Boala celiaca

Boala celiaca diagnostic

Boala celiaca

Boala celiaca sau enteropatia glutenica este o boală intestinală cronică, caracterizată prin diaree, steatoree şi malabsorbţie, generată de intoleranţă la gluten (consumul de făinoase cu conţinut glutenic). Elementul morfologic este reprezentat de atrofia mucoasei jejunale, iar dieta fără gluten duce la ameliorarea clinică şi histologică a bolii.

Tabloul clinic

Boala celiacă poate fi simptomatică sau asimptomatică şi poate apărea la orice varstă, adesea chiar fără diaree sau steatoree. In formele mai puţin tipice, semnele care ne fac să ne gandim la boală pot fi: statura mică, infertilitatea, anemia neexplicată, stomatite aftoase recidivante sau dermatite herpetiforme.

Dacă este vorba de boala celiacă cu debut infantil, copilul este normal pană la introducerea făinoaselor in alimentaţie. Atunci incepe să aibă scaune moi, cu miros neplăcut, şi crampe intestinale. Apar anemia, hipoproteinemia şi edemele.

In formele adultului se semnalează progresiv, diareea, steatoreea şi ulterior sindromul de malabsorbţie. De obicei bolnavii prezintă de ani de zile scaune diareice (3 – 6 scaune/zi), asociate cu disconfort abdominal, borborisme. Debutul sindromului diareic este adesea insidios, de multe ori apare in copilărie, alteori după varsta de 20 – 30 ani. De cele mai multe ori, diareea apare la 1 – 2 ore după o masă cu paste făinoase de grau (paine, spaghete, fidea, tăiţei), dar in cursul bolii apar alte numeroase intoleranţe alimentare, ce fac apoi dificil diagnosticul.

Nu trebuie uitate formele asimptomatice de boală celiacă manifestată doar prin anemie feriprivă, statură mică, hipocalcemie, boli dermatologice etc.

Diagnostic

Diagnosticul se face in principal prin 2 metode:

serologică – determinarea anticorpilor antigliadină, antiendomisium şi antireticulină şi mai recent anticorpii anti transglutaminază (cu foarte bună sensibilitate şi specificitate pentru această boală).
bioptică – prin efectuarea biopsiei din duodenul II in timpul endoscopiei digestive superioare.

Alte teste paraclinice care se mai pot efectua in boala celiaca :

– determinarea steatoreei – care este zilnic de obicei intre 7 şi 50 g, in caz de boală celiacă severă;
– teste de absorbţie intestinală alterate
– tablou radiologic cu bariu al intestinului, care va fi variabil modificat, de obicei apărand anse dilatate;
– sindrom de malabsorbţie prezent – fie selectiv, fie global.

Tratament

 Dietetic

Boala celiacă poate avea o evoluţie favorabilă in cazul unui regim alimentar complet fără gluten: se vor elimina din alimentaţie făina de grau, orz, ovăz şi secară. Este admisă alimentaţia cu făină de orez, mălai sau consumul de cartofi. Boala se vindecă complet (la examenul morfopatologic) in general după 3 – 5 ani de regim fără gluten, dar răspunsul clinic favorabil poate apărea la 3 – 6 săptămani de la inceperea regimului.

De reţinut că regimul fără gluten este de lungă durată (de obicei toată viaţa), deoarece reintroducerea glutenului readuce simptomele.

Medicamentos

Cand nu apare răspunsul clar la eliminarea glutenului alimentar (este posibil ca boala să fie deja in fază avansată, refractară), se poate recurge eventual la adiţionarea de corticosteroizi orali in doze medii pentru o perioadă de 4 – 8 săptămani (care pot ameliora simptomatologia clinică).

(Bazele Medicinei Interne – IV. Bolile aparatului digestiv, Curs de Gastroenterologie, Universitatea de Medicină si Farmacie “Victor Babeş” Timişoara, Clinica de Gastroenterologie si Hepatologie, 1.05.2007, Prof. Dr. Ioan Sporea, Şeful Clinicii de Gastroenterologie, Conf. Dr. Adrian Goldiş)

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.