Urologie
Infectia tractului urinar

Infectia tractului urinar

Infectia tractului urinar reprezinta prezenta a cel putin 105 germeni/ml de urina, din jetul urinar mijlociu.
La pacientii simptomatici prezenta a 102 germeni/ml de urina poate semnifica infectie.
Infectiile tractului urinar pot fi acute sau cronice, ale tractului urinar inferior (uretrite, cistite, prostatite) si ale tractului urinar superior (pielonefrite, abcese renale).

Agenti microbieni ce determina infectia tractului urinar:

– Escherichia Coli
– Proteus
– Klebsiella
– Euterobacter
– Pseudomonas

Femeile cu sindrom uretral acut ( disurie, senzatie de mictiune imperioasa, polakiurie) si piurie pot prezenta in cultura 102-104 germeni/ ml sau au uroculturi negative- in acest caz agentii etiologici incriminati fiind: Chlamidia trachomatis, Neisseria gonorrhae, virusul herpes simplex.

Factorii favorizanti ai infectiilor tractului urinar:

– sexul: infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati
– varsta: dupa 60 de ani infectia afecteaza in mod egal cele doua sexe
– sarcina: favorizeaza bacteriuria asimptomatica
– bolile cronice generale si renale: diabetul zaharat, ciroza hepatica, hipertensiunea arteriala, scleroza multipla, accidente vasculare cerebrale, litiaza urinara, adenomul de prostata etc.
– manevre urologice: cateterizare, citoscopie

Simptomatologie:

– disurie: dificultate de a urina
– polakiurie: mictiuni frecvente si in cantitate redusa
– mictiuni imperioase, ce nu suporta amanare
– durere suprapubiana
– urini tulburi

Stabilirea diagnosticului clinic de infectie necomplicata la femei poate fi suficient pentru initierea tratamentului de prima intentie, fara confirmarea prezentei agentului microbian in urina, fiind suficienta identificarea nitritilor/ esterazelor leucocitare in urina.

Tratament:

In infectiile urinare joase, necomplicate, la femei tratamentul cu o singura doza de antibiotic, tratamentul de 3 sau 7 zile este suficient.
In infectiile urinare de tract superior tratamentul este necesar cel putin doua saptamani si este necesara efectuarea uroculturilor de control.
Bacteriuria asimptomatica la gravide necesita tratament datorita riscului de pielonefrita acuta.

Tratamentul infectiilor urinare joase:

Se recomanda doza unica de:

-trimetoprim sulfametoxazol
amoxicilina
ciprofloxacin
norfloxacin

Terapia de trei zile foloseste:

– cotrimoxazol
amoxicilina
amoxicilina acid clavulanic
norfloxacin

Tratamentul infectiilor urinare inalte:

Cefalosporine de generatia a treia sau aminoglicozid, ambele injectabile.
Dupa 24-48 de ore de afebrilitate se continua terapia orala cu sulfamide, amoxicilina, ciprofloxacin, cefalosporine.

Tratamentul infectiilor urinare la gravida:

Dureaza 7 zile si foloseste amoxicilina, ampicilina sau cefalosporine.

Femeile cu sindrom uretral acut si uroculturi negative se trateaza cu doxicilina.

Profilaxia postcoitala (cotrimoxazol  postcoital) se recomanda femeilor la care infectia urinara este favorizata de actul sexual.

(Autor: Dr. Daniela Iancu)

2 thoughts on “Infectia tractului urinar

    • Buna ziua,am si eu o prb pe care nu o depisteaza nici un medic.sunt intr-o totala confuzie care ma aduce in pragul disperarii.pe scurt.ma confrunt cam de jumatate de am cu frisoane,subfebrilitati.disurie aceasta nefiind fregventa. dureri abdominale,senzatie de voma,apatie, dar frisoanele sunt cele care ma deranjeaza cumplit.precizez ca ex de urina e noraml si uroc sterila.la biochimia sangelui e normala doar vsh este 14.nu mi sa recomand nici un antibiotic dar credeti-ma ca desi stiu ca gresesc mi-am facut eu o automedicatie cu cefalosporine cam 5 zile . ma simt binisor dupa 2 saptamani sa spunem asa de la termin antibioticului simptomatologia reapare. mai nou am observat ca ma confrunt si cu o usoare insuficienta respiratoire.mi-am facut si un erix pulmonar si e ok.sunt disperata si nu stiu pe unde sa mai merg.am, fost la ginecologie e ok totul.la urologie la fel ,nefro la fel.ce poate fi?poate ca primesc din partea d-voastar,o lamurire cat de cat ca sa stiu la ce specialist sa ma mai adresez.sunt disperata ca treb sa ma intorc la serv in afara tarii si acolo nu am asigurare medicala si iara o sa am prb de sanatate care ma va determina sa revin in tara.va mu;tumesc frumos pt timpul acordat si astept un raspuns concludent din partea dumneavoastra.cu stima si respect C laudia!

    • am forte mari dureri in partea rinichiului drept imi stranguleaza intestinul gros am caldupi vomit venin si cind elmin toxinele ma usurez dar dupa aceea ma doare in intestin si col uterin ma simt sfirsita de durere si am fost la medic mi sa spus ca am mil la fiere dar nu cred asa ceva .MA STREM CIND ELIMIN TOXINELE SI MA DOARE INTRSTINUL GROS . AM 55 ANI SI SUNT LA MENOPAUZA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *