Prospecte medicamente
Calciu D3 Forte 1000 mg/800 UI, comprimate masticabile

Calciu D3 Forte 1000 mg/800 UI, comprimate masticabile

Calciu D3 Forte 1000 mg/800 UI, comprimate masticabile (Calciu/colecalciferol (vitamina D3))

În acest prospect găsiţi:
1.Ce este CALCIU D3 FORTE şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi CALCIU D3 FORTE
3.Cum se utilizează CALCIU D3 FORTE
4.Reacţii adverse posibile
5.Cum se păstrează CALCIU D3 FORTE
6.Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este CALCIU D3 FORTE şi pentru ce se utilizează

CALCIU D3 FORTE sunt comprimate masticabile care conţin calciu şi vitamina D3, ambele substanţe fiind importante în formarea oaselor.
CALCIU D3 FORTE se utilizează pentru prevenirea şi tratarea carenţelor de calciu şi vitamina D în rândul vârstnicilor şi drept supliment pentru tratamentul specifical osteoporozei.

2.Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi CALCIU D3 FORTE

Nu utilizaţi CALCIU D3 FORTE
-dacă aveţi cantităţi foarte mari de calciu în sânge sau în urină.
-dacă aveţi probleme grave la rinichi.
-dacă aveţi pietre la rinichi.
-dacă aveţi cantităţi foarte ridicate de vitamina D în sânge.
-dacă sunteţi alergic la soia și alune.CALCIU D3 FORTE conține ulei de soia.
-dacă sunteţi alergic la calciu, vitamina D sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct.6).

Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi CALCIU D3 FORTE, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
-dacă urmaţi un tratament de lungă durată,în special dacă luați diuretice(utilizate în tratamentul tensiunii arteriale mari sau edemului) sau glicozide cardiace(utilizate pentru a trata bolile de inimă).
-dacă aveţi sarcoidoză (o afecţiune a sistemului imunitar care poate duce la creşterea cantităţilor de vitamina D din organism).
-dacă aveţi osteoporoză și în acelaşi timp sunteţi imobilizat.
-dacă vi se administrează alte medicamente care conţin vitamina D. Dozele suplimentare de calciu şi vitamina D trebuie luate sub atentă supraveghere medicală.
Dacă vreuna dintre situaţiile menționate mai sus vi se potrivește, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să luațiCALCIU D3 FORTE.

Utilizarea la copii
CALCIU D3 FORTE nu este indicat utilizării la copii.
CALCIU D3 FORTE împreună cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi,aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Dacă luați în același timp tetracicline(o clasă de antibiotice),trebuie să le administrați cu cel puţin 2ore înainte sau la 4-6 ore după administrarea CALCIU D3 FORTE.
Carbonatul de calciu poate interfera cu absorbţia medicamentelor care conţin tetraciclină dacă acestea sunt administrate în acelaşi timp.
Medicamentele care conţin bifosfonaţi (utilizate pentru tratamentul osteoporozei)trebuie să fie utilizate  cu cel puţin o oră înainte de administrarea comprimatelor masticabile.

Calciul poate reduce efectul levotiroxinei(utilizată pentru tratamentul deficienței tiroidei).
De aceea,levotiroxina trebuie să fie administrată cu cel puţin patru ore înainte sau cu patru ore după administrarea CALCIU D3 FORTE.
Efectul antibioticelor din grupa chinolonelor poate fi redus dacă acestea sunt administrate simultan cu calciul.
Antibioticele din grupa chinolonelor trebuie administrate cu două ore înainte sau cu şase ore după administrarea comprimatelor masticabile.
Sărurile de calciu pot reduce absorbţia fierului, zincului şi ranelatului de stronţiu. Prin urmare,medicamentele care conţin fier, zinc sau ranelat de stronţiu trebuie administrate cu cel puţin două ore înainte sau după administrarea medicamentului

Alte medicamente care pot influenţa sau pot fi influenţate de CALCIU D3 FORTE sunt:
-diureticele tiazidice(utilizate în tratamentul tensiunii arteriale mari sau edemului)
-glicozidele cardiace(utilizate pentru a trata bolile de inimă).
Dacă luați oricare dintre medicamentele mai sus menționate, medicul dumneavoastră vă va da recomandări ulterioare.

CALCIU D3 FORTE cu alimente şi băuturi
Poate fi administrat împreună cu sau fără alimente şi băuturi.

Sarcina,alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă,adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
În timpul sarcinii,aportul zilnic nu trebuie să depăşească 1500 mg calciu şi 600 UI vitamina D.
De aceea, acest medicament nu este potrivit în timpul sarcinii din cauza conținutului în vitamina D.
În timpul perioadei de alăptare, puteţi utiliza medicamentul.
Calciul și vitamina D3 trec în laptele matern. Acest fapt trebuie luat în considerare atunci când copilului i se administrează doze suplimentare de vitamina D.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu s-au realizat studii referitoare la efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosiutilaje. Un astfel de efect este puţin probabil.
Conţine ulei de soia, isomalt şi sucroză
Dacă sunteți alergic la soia sau alune, nu utilizați acest medicament .
Comprimatele conţin izomalt (E953) şi sucroză.
Dacă mediculdumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la anumite zaharuri, contactaţi medicul înainte de a lua acest medicament.Poate fi periculos pentru dinți.

3.Cum se utilizează medicamentul

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doze:Doza recomandată este un comprimat administrat o dată pe zi.
Comprimatele pot fi mestecate sau supte.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din CALCIU D3 FORTE, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă uitaţi să utilizaţ
Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire laacest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4.Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele,acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi). Dozele ridicate pot duce la apariţia de cantităţi excesive de calciu în sânge (hipercalcemie) sau urină (hipercalciurie).
Reacţii adverse rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi) Constipaţie,flatulenţă, greaţă, dureri abdominale şi diaree.
Reacţii adverse foarte rare(afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi). Mâncărime,erupţie trecătoare pe piele şi dispepsie. Sindromul lapte-alcalin(denumit de asemenea sindromul Burnett, care se manifestă de obicei numai atunci când sunt administrate cantităţi foarte mari de calciu), ale cărui simptome sunt nevoia frecventă de a urina, durerile de cap, pierderea poftei de mâncare, greaţa sau vărsăturile, oboseala sau slăbiciunea neobişnuită, alături de cantităţile ridicate de calciu din sânge şi afectarea rinichiului.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat în Anexa V*. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5.Cum se păstrează CALCIU D3 FORTE

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă.Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.Flacon pentru comprimate: A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.A se păstra în flaconul original pentru a fi protejat de lumină. A se ține flaconul bine închis pentru a fi protejat de umiditate.
Blistere: A nu se păstra la temperaturi peste 25°CA se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate. A se ține blisterul în cutia de carton pentru a fi protejat de lumină.Nu aruncaţi niciun medicament pe cale a apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6.Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine CALCIU D3 FORTE Substanţele active dintr-un comprimat sunt:-Carbonat de calciu2500 mg (echivalentul a 1000 mg calciu)-Colecalciferol (vitamina D3) 800 UI (20 micrograme)
Celelalte componente sunt:xilitol (E967), povidonă, izomalt (E953), aromă (lămâie), stearat de magneziu,sucraloză (E955), mono şi digliceride ale acizilor graşi,alfa-tocoferol racemic total,ulei de soia parţial hidrogenat, zahăr, gelatină și amidon din porumb.
Cum arată CALCIU D3 FORTE şi conţinutul ambalajului
Sunt comprimate masticabile,rotunde,convexe,de culoare albă.Pot prezenta mici pete.
Mărimi de ambalaj:Flacoane din PEÎD cu capac din PEÎD prevăzut cu filet:15, 30, 40, 60 și 90 comprimate.
Blister:7, 14, 28, 50 x 1 (unitate dozată), 56, 84, 112, 140 și 168comprimate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *