Medicina Interna
Profilaxia rahitismului

Profilaxia rahitismului

 Profilaxia Rahitismului – Rahitismul apare datorita carentei in vitamina D. Nevoile la sugar sunt de 400- 1000 unitati internationale pe zi.

Vitamina D este sintetizata la nivelul pielii unde pre vitamina D este activata prin razele ultraviolete ale soarelui.
Vitamina D permite absorbtia intestinala a calciului, mineralizarea osului (fixarea calciului in oase)  si eliminarea urinara a calciului.

Semnele clinice ale carentei vitaminei D apar intre 3 luni si 2 ani si pot fi reprezentate de:

– cranio- tabes: ramolismentul boltei  craniene in zona parieto- occipitala; acest semn are valoare numai daca persista mai mult de 4-5 luni de viata;
– bureleti epifizari la nivelul pumnilor  ce reprezinta largirea extremitatilor inferioare ale radiusului si tibiei;
– matanii costale la nivelul toracelui ce apar sub forma de nodozitati costale;
– deformarile membrelor inferioare in X sau in O;
– intarzierea inchiderii fontanelei si a eruptiei dentare.

Diagnosticul rahitismului se face prin radiografia oaselor si a unor analize de laborator: calcemie, fosforemie, fosfataze alkaline.

Profilaxia rahitismului consta in administrarea de vitamina D. Dozele zilnice sunt diferite de la o tara la alta. In tara noastra dozele recomandate sunt de 500-1000 u.i. pe zi la sugarul normal si se administreaza de la varsta de 2 saptamani pana la 18 luni, iar in anii urmatori in toate lunile ce contin litera R (septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie si aprilie).

O alta metoda de profilaxie a rahitismului consta in administrarea de vitamina D sub forma injectabila in doze mari. Schema acestei metode de administrare este urmatoarea: cate o injectie intramusculara de vitamina D2 sau D3 de 200 000 u.i. la nastere, la 2-4-6-9-12-15-18 luni. Aceasta metoda se recomanda:

– la sugarii si copiii din familii cu nivel educativ si economic deficitar, copii care sufera de diarei recidivante sau cornice, sindroamne de malabsorbtie, boala celiaca, tratamente cu barbiturice administrate in epilepsie, rahitisme vitamino-rezistente familiale, unele boli rare renale sau metabolice mostenite.

Riscurile de supradozare sunt importante, iar hipervitaminoza D este grava!

Parintii trebuie sa cunoasca semnele de alarma:

– inapetenta, constipatie, sete, mictiuni frecvente
greturi, varsaturi, dureri abdomniale
– tulburari de comportament.

Tratamentul supradozarii consta in oprirea oricarui aport de vitamina D si de calciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *