Medicina Interna
Hemoragia gastrointestinala

Hemoragia gastrointestinala

Hemoragia Gastrointestinala

Hematemeza se defineste ca varsatura cu sânge si melena, ca exteriorizare de scaune devenite negre si cu aspect de smoala, prin prezenta sângelui. Aceste manifestari clinice de hemoragie gastrointestinala (GI) sugereaza o sursa proximala de sângerare.Hematemeza indica de obicei sângerarea proximal de ligamentul lui Treitz, deoarece sângele ce patrunde în tractul gastrointestinal dincolo de duoden intra rareori în stomac. Aproximativ 60 ml de sânge sunt necesari pentru a produce un singur scaun negru; pierderea acuta de sânge mai mare decât aceasta cantitate poate produce melena timp de pâna la 7 zile. Dupa ce culoarea scaunului revine la normal, testele pentru hemoragii oculte pot ramâne pozitive pentru mai mult de o saptamâna. Culoarea neagra a melenei provine din contactul sângelui cu acidul clorhidric, producându-se hematina. Astfel de scaune sunt ca pacura
(„lipicioase“) si au un miros caracteristic.Hemoragia gastrointestinala, chiar daca este depistata numai prin teste pozitive ce indica hemoragii oculte, indica o boala potential grava ce trebuie investigata suplimentar.

Hematochezia, trecerea de sânge rosu prin rect, semnifica în general sângerarea dintr-o sursa distala ligamentului lui Treitz. Totusi, hemoragiile proximale rapide pot provoca rectoragie datorita unui tranzit accelerat.
Manifestarile clinice de sângerare gastrointestinala depind de marimea si viteza hemoragiei si de prezenta bolilor asociate. Pierderile sanguine mai mici de 500 ml sunt rar asociate cu semne sistemice; exceptiile includ sângerarile la vârstnici sau la pacientul anemic, la care pierderea unor cantitati mai mici de sânge poate produce tulburari hemodinamice. Hipotensiunea  ortostatica mai mare decât o modificare de 10 mmHg indica de obicei o reducere de 20% sau mai mare a volumului sanguin. Simptomele asociate pot include lipotimie, sincopa, greatå, transpiratie si sete. Când pierderea de sânge este de 25-40% din volumul sanguin, apare frecvent socul cu tahicardie accentuata si hipotensiune.Rezultatele uzuale de laborator includ o
usoara leucocitoza si trombocitoza care apar în primele 6 h de la debutul sângerarii. Ureea sanguina poate fi crescuta disproportionat fata de creatinina, în special în hemoragii digestive superioare, datorita degradarii proteinelor sanguine pâna la uree de catre bacteriile intestinale, ca si datorita unei usoare reduceri a ratei de filtrare glomerulare.

Hemoragia oculta, detectata prin testul pentru hemoglobinperoxidaza (de ex., Hemocult), este o modalitate importanta de a descoperi neoplazia colorectala în stadii precoce, potential curabile.Trebuie examinate scaune multiple (de obicei doua probe din trei scaune), si daca vreo proba este pozitiva trebuie efectuate investigatii suplimentare. Un rezultat pozitiv se poate datora pierderii sanguine fiziologice, peroxidazelor din dieta, carnii insuficient preparate sau oricarei cauze de sângerare gastrointestinala superioara sau inferioara. Pentru a limita variabilele confundabile, pacientii trebuie testati în timpul unei diete cu multe fibre si putina carne, fara ingestie de agenti antiinflamatori nesteroidieni (AINS) sau vitamina C, desi doza scazuta zilnica de aspirina (80-325 mg) luata pentru a preveni boli cardiovasculare, nu duce, în general, la rezultate fals-pozitive.

ETIOLOGIA HEMORAGIILOR DIGESTIVE SUPERIOARE

Un istoric atent si o examinare fizica a orofaringelui si cavitatii nazale trebuie sa ajute la excluderea epistaxisului sau a sângelui înghitit ca sursa a
hematemezei sau melenei.

Cauzele frecvente de hemoragie gastrointestinala superioara acuta
Cele mai frecvente cauze ale hemoragiei digestive superioare sunt: (1) gastropatia eroziva sau hemoragica, (2) ulcerul duodenal, (3) ulcerul gastric, (4) sindromul Mallory-Weiss, (5) varicele sau gastropatia hipertensiva portala si (6) malformatii arteriovenoase (MAV). Aceste entitati explica peste 90% din toate cauzele de hemoragie gastrointestinala superioare în care o sursa specifica poate fi gasita.

Eroziunile gastrice sau gastropatia hemoragica, eroziva sunt adesea asociate cu ingestia de aspirina sau alte AINS.
Ulcerele peptice (fie duodenal, fie gastric) determinate de Helicobacter pylori sunt cele mai frecvente cauze de sângerare gastrointestinala superioara. Deoarece hemoragia gastrointestinala poate fi manifestarea initiala a unui ulcer peptic, diagnosticul trebuie luat în considerare chiar când un istoric caracteristic de boala ulceroasa nu este obtinut.
Sângerarea din varice sau din gastropatia hipertensivaportalå este în mod caracteristic brutala si masiva. Sângerarea din varice esofagiene sau gastrice este de obicei rezultatul hipertensiunii portale, secundara cirozei.
Fisurile Mallory-Weiss (fisurile mucoasei esofagogastrice) se produc în regiunea jonctiunii esofagogastrice si sunt deseori caracterizate în istoric de eforturi de a voma sau varsaturi nehemoragice urmate de hematemeza.
Esofagita, în principal datorata refluxului gastroesofagian, poate determina sângerare. Esofagita asociata cu cancer sau data de infectii, cum ar fi citomegalovirusul, virusul herpetic sau Candida, rareori provoaca sângerare acuta; oricum, poate produce pierdere cronica de sânge.

Carcinomul gastric, limfoamele, polipii si alte tumori ale stomacului si intestinului subtire sunt cauze neobisnuite de hemoragia gastrointestinala.

ETIOLOGIA HEMORAGIILOR DIGESTIVE INFERIOARE

Leziuni anale si rectale . Mici cantitati de sânge rosu aprins pe suprafata scaunului si hârtiei igienice sunt frecvent provocate de hemoroizi sau fisuri anale; astfel de sângerari sunt în general precipitate de trecerea fortata a unui scaun tare.

Leziunile colonului. Cancerul de colon, ca si polipii colonului, produc de obicei pierderi sanguine cronice oculte, dar ocazional pot produce sângerare rapida. Angiodisplazia, o proliferare a mucoasei vasculare, este o sursa majora de sângerare acuta sau cronica la pacientii vârstnici. Diareea hemoragica poate fi simptomul alarmant la pacientii cu colita ulceroasa.

Diverticulii . Sângerarea din diverticulii colonului este o cauza obisnuita de hemoragie digestiva inferioara la pacientii peste 40 ani.

Cauzele frecvente de hemoragie gastrointestinala inferioara acuta

pacienti sub 55 ani
1. Boala anorectala (hemoroizi, fisuri)
2. Colita (boala inflamatorie intestinala)
3. Diverticuloza
4. Polipi, cancer (hiperplastic hamartomul)
5. Angiodisplazia

pacienti peste 55 ani
1. Boala anorectala (hemoroizi, fisuri)
2. Diverticuloza
3. Angiodisplazia
4. Polipi, cancer
5. Enterocolita (ischemica,infectioasa, BII, de iradiere)

(Tratat Harrison – Principiile medicinei interne editia a XIV-a, Editura TEORA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *