Herpesul genital
Herpesul genital este produs de virusul herpetic tip 2 – VHS 2 si se transmite prin contact sexual sau de la mama la nou nascut in timpul nasterii.
Dupa infectia primara virusul herpetic dispare din leziunile cutanate, dar persista in stare de latenta in ganglionii nervilor senzitivi corespunzatori teritoriului afectat; de aici, in anumite conditii, poate migra de-a lungul traiectului nervos si produce recurente.
Infectia primara este mai severa decat recurentele, apare dupa o incubatie de 3-12 zile si evolueaza timp de 1-3 saptamani. La femeie se manifesta printr-o vulvovaginita acuta, foarte dureroasa, insotita de febra si stare generala alterata; pe mucoasa vulvara se observa buchete de vezicule. Eruptia se insoteste de inflamatia ganglionilor inghinali. La barbat primoinfectia este mai putin severa.
Infectiile recurente (recidive) sunt favorizate de o serie de factori care produc o depresie tranzitorie a imunitatii cum ar fi: infectiile, radiatiile solare, stresul, unele medicamente, menstruatia, raporturile sexuale, alimentatia.
Herpesul genital are rata cea mai crescuta de recurente. Acestea sunt anuntate de prodroame ca senzatie de arsura, mancarime, urmate la scurt timp de aparitia unei placi eritematoase; pe suprafata acesteia apar, in cateva ore, vezicule mici, grupate in “buchete”. Uneori, eruptia se insoteste de inflamatia ganglionilor inghinali.
Durata unei recurente nu depaseste 1-2 saptamani.
Herpesul genital este reactivat de raporturile sexuale si constituie o sursa de anxietate pentru pacient datorita contagiozitatii si eficientei limitate a tratamentului.
Herpesul genital – Tratament
Profilaxia infectiei presupune impiedicarea contactului cu leziunile herpetice active, care sunt contagioase.
Tratamentul poate reduce formarea de noi leziuni, intensitatea durerii, timpul necesar vindecarii si contagiozitatea; totusi, nu pare sa influenteze evolutia naturala a recurentelor.
Cel mai eficace medicament antiherpetic este aciclovirul; acesta se poate administra topic si sistemic. Eficacitatea este cu atat mai mare cu cat tratamentul este inceput mai precoce.
Tratamentul poate fi episodic, adica pentru fiecare episod in parte sau supresiv zilnic aplicabil pacientilor cu peste 6 recurente pe an. Decizia cu privire la tipul de tratament trebuie luata de medicul dermato-venerolog in urma unei consultatii de specialitate.
(Autor : Dr. Viorica Gabrian,Specializarea : Medic primar dermato-venerolog
Membra a Societatii Romane de Dermatologie,Membra a Societatii Romane de Medicina Estetica,Cabinet medical individual dermatologie “Dr. Viorica Gabrian”,www.cmi-dermato.ro)