Bronsita acuta

Bronşita acută este o inflamaţie acută a mucoasei bronşice, interesând de obicei bronhiile mari şi mijlocii şi frecvent traheea (traheobronşită).
Poate fi provocată de factori infecţioşi (virusuri, bacterii, pneumococi, stafilococi, streptococi, Haemophilus influenzae); factori alergici; inhalarea unor substanţe iritante (clor, amoniac, gaze de luptă, fum de tutun etc.).
Cele mai importante cauze favorizante sunt: frigul, fumul, praful, umiditatea, excesul de tutun, eforturile vocale. Bronşita acută se întâlneşte frecvent în numeroase boli: tuberculoză pulmonară, dilataţia bronhiilor, cancerul bronhopulmonar, gripă etc.
Aspect patologic: edem şi hiperemie a mucosei (culoare roşiatică), cu secreţie mucoasă sau mucopurulentă.
1. Simptome
Aspectul clinic este de rinobronşită cu evoluţie în trei faze: o fază de coriză sau catar rinofaringian care durează 1-3 zile (uşoară ascensiune termică, jenă la deglutiţie, arsură sau înfundare a nasului); o fază de cruditate sau uscată, care durează 2-3 zile, cu tuse uscată, spasmodică, durere vie retrosternală, uneori febră moderată şi voce răguşită; o fază de cocţiune sau productivă, cu tuse însoţită de expectoraţie mucoasă sau mucopurulentă şi raluri difuze.
2. Forme clinice
Bronşită acută comună (formă descrisă); bronşita difuză (bronşiolită), care interesează bronhiile mici, periferice şi se însoţeşte de dispnee marcată şi de alterare a stării generale; bronşită hemoragică, traheită, care se manifestă prin dureri şi arsură retrosternală continuă.
3. Tratament
Tratamentul constă în combaterea focarelor septice, sinuzale şi rinofaringiene, combaterea componentei alergice (Nilfan, Feniramin ) şi antibiotice în formele servere.
Se administrează de obicei Tetraciclină şi, după caz, Penicilină.
Simptomatic, se administrează în faza de cruditate calmante ale tusei (Calmotusin, Codenal, Tusomag, Tusan), antigireţice, analgezice (Acalor, Acid acetilsalicilic sau Aminofenazonă) şi dezinfectante nazofaringiene, iar în faza de cocţiune: expectorante (sirop expectorant, tablete expectorante, băuturi calde, infuzie de tei sau de specii pectorale).
Recomandam si:
1. Ciroza (complicatii si tratament) - Complicatii...
1. Definitie - Ciroza (cauze si simptome) Cirozel...
1. Definitie - Sindromul colonului iritabil Colon...
1. Stomatita - Definiţie: Stomatita este procesu...
Adaugati un comentariu