii arteriale;
– dacă aveţi anumite tipuri de afecţiuni ale inimii cum ar fi boli ale valvelor inimii, cardiomiopatia hipertrofică, afecţiuni ale pericardului(pericardită constrictivă);
– dacă aveţi tensiune arterială scăzută, cu tensiunea arterială sistolică mai mică de 90 mm Hg
– dacă suferiţi de scăderi bruşte ale tensiunii arteriale determinate de schimbarea poziţiei corpului(ridicarea în picioare)care poate duce la leşin;
– în leziuni ale capului (leziuni ale creierului, sângerare la nivelul creierului)
– dacă aveţi anemie severă (număr scăzut de globule roşii)
– dacă luaţi tratament cu alte medicamente cum sunt sildenafil, vardenafil şi tadalafil
– în anumite forme de infarct miocardic
– infarct inferior şi care afectează şi ventriculul drept.

Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi Nitroglicerină 0,5mg, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:

-dacă aţi avut de curând o suferinţă cardiacă severă (infarct miocardic sau insuficienţă cardiacă acută);
-dacă aveţi probleme respiratorii care scad cantitatea de oxigen din sânge;
-dacă aveţi muşchiul cardiac îngroşat (cardiomiopatie hipertrofică).
-dacă aveţi o problemă în care inima dumneavoastră nu mai pompează sângele în corp aşa cum ar trebui (in suficienţă ventriculară stângă),
-dacă aveţi o creştere a activităţii glandei tiroide care poate determina creşterea apetitului,scădere în greutate sau transpiraţii crescute,
-dacă aveţi afectare severă a ficatului,
-dacă aveţi afectare severă a rinichilor,
-dacă aveţi glaucom (presiune intraoculară crescută).

Medicul dumneavoastra va aplica tratamentul necesar:
-dacă vă scade tensiunea arteriala şi vă creşte ritmul bătăilor inimii, deoarece pot apărea tulburări severe ale ritmului bătăilor inimii,
-dacă sunteţi în colaps (şoc),
-dacă deveniţi cianotic (culoare vineţie la nivelul buzelorşi pielii), deoarece este posibilsă aveţi methemoglobinemie,
-dacă apare durere de cap sau vă scade tensiunea arterială în special când sunteţi în picioare, deoarece este posibil sa fi luat o doza prea mare.

Administrarea cronică, continuă, a trinitratului de gliceril (substanţa activă din Nitroglicerina 0,5mg) poate produce toleranţă, adică obişnuirea organismului cu un medicament şi dispariţia treptată a efectului acestuia . Nu există date care să susţină că administrarea sublinguală,ocazională, a trinitratului de gliceril produce toleranţă.
Întreruperea tratamentului se va face lent progresiv deoarece la întreruperea prea bruscă poate apare o agravare a simptomatologiei dureroase cardiace.
Folosit pe termen lung nitroglicerină poate da toleranţă (scăderea eficienţei medicamentului în timp datorită adaptării organismului).
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament

Nitroglicerină 0,5 mg împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Dacă luaţi în acelaşi timp tratament cu sildenafil, vardenafil sau tadalafil(utilizate pentru tratamentul disfuncţiei erectile), Nitroglicerină0,5 mg este contraindicată.
Administrarea concomitentă a medicamentelor utilizate în tensiunea arterială crescută (vasodilatatoare, medicamente antihipertensive, beta blocante,blocante ale canalelor de calciu,diuretice), a medicamentelor neuroleptice (utilizate în tratamentul anumitor afecţiuni psihice), a antidepresivelor triciclice (utilizate în tratamentul depresiei) la fel ca şi consumul de alcool scad tensiunea arterială.Nitroglicerina 0,5 mg accentuează efectul de creştere a tensiunii arteriale al dihidroergotaminei.De asemenea, Nitroglicerina 0,5 mg poate scădea efectul heparinei. De aceea este necesară verificarea testelor de coagulare a sângelui.În caz de administrare în acelasi timp cu Nitroglicerină 0,5mg, există riscul reducerii efectului acetilcolinei, histaminei sau noradrenalinei.
Combinaţia Nitroglicerinei 0,5 mg cu alte medicamente din aceeaşi clasă(alţi nitraţi) nu este potrivită ducând la posibile reacţii adverse.

Nitroglicerină 0,5 mg împreună cu alimente,băuturi şi alcool
Comprimatele sublinguale se dizolvă în gură ca atare.Alimentele şi băuturile nu influenţează efectele Nitroglicerină 0,5 mg.Nu consumaţi alcool în timpul tratamentului deoarece alcoolul poate accentua efectul de scădere a tensiunii arteriale datorat Nitroglicerine 0,5 mg.

Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a  lua acest medicament.Nu trebuie să luaţi Nitroglicerină 0,5mg în timpul sarcinii şi alăptării decât dacă medicul dumneavoastră consideră strict necesar.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nitroglicerina 0,5 mg poate produce simptome cum sunt ameţelile, în special la începutul tratamentului, care pot avea efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Nitroglicerina 0,5 mg conţine lactoză anhidră.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3.Cum să luaţi Nitroglicerină 0,5mg

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Medicamentul este recomandat pentru adulţi.
La începutul durerii cardiace (crizeide angină pectorală) sau cu câteva minute înainte de a planifica o activitate solicitantă (igiena de dimineaţă,luareamesei, mersul la servici,căratul greutăţilor, efortul fizic intens, trecerea într-un mediu mai rece, etc.), ½-1 comprimat se dizolvă în gură.
În cazul în care inima dumneavoastră nu mai pompează sângele în corp aşa cum ar trebui(insuficienţă cardiacă stângă acută)sau în cazul unui atac de cord(infarct miocardic acut),1-2comprimate se dizolvă în gurămin timp ce se supravegheaza tensiunea arterială (tensiunea arterială sistolică să se menţină peste 100 mm Hg).
Este posibil,de asemenea, să sfărâmaţi comprimatul în gură, dar nu să îl înghiţiti. Este recomandat să eliminaţi din gură resturile de comprimat după ce efectul a apărut.Dacă durerea cardiacă (criza anginoasă) nu cedează, doza poate fi repetată.
Înainte de angiografie coronariană, 1-2 comprimate se dizolvă în gură.

Utilizarea la copii şi adolescenţi
Nu este recomandată utilizarea la copii şi adolescenţi.

Dacă luaţi mai multa Nitroglicerina 0,5 mg decât trebuie
Principalele semne care pot aparea in caz de intoxicaţie acută cu nitroglicerină sunt: dureri de cap,greaţă, vărsături, diaree, ameţeli, senzaţie de slăbiciune,bufeuri, febră, teamă fără motiv,tensiune arterială scăzută,bătăi anormale rapide ale inimii,înroşirea pielii şi dezvoltarea de methemoglobinemie(manifestatăprin culoarea albăstruie a buzelor, unghiilorşi palmelor)în intoxicaţiile severe.În cazul supradozajului accidental sau intoxicaţiei cu Nitroglicerină 0,5 mg, întrerupeţi administrarea şi adresaţi-vă imediat medicului.

Dacă uitaţi să luaţi Nitroglicerina 0,5 mg
Acest medicament nu se administrează regulat, ci numai în caz de nevoie.

Dacă încetaţi să luaţi Nitroglicerina 0,5 mg
Acest medicament nu se administrează regulat, ci numai în caz de nevoie.Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4.Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele,acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Întrerupeţi tratamentul cu Nitroglicerină 0,5 mg şi adresaţi-vă imediat unui medic sau unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital,dacă aveţi următoarele reacţii alergice:
-Stare de leşin(scădere a tensiunii arteriale cu bătăi cardiace rapide şi transpiraţii care pot fi semne ale unei afecţiuni foarte grave numită şoc anafilactic);
-Umflarea feţei, a buzelor, limbii şi/sau gâtului, care poate determina dificultăţi la înghiţire şi dificultăţi la respiraţie(angioedem);
-Mâncărime severă la nivelul pielii cu umflături (urticarie)
Aceste reacţii adverse au frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile).
Următoarele reacţii adverse au fost raportate la administrarea nitroglicerină:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori):
-senzaţie de rău digestiv (greaţă),
-stare de rău digestiv (vărsătură).

Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 utilizatori):
-durere de cap (cefalee);
-bătăi rapide ale inimii (tahicardie);
-scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune).

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 utilizatori):
-bătăi rare ale inimii (bradicardie);
-bătăi neregulate ale inimii care sunt percepute (palpitaţii);
-prăbuşirea valorilor tensiunii arteriale şi a funcţiilor inimii (colaps cardio-vascular);
-uscăciunea mucoasei gurii;
-înroşirea feţei;
-înroşirea pielii;
-bufeuri.

Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 utilizatori):
-tulburări vizuale,-insomnie,
-scăderea tensiunii arteriale la ridicarea la verticală (hipotensiune ortostatică)**,
-înroşirea bruscă şi intensă a feţei,
-tulburări ale gesturilor,
-leşin.

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 utilizatori):
-ameţeli,
-modificarea structurii substanţei din celulele roşii din sânge (methemoglobinemie)*,
-tulburări respiratorii*,
-colorarea în nuanţă de violet a zonei din jurul buzelor şi a mâinilor şi picioarelor*,
-descuamarea pielii*.
* Acestea apar mai frecvent la supradozare.
** Poate accentua simptomele cardiace dureroase.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Nitroglicerina 0,5mg

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP.Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.A se păstra la temperaturi sub 25º C, în ambalajul original.Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere.Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Nitroglicerină 0,5 mg
Substanţa activă este trinitratul de gliceril.Un comprimat sublingual conţine trinitrat de gliceril 0,5mg.Celelalte componente sunt lactoză anhidră,crospovidonă, talc, stearat de magneziu.

Cum arată Nitroglicerină 0,5 mg şi conţinutul ambalajului

Comprimate rotunde,de culoare albă,cu margini teşite.Cutie cu 2 blistere din PVC – PVDC/Al a câte 10 comprimate sublinguale.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap