Recoltarea analizelor

1. Recoltarea analizelor – Recoltarea urinei

Pentru precizarea diagnosticului, medicul consultant recomanda aproape totdeauna si un examen de urina. Analiza urinei se face nu numai in bolile aparatului urinar ci si in bolile altor organe. Recoltarea urinei se poate face atat la nivelul laboratorului cat si la domiciliu. In raport cu analiza solicitata se recolteaza fie urina de dimineata, fie urina din 24 de ore.

Persoanele indiferent de sex, care recolteaza urina la domiciliu, in vederea analizelor curente, trebuie sa respecte urmatoarele indicatii:

– Recipientul (borcanul sau sticla) in care se recoltaza urina sa fie perfect curat, spalat cu apa si soda si apoi clatit cu apa multa. Sticlele nespalate in care au fost bauturi alcoolice, otet, ulei, sucuri de fructe, ape minerale, siropuri, medicamente, detergenti pot sa falsifice rezultatele analizelor. Se intelege ca si dopul sticlei trebuie sa fie curat, fara urme de substante chimice.

– Se va recolta urina proaspata de dimineata, imediat dupa desteptare, direct in recipient. Cantitatea minima necesara de urina este de 100 ml. Nu are importanta faptul daca o persoana a mai urinat in timpul noptii.

– Pe sticla se va lipi o eticheta cu numele bolnavului si varsta.

– Daca medicul suspecteaza o infectie urinara, recomanda bolnavului sa faca o urocultura. In aceasta situtatie, urina se va recolta tot dimineata in conditii de sterilitate, intr-un vas steril procurat de la laborator, iar in lipsa acestuia, intr-o sticla de 100 ml care a fost dezinfectata impreuna cu dopul sau prin fierbere timp de 30 minute. Inainte de urinare se va face o toaleta a organelor genitale cu apa si sapun pentru indepartarea eventualilor microbi. Tot in acest scop se recomanda ca urina sa se recolteze numai dupa ce prima parte a urinei, care a spalat canalul urinar, a fost aruncata la closet.

In cazul in care este necesara recoltarea urinei din 24 ore se va proceda astfel: se goleste vezica urinara, dimineata la ora 6. Incepand de la aceasta ora, se recolteaza toata urina pana a doua zi la ora 6. Pentru a nu se pierde din cantitatea de urina se recomanda sa se urineze separat, inainte de scaun. Se masoara apoi volumul urinei din 24 de ore si se noteaza. Apoi se amesteca urina (in cazul in care a a fost recoltata in mai multe sticle) se agita si pentru laborator se opreste numai o cantitate de 100-200 ml, iar restul se arunca.

– Cand persoana care colecteaza urina lucreaza, este elev sau student, urina din 24 de ore se poate recolta intr-o zi de repaus.

– Copiii mici care nu pot urina direct in sticla, vor urina numai in olita de noapte sau intr-un borcan care a fost sterilizat mai intai prin fierbere. Apoi urina va fi desartata intr-o sticla sterila care va fi adusa la laborator.

– Pe timpul recoltarii urina se va tine la rece iar vara se va pastra la frigider, pentru a nu se altera. Cand cantitatea de urina este mai mare de un litru, se va recolta in mai multe sticle sau intr-un borcan mai mare.

– Femeile vor specifica daca urina a fost recoltata in perioada menstruala sau daca au utilizat ovule cu medicamente cu 24 de ore inainte de analiza.

– Se va comunica laboratorului daca bolnavul este sub tratament si ce medicamente a folosit.

– Inainte de analize cu circa 24 ore nu se vor consuma cantitati mari de lapte sau derivate din lapte care tulbura urina si produc o crestere a calciului din urina. De asemenea, persoanele care urmeaza un regim fara sare trebuie sa comunice laboratorului pentru a se cunoaste de ce cantitatea de sare din urina este scazuta.

– Nu se va transporta urina la laborator in borcan fara capc sau cu capac neinchis ermetic, deoarece exista riscul scurgerii de urina si contaminarii altor persoane cu microbi sau virusuri prezente in urina. In situatia in care unele persoane nu pot urina, la indicatia medicului, urina se poate recolta cu ajutorul unei sonde de cauciuc numai de catre personalul medical.

2. Recoltarea analizelor – Recoltarea sangelui

Sangele se recolteaza, de obicei, in spital sau policlinica dar poate fi recoltat si la domiciliu de catre un cadru medical daca situatia o cere. S-a demonstrat ca unele analize sunt influentate de alimentatie, altele nu. Deoarece nu se cunoaste dinainte ce fel de analize sunt indicate de catre medic, se recomanda ca recoltarea sangelui sa se faca pe nemancate. Seara se va manca mai devreme si putin, fara grasimi, caci o alimentatie bogata in grasimi produce o tulbureala a serului, fenomen care poate falsifica rezultatele analizelor. Persoanele care obisnuiesc sa manance dimineata este bine sa-si ia cu ele un pachetel cu alimente pentru a manca imediat dupa recoltarea sangelui. Nu se recomanda efectuarea analizei de sange la persoanele care vin de la distante mari cu trenul sau masina, obosite, nedormite, nervoase; in aceste situatii rezultatele analizelor pot prezenta abateri de la normal. Cand sangele este recoltat la distante mari de laborator (dispensare comunale, santiere, etc.) va fi expediat in aceeasi zi la laborator sau se va pastra la frigider pana la expediere. Transportul sangelui se va face in flacoane sau eprubete astupate bine cu dopuri de pluta su de cauciuc, nu cu dopuri de vata, care pot absorbi tot sangele. Flaconul cu sange nu va fi agitat, deoarece se pot distruge globulele rosii.

3. Recoltarea analizelor – Recoltarea materiilor fecale

Analiza materiilor fecale este indicata pentru descoperirea bolilor digestive de natura microbiana (febra tifoida, dizenterie, intoxicatie alimentara etc.) sau de natura parazitara (oua de paraziti intestinali), precum si pentru stabilirea gradului de digestie a alimentelor. Recoltarea materiilor fecale pentru analiza oualor de paraziti se face in recipiente speciale, primite de la laborator. In lipsa acestora, se pot recolta in recipiente sau vase din paterial plastic, sticla sau material, bine spalate si bine inchise cu capace sau dopuri. Sunt bune cutiile din material plastic sau sticlele ramase de la medicamente. Nu se vor recolta materii fecale in cutii de carton, cutii de chibrituri, etc. intrucat exista riscul infectarii persoanelor care transporta si prelucreaza aceste materiale.

Vor fi recoltate materii fecale proaspete, emise dimineata. Daca nu este posibil (mai ales la copii), produsul se va recolta si seara si va fi pastrat la rece pentru a nu fermenta. (Nu se vor pastra materiile fecale in frigider caci exista riscul infectarii alimentelor). Din scaunul proaspat, eliminat la closet pe o hartie sau pe un carton curat, cu o lopatica de lemn sau de material plastic, se recolteaza cateva grame (cat un degetar) de materii fecale si se depun in recipientul pregatit dinainte.

La copii mici, materiile fecale se vor recolta din oala de noapte care in prealabil a fost bine spalata.

In caz de constipatie, materiile fecale se vor recolta dupa luarea unui purgativ usor (laxativ). Se va avea grija ca materialele fecale sa nu se amestece cu apa sau urina. Dupa ce pe recipient se va nota numele bolnavului si varsta, se va ambala in hartie si va fi transportat cat mai repede la laborator. Este indicat ca fiecare persoana, mai ales in caz de boala, sa observe si aspectul scaunului: daca este colorat si ce culoare are, sau daca este necolorat, albicios, daca are urme de sange etc.

In cazul in care in scaun se observa viermisori sau fragmente suspecte de viermi intestinali acestia vor fi recoltati cu o pensa si introdusi intr-un vas de sticla sau de material plastic prevazut cu capac care se inchide ermetic. Pentru ca acesti paraziti sa nu se usuce si sa se altereze, se va turna peste ei spirt sanitar, apa de colonie sau apa sarata si dupa aceea vor fi transportati la laborator. Nu se vor transporta parazitii in hartie, in vata, deoarece exista pericolul de infestare a persoanelor care executa analizele. Cand bolnavului i se recomanda coprocultura (cercetarea microbilor din scaun) el va solicita un recipient special, sterilizat, de la laborator. Recoltarea materiilor fecale se va face ca si pentru ouale de paraziti. Nu se va utiliza insa nici un medicament (antibiotice, sulfamide, Mexaform, etc.) inainte de analiza care ar putea distruge microbii din scaun.

La recoltarea materiilor fecale pentru cercetarea sangelui (hemoragii oculte) sau pentru cercetarea digestiei alimentelor bolnavul va urma un regim alimentar special, recomandat de medic si nu se va lua nici un medicament cu 24 de ore inainte de analiza.

Analiza materiilor fecale este obligatorie pentru urmatoarele categorii de persoane: cele care lucreaza in sectorul alimentatiei publice, copiii care merg la gradinite, crese, bolnavii care au suferit de boli infectioase digestive (febra tifoida, dizenterie, holera etc.), calatorii care au sosit din tarile in care exista boli infectioase digestive.

4. Recoltarea analizelor – Recoltarea secretiilor

Recoltarea secretiilor (oculare, nazare, bucale, vaginale, ale canalului urinar, etc.) se face, de obicei, in laborator. In acest scop, bolnavul trebuie sa stie urmatoarele: nu se va incepe nici un tratament intern sau extern cu antibiotice inainte de recoltarea secretiilor. De asemenea, in ziua recoltarii nu se vor face spalaturi, gargara sau irigatii cu substante dezinfectante care ar putea distruge timporar microbii din secretiile respective. Secretia uretrala (a canalului urinar) se recolteaza in laborator inainte de urinarea de dimineata, deoarece urina poate spala canalul de eventualii microbi cauzatori de boli. La femei, secretia uretrala si vaginala se recolteaza la cabinetul de ginecologie. In plus, persoanele respective trebuie sa fie in masura sa informeze medicul, de cand prezinta secretia, daca aceasta este in legatura cu raporturile sexuale si daca au facut tratament cu antibiotice. Recoltarea secretiei gastrice si duodenale se face numai in spital sau in laborator cu ajutorul unui tub special de cauciuc introdus in stomac si numai dimineata. Pentru aceasta, inainte de recoltare nu se mananca, nu se bea si nu se fumeaza. Persoanele care poarta proteza dentara mobila trebuie sa si-o scoata caci in timpul manevrei de introducere a tubului in stomac, proteza se poate deplasa si patrunde in fundul gatului, cu pericol de asfixiere.

Atat in spital cat si la domiciliu, sputa se recolteaza de catre bolnav intr-un borcan cu gura larga, steril care se procura de la laborator. Nu se va recolta saliva (scuipatul) ci secretia care se elimina in timpul tusei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *