Stomatita(tipuri de stomatite)

Stomatita.Tipuri de stomatite.

1. Stomatita – Definiţie:

Stomatita este procesul inflamator al mucoasei cavităţii bucale. Acest proces poate interesa numai unele sectoare ale gurii şi atunci întâlnim noţiunile de gingivită (mucoasa gingiilor) şi de glosită (mucoasa limbii).

2. Cauze:

Stomatitele cunosc foarte multe cauze (infecţioase, toxice, iritative, alergice, nutriţionale).

Stomatitele infecţioase sunt provocate de streptococ, stafilococ, pneumococ, anaerobi, virusuri etc. Există stomative care cunosc drept cauză unele ciuperci (de exemplu Candida albicans, care provoacă boala numită “mărgăritărel”, soor sau muguet). Stomatitele toxice sunt determinate de mercur, plumb, bismut, arsen, fosfor.

Dintre factorii iritativi se pot cita: defectuoasa igienă a gurii, paradentoza, proteze dentare necorespunzătoare, alimentele fierbinţi sau prea condimentate, abuzul de tutun sau de alcool.
Printre alte cauze ale stomatitelor mai sunt recunoscute: stările alergice, unele avitaminoze (scorbut, pelagră, sprue), sindromul de malnutriţie, diabetul, afecţiunile hepatice, uremia. Alte stomatite au aspectul unor boli de însoţire în unele afecţiuni: rujeolă, scarlatina, parotidită epidemică, febră tifoidă, leucemii, afecţiuni de sistem.

3. Anatomie patologică:

In stomatite, leziunile anatomopatologice se manifestă în mai multe stadii, afecţiunea putând să se oprească la unul din ele, în funcţie de gravitate şi de tratament. Primul stadiu este cel eritematos, caracterizat de hiperemie; apoi apare stadiul exsudativ cu degenerescentă epitelială, exsudaţie cu false membrane sau cu membrane adevărate; un stadiu mai avansat este cel ulcerativ, în care apar leziunile de necroză tisulară; în unele cazuri se ajunge la distracţii profunde de ţesuturi, cu fenomene gangre-noase.

4. Tipuri de stomatite

A. STOMATITA ERITEMATOASĂ (catarală)
Poate fi limitată sau poate să cuprindă mucoasa bucală în întregime. Este cea mai frecventă stomatită şi poate fi provocată de agenţi infecţioşi, ca şi de cauze toxice, iritative, avitaminoze etc. sau poate să apară ca o stomatită de însoţire.

Simptome:

Senzaţie de arsură în gură, dureri cu ocazia masticaţiei, salivaţie abundentă, gust rău. Mucoasa este hiperemiată şi edemaţiată.
Tratamentul constă în suprimarea cauzei (îngrijirea dinţilor, tratarea infecţiilor sau a bolilor respective, suprimarea toxicelor etc.), alimentaţie de protecţie (lichide, pireuri, fără condimente) şi în spălaturi şi gargarisme cu apă bicarbonatată 2 – 3%, infuzii de muşeţel, apă oxigenată, soluţii de sulfat de zinc 0,5%, apă boricată 2 – 3%, soluţie de pro-caină 1 % etc.

B. STOMATITA ULCEROASĂ
Cunoaşte drept cauză mai frecventă infecţiile cu bacili fusiformi şi cu spirocheta Vincent (asociere fusospirilară), dar poate să apară şi după intoxicaţii cu mercur, plumb, arsen, precum şi în scorbut, pelagră, sprue şi în cursul leucemiilor.

Simptome

Sunt evidenţiate prin: senzaţie de arsură bucală, dureri de masticaţie (care devine foarte anevoioasă), miros fetid al gurii, salivaţie abundentă. Uneori, survin stări febrile şi stare generală proastă.
Examenul obiectiv: la început apare hiperemia pe gingie, apoi se întinde pe mucoasa jugală şi a buzelor, evitând părţile fără dinţi ale gingiei. Ulceraţiile apar şi ele din primele momente, sunt mici şi sângerează la o atingere uşoară. Se poate constata şi o tumefiere sensibilă a ganglionilor regionali.
Tratament: în afară de folosirea mijloacelor de protecţie a mucoasei, se tamponează ulceraţiile cu nitrat de argint şi se fac spălaturi cu infuzii de muşeţel sau soluţie de per-manganat de potasiu 1/10 000. Se mai utilizează spălaturi cu procaină 1%.

C. STOMATITA GANGRENOASĂ
Este o afecţiune rară, însă de mare gravitate. Apare la debilitaţi, mai ales la copii după boli infecţioase. Cunoaşte drept agenţi patogeni asocieri de germeni anaerobi cu germeni fusiformi şi spirochete.
Simptome: febră (39 – 40°), frisoane, faţă palidă-plumburie, stare generală gravă. Semne locale: apariţia unui infiltrat cu ulceraţie pe mucoasa bucală, la un colţ al buzelor, puţin dureros; apoi ulceraţia se extinde, apare repede gangrena cu necroze şi se extinde la
faţă, provocând o distracţie mutilantă. Se poate complica cu o gangrena pulmonară sau cu diaree septice.
Evoluţia este foarte gravă, spre exitus, prognosticul fiind însă îmbunătăţit după apariţia anitbioticelor.
Tratamentul este medical (antibiotice în doze suficient de mari, ser antigangrenos, susţinere a stării generale) şi chirurgical (cauterizări).

D. STOMATITA AFTOASĂ
Cauza este necunoscută. Se întâlneşte mai frecvent la copii, la anemici, debilitaţi, diabetici. Se manifestă prin apariţia unor vezicule pe mucoasa obrajilor, a palatului şi a limbii; veziculele se sparg după 2-3 zile şi lasă o necroză superficială, care se acoperă apoi cu un exsudat fibrinos-albicios. Leziunile se vindecă destul de greu (12 – 14 zile) şi câteodată se observă forme recidivante, cu durată de luni şi chiar ani de zile.
Stomatita aftoastă trebuie deosebită de febra aftoasă, care este o boală contagioasă, apare în epidemii şi este provocată de un virus filtrant care se transmite de la vite bolnave prin laptele nefiert; bolnavul are febră, greţuri, diaree şi prezintă leziuni pe mucoasa bucală.
Tratamentul stomatitei aftoase constă în spălaturi şi gargarisme cu soluţii de bicarbonat de sodiu sau cu infuzie de muşeţel bicarbonatată.

5 Responses to Stomatita(tipuri de stomatite)

 1. angel spune:

  fetelor, va spun sincer- am crezut ca e bla bla bla cu Trachisan, dar fetita mi-a facut stomatita si I-am dat Trachisan. Nu credeam in rezultat , dar in 4-5 zile cand ma gandeam sa ii dau altceva -nu mai era nevoie.

 2. lory spune:

  mie farmacista mi-a recomandat sa fac gargara cu trachisan si sa pun sub limba propolis. Recunosc ca am luat si mugure de brad. gargara o faceam dupa fiecare alimentatie. in cateva zile am uitat de stomatita. Sanatate va doresc tuturor

 3. Ana Filimoniova spune:

  Si pe mine ma ajutat Trachisan. dar un lucru e sigur – cu stomatitele nu e de glumit. Sfatul meu e sa consultati un medic cat mai repede posibil.

 4. Paulina spune:

  Sunt bune de incercat tratamentele naturiste. Eu am fost cam speriata cind am dat de ulceratii in gura si am fugit la medic. Mi-a prescris Trachisan si in citeva zile am scapat de tot. Deci, medicul mi-a zis ca la primele simptome e important a se consulta un medic deoarece acestea pot semnala diverse boli. Sanatate!!!

 5. naturisti spune:

  O alternativa excelenta pentru tratamentul stomatitelor o reprezinta asocierea de gemoterapice Mladite de Afin – Muguri de Brad – Mladite de Lemn cainesc.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap