Pediatrie
Colici la sugari

Colici la sugari

Colici la sugari – Cum reactioneaza sugarii cand au colici?

Sugarii care au colici plang mai mult decat ceilalti copii.

Atunci cand plang, isi misca mainile si picioarele, sunt agitati si par a avea dureri. Uneori ei isi incordeaza mainile si picioarele dupa care le relaxeaza. Ei se pot inrosi sau invineti din cauza plansului. Atunci cand sugarul plange mai mult de 3 ore pe zi, cel mai probabil ca are colici.

Sugarii cu colici devin agitati spre sfarsitul zilei, dar colica poate debuta in orice moment al zilei. Ei pot plange in reprize dar si incontinuu pentru o perioada mai lunga. Atunci cand plang, ei inghit aer astfel incat se baloneaza si burtica lor se va umfla si va deveni mai tare, ceea ce le creste si mai mult discomfortul.

 Care sunt cauzele colicilor?

Nu se stie sigur care sunt cauzele colicilor. Sugarii care au colici sunt sanatosi, deci nu sunt determinate de anumite boli. Colicile nu sunt cauzate de felul in care este ingrijit sau manevrat sugarul. Deci nu este vina parintilor. Colicile pot fi determinate de o durere de stomac sau de temperamentul sugarului.

Sugarii cu colici par a fi mai receptivi si mai sensibili decat alti sugari la factorii din mediul inconjurator.

Cat dureaza colicile?

Colicile debuteaza de obicei intre saptamanile a treia si a sasea de viata. Dispar de obicei dupa varsta de 3 luni. In cazul in care persista si dupa 3 luni, probabil este vorba de o tulburare de reflux.

Ce se poate face pentru a opri copii din plans?

Exista cateva lucruri care pot fi facute pentru a linisti sugarul. Acestea pot include schimbarea alimentatiei sau pozitia in care sunt tinuti copii in brate.

Pot fi incercate urmatoarele sfaturi: – punerea unei sticle calde pe abdomenul sugarului (nu trebuie sa fie fierbinte) – balansarea copilului intr-un scaun special sau intr-un leagan – invartirea copilului (trebuie sa ne asiguram ca el isi poate tine capul) – baie calduta – suzeta – mangaierea blanda a burticii sugarului – infasurarea sugarului intr-o paturica moale – plimbarea copilului in carucior – plimbarea copilului cu masina intr-un scaun special pentru sugari.

Ce fel de modificari de alimentatie pot fi facute?

Copilul trebuie hranit daca au trecut mai mult de 2 ore de la ultima masa. Trebuie hranit mai des si in cantitate mai mica. In cazul in care este hranit cu un preparat pentru sugari, trebuie consultat medicul in privinta schimbarii acestuia. Incalzirea laptelui la temperatura corpului poate fi de asemenea de folos. Trebuie incercata folosirea unei tetine cu o gaura mai mica daca dureaza mai mult de 20 de minute golirea unei sticle de lapte. Trebuie evitata hranirea rapida a sugarului.

Cum trebuie tinut copilul in timp ce mananca?

Uneori sugarii cu colici raspund la diferite moduri de a fi tinuti in brate sau invartiti. Trebuie tinuti pe umar si masati usor pe spate. Trebuie tinuti drepti, aceasta pozitie ii poate ajuta la eliminarea gazelor.

Ce poate fi facut atunci cand parintii sunt frustrati?

Colicile pot fi frustrante pentru parinti. Sugarii care nu se opresc din plans sunt mai dificil de ingrijit. Ori de cate ori parintii se simt frustrati si nervosi din aceasta cauza, este mai bine pentru copii, ca pentru putin timp sa fie supravegheati de altcineva. In cazul in care nu este nimeni care sa poata ajuta parintii, cel mai bine este ca parintele frustrat sa se linisteasca putin uitandu-se la televizor sau ascultand radioul, dar nu inainte de a se asigura ca sugarul nu pateste nimic rau. Plansul nu afecteaza sugarul. Este important ca parintele frustrat sa se linisteasca putin pentru a il putea ingriji adecvat.

Cand trebuie consultat medicul pediatru?

Medicul pediatru trebuie consultat in urmatoarele situatii:

– cand plansul copilului devine din ce in ce mai agitate

– cand copilul nu mai creste in greutate

– cand copilul are febra

– cand parintii se tem ca le pot face rau copiilor cu colici

De retinut! – Parintii nu sunt de vina cu nimic in ceea ce priveste colica sugarului, deci nu trebuie sa se simta vinovati.

– Colicile dispar dupa vasta de aproximativ 3 luni. Pot continua pana la 6 luni dar niciodata mai mult de aceasta varsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *