
Durerea abdominala
1. Durerea abdominala CAUZE
Durerea cu origine in abdomen
1. Inflamatia peritoneului parietal
a. Contaminare bacteriana, de ex., apendice perforat, boala inflamatorie pelviana
b. Iritatie chimica, de ex., ulcer perforat, pancreatita, durerea la ovulatie
2. Obstructia mecanica a viscerelor cavitare
a. Obstructia intestinului subtire sau gros
b. Obstructia arborelui biliar
c. Obstructia ureterului
3. Tulburari vasculare
a. Embolia sau tromboza
b. Ruptura vasculara
c. Ocluzia prin compresie sau torsiune
d. Siclemia
4. Perete abdominal
a. Rasucirea sau tractiunea mezenterului
b. Traumatismul sau infectia musculara
5. Distensia suprafetelor viscerale, de ex., capsulele renale sau hepatica.
Durerea iradiata de la o sursa extraabdominala
1. Torace, de ex., pneumonia, durerea iradiatå de la o ocluzie coronarianå
2. Coloana vertebrala, de ex., radiculita din artrita
3. Genitala, de ex., torsiunea testiculului
Cauze metabolice
1. Exogene
a. Muscatura paianjenului Vaduva neagra
b. Intoxicatie cu plumb si altele
2. Endogene
a. Uremia
b. Cetoacidoza diabetica
c. Porfiria
d. Factorii alergici (deficienta inhibitorului de esteraza C’1)
Cauze neurologice
1. Organice
a. Tabes dorsalis
b. Herpes zoster
c. Cauzalgia si altele
2. Functionale
2. Durerea abdominala DIAGNOSTIC
Diagnosticul „abdomenului acut sau chirurgical“, atât de des auzit în cazurile de urgenta, nu este unul acceptabil datorita conotatiei eronate si înselatoare. Cele mai evidente „abdomene acute“ pot sa nu necesite interventie chirurgicala, iar cele mai usoare dureri abdominale pot vesti aparitia unei leziuni corectabile de urgenta. Orice pacient cu durerea abdominala recent aparuta necesita o evaluare precoce si meticuloasa, cu încercarile specifice de diagnosticare corecta.În cazurile de durere abdominala acuta, diagnosticul este stabilit clar în majoritatea situatiilor, pe câta vreme succesul nu este atins atât de frecvent la pacientii cu durere cronica.
Deoarece sindromul intestinului iritabil este una dintre cele mai obisnuite cauze ale durerii abdominale, posibilitatea acestui diagnostic trebuie întotdeauna avuta în vedere
3. IRADIEREA DURERII ÎN BOLILE ABDOMINALE
Durerea iradiata abdominal din torace, maduva spinarii sau organele genitale poate fi o problema de diagnostic dificila, deoarece bolile regiunii superioare a cavitatii abdominale, precum colecistita acuta sau ulcerul perforat, sunt asociate frecvent cu complicatii intratoracice.
Durerea iradiata de origine toracica este adesea însotita de imobilitatea hemitoracelui implicat, cu reducerea miscarilor respiratorii mai pronuntata decât cea observata în prezenta bolii intraabdominale.În plus, spasmul muscular abdominal aparent cauzat de durerea iradiata se va diminua în timpul fazei inspiratorii a respiratiei; persistenta de-a lungul ambelor faze respiratorii demonstreaza originea abdominala. Palparea zonei cu durere iradiata a abdomenului nu va accentua de obicei durerea si, în multe situatii, chiar pare sa o aline. Coexistenta frecventa a bolii toracice si a celei abdominale poate fi înselatoare si confuza, astfel ca diferentierea poate fi dificila sau imposibila. De exemplu, pacientul cu boala cunoscuta a tractului biliar are adesea durere epigastrica în timpul infarctului miocardic, sau colica biliara poate fi iradiata catre regiunea precordiala sau umarul stâng în cazul unui pacient ce a suferit anterior de angina pectorala.
Durerea iradiata din coloana vertebrala, care implica de obicei comprimarea sau iritarea radacinilor nervoase, este intensificata în mod caracteristic prin anumite miscari, precum tusea, stranutul sau încordarea, si este asociata cu hiperestezia dermatoamelor implicate. Durerea iradiata în abdomen din testicule sau veziculele seminale este accentuata în general de cea mai neînsemnata presiune pe fiecare din aceste organe.
Disconfortul abdominal are un caracter dureros si nu este bine localizat.
4. CRIZELE ABDOMINALE METABOLICE
Durerea de origine metabolica poate simula aproape orice alt tip de boala intraabdominala.În situatii concrete, precum hiperlipemia boala metabolica
însasi poate fi însotita de un proces intraabdominal cum ar fi pancreatita, ce poate duce la o inutila laparotomie în cazul în care nu este recunoscuta. Deficienta esterazei C’1, asociata cu edemul angioneurotic, este de asemenea adeseori asociata cu episoade de durerea abdominala severa. Ori de câte ori cauza durerii abdominale este obscura, trebuie luata în considerare o origine metabolica.
Durerea din porfirie si cea din colica saturnina este de obicei dificil de deosebit de cea a ocluziei intestinale, deoarece hiperperistaltismul sever este o caracteristica importanta a ambelor. Durerea din uremie sau diabet nu este specifica, iar durerea si sensibilitatea se schimba în mod frecvent în
localizare si intensitate. Acidoza diabetica poate fi precipitata de apendicita acuta sau ocluzia intestinala, asa încât daca nu se obtine o rezolutie prompta a durerii abdominale prin corectarea perturbarilor metabolice, trebuie suspectata o problema organica subiacenta. Întepåturile paianjenului Vaduva neagra produc durere intensa si rigiditatea muschilor abdominali si ai spatelui, o zona rar implicata într-o durere de origine intraabdominala.
(Tratat Harrison – Principiile medicinei interne editia a XIV-a, Editura TEORA)