Prospecte medicamente
CAL-D-VITA 600 mg/400 UI comprimate efervescente

CAL-D-VITA 600 mg/400 UI comprimate efervescente

CAL-D-VITA 600 mg/400 UI comprimate efervescente (calciu/vitamina D3)

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Cal- D- Vita 600 mg/400UI şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să utilizaţi Cal- D- Vita 600 mg/400UI
3. Cum se utilizează Cal- D- Vita 600 mg/400UI
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Cal- D- Vita 600 mg/400UI
6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE CAL- D- VITA 600 mg/400UI ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Cal- D- Vita 600 mg/400UI este un medicament care conţine o asociere de calciu şi vitamina D3. Calciul şi vitamina D3 sunt componente importante în procesul de formare a masei osoase. Vitamina D3 reglează absorbţia şi conversia calciului şi acţionează asupra fixării calciului la nivelul scheletului.
Cal- D- Vita 600 mg/400UI este utilizat în deficitul de vitamina D şi calciu, la vârstnici şi ca terapie adjuvantă la tratamentul specific pentru osteoporoză, dacă este prezent sau suspectat un deficit de calciu şi vitamina D.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI CAL- D- VITA 600 mg/400UI

Nu utilizaţi Cal- D- Vita 600 mg/400UI:
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţele active sau la oricare dintre celelalte componente ale Cal- D- Vita 600 mg/400UI;
– în cazul prezenţei unor cantităţi foarte mari de calciu în sânge și /sau în condiţii care determină creşterea cantităţii de calciu în sânge ;
– în cazul prezenţei unor cantităţi mari de calciu în urină;
– dacă aveţi un exces de vitamina D;
– dacă aveţi pietre la rinichi;
– dacă aveţi afecţiuni renale.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Cal- D- Vita 600 mg/400UI
În timpul tratamentului de lungă durată, cantitatea de calciu din sânge şi urină precum şi funcţia rinichilor trebuie supravegheate.
Dacă urmaţi tratament cu preparate ce conţin Vitamina D şi/sau Calciu este necesar să consultaţi medicul înaintea tratamentului cu Cal-D-Vita.
Produsul combinat trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii imobilizaţi, din cauza unui risc ridicat de hipercalcemie.

Folosirea altor medicamente şi Cal-D – Vita
Efectul Cal- D- Vita 600 mg/400UI poate fi influenţat dacă acesta este utilizat concomitent cu anumite alte medicamente, ca urmare, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a utiliza alte medicamente, în acelasi timp.
Dacă luaţi Cal- D- Vita 600 mg/400UI împreună cu medicamente care conţin fluorură de sodiu pentru tratarea cariilor sau bifosfonaţi pentru osteoporoză, aceste medicamente trebuie luate cu cel puţin 30 minute ţnainte de, sau după administrarea Cal- D- Vita 600 mg/400UI., dar de preferat în alt moment al zilei.
Tetraciclinile, chinolonele (ciprofloxacină, levofloxacină, acid nalidixic, norfloxacină, ofloxacină) şi inhibitorii proteazici, utilizate pentru tratamentul infecţiilor, trebuie luate cu cel puţin 2 ore, respectiv 4 -6 ore înainte de, sau după administrarea Cal- D- Vita 600 mg/400UI.
Levotiroxina, care este un hormon tiroidian, trebuie luat cu cel puţin 4 ore înainte de, sau după administrarea Cal- D- Vita 600 mg/400UI.
Răşini schimbătoare de ioni, laxative, Orlistat trebuie luate cu cel puţin 2 ore, respectiv 4 -6 ore înainte de, sau după administrarea Cal- D- Vita 600 mg/400UI.
Alte medicamente pot influenţa efectul Cal- D- Vita 600 mg/400UI sau efectul lor este influenţat de tratamentul cu Cal- D- Vita 600 mg/400UI. Aceste medicamente sunt anumite diuretice utilizate, de exemplu, la pacienţii cu tensiune arterială mare, medicamente care conţin cortizon, glicozide cardiace precum şi barbiturice şi fenitoină, utilizate, de exemplu, în tratamentul epilepsiei.

Administrarea Cal- D- Vita 600 mg/400UI cu alimente şi băuturi
Efectul Cal- D- Vita 600 mg/400UI poate fi influenţat de anumite alimente (de exemplu, alimente care conţin acid oxalic, fosfaţi, acid fitic sau o dietă cu aport ridicat de fibre).Nu se recomandă a se administra Cal-D-Vita 2 ore, în cazul în care se consumă alimente continand concentraţii crescute de acid oxalic şi fitic .
Cal-D-Vita poate scădea absorbţia din dietă a Fierului, Zincului sau Magneziului. Pacienţii cu risc de deficit ar trebui să ia Cal D Vita înainte de somn în loc de momentul meselor .

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Acest produs combinat cu calciu şi vitamina D poate fi administrat în timpul sarcinii și alăptării doar la recomandarea medicului și în dozele recomandate de acesta.
Dacă alăptaţi puteţi utiliza Cal-D-Vita. Calciul şi vitamina D3 trec în laptele matern. Acest lucru trebuie avut în vedere în cazul în care copilului dumneavoastră i se administrează o doză suplimentară de vitamina D.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Cal- D- Vita 600 mg/400UI nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Cal- D- Vita 600 mg/400UI
Comprimatele masticabile Cal- D- Vita 600 mg/400UI conţin aspartam. Aspartamul este sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.
Comprimatele masticabile Cal- D- Vita 600 mg/400UI conţin zahăr. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Comprimatele masticabile Cal- D- Vita 600 mg/400UI conţin manitol 582,6mg şi zahar 1,5 mg.

3. CUM SE UTILIZEAZĂ CAL- D- VITA 600 mg/400UI

Doza este determinată de către medicul dumneavoastră, care o va adapta în mod individual, pentru fiecare pacient în parte. Nu modificaţi niciodată doza prescrisă, fără a vă adresa în prealabil medicului dumneavoastră.
Doza recomandată este de 1-2 comprimate masticabile zilnic.
Comprimatul trebuie mestecat sau supt şi nu trebuie înghiţit întreg.
Medicamentul este indicat numai pentru adulţi şi copii de peste 12 ani.
Dacă aţi utilizat mai mult decât trebuie din Cal- D- Vita 600 mg/400UI
Dacă luaţi o doză prea mare din acest medicament sau dacă un copil ia acest medicament din greşeală, adresaţi-vă medicului sau mergeţi la spital, pentru a o evaluare a riscurilor şi pentru recomandări.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Cal- D- Vita 600 mg/400UI poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Pot apărea dureri gastrointestinale şi abdominale, constipaţie, diaree, flatulenţă, greaţă şi vărsături.Au fost raportate afecţiuni ale pielii, erupţii cutanate, urticarie, edem şi prurit.
Dacă apar unele efecte secundare discutaţi cu medicul sau farmacistul. Pot fi unele efecte secundare neincluse în acest prospect .

5. CUM SE PĂSTREAZĂ CAL- D- VITA 600 mg/400UI

A nu se lăsa la îndemâna şi la vederea copiilor.
Nu utilizaţi cal-d-vita 600 mg/400UI după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP:. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se păstra la temperaturi de peste 25ºC.
Comprimate masticabile- cutie cu un flacon
A se ţine recipientul bine închis, pentru a fi protejat de umiditate.
Comprimate masticabile- cutie cu blistere
A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei uzate, menajere sau a deşeurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE CAL-D-VITA 600 mg/400UI

Ce conţine cal-d-vita600 mg/400UI
– Substanţele active sunt calciu şi colecalciferol.
Un comprimat masticabil conţine calciu 600 mg sub formă de carbonat de calciu 1500 mg şi colecalciferol 400 U.I. (Vitamina D3) (echivalent cu 10 micrograme).
– Celelalte componente sunt: manitol, povidonă, talc, stearat de magneziu, aspartam (E 951), acid citric anhidru, aromă de portocale, DL α-tocoferol, ulei de soia parţial hidrogenat, sucroză (zahăr), gelatină şi amidon de porumb.
Cum arată Cal- D- Vita 600 mg/400UI şi conţinutul ambalajului
Cal- D- Vita 600 mg/400UI sunt comprimate masticabile de culoare albă, cu aromă de portocale, diponibile în:
• Cutie cu blistere din PVdC-PE-PVC/Al a 60 comprimate masticabile.
• Cutie cu un flacon din PEÎD a 60 comprimate masticabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *