Prospecte medicamente
Abacavir 300 mg comprimate filmate

Abacavir 300 mg comprimate filmate

Abacavir Sandoz 300 mg comprimate filmate

IMPORTANT – Reacţii de hipersensibilitate

Abacavir Sandoz conţine abacavir (care este, de asemenea, o substanţă activă în medicamente, cum sunt Kivexa, Triumeq şi Trizivir). Unele persoane care iau abacavir pot dezvolta o reacţie de hipersensibilitate (o reacţie alergică gravă), care poate pune viaţa în pericol dacă continuă să ia medicamente care conţin abacavir.

Trebuie să citiţi cu atenţie toate informaţiile menţionate la punctul ,,Reacţii de hipersensibilitate” de la pct. 4.

Cutia de Abacavir Sandoz conţine un Card de Avertizare, pentru a vă reaminti dumneavoastră şi personalului medical despre reacţia de hipersensibilitate la abacavir. Desprindeţi acest card şi păstraţi-l asupra dumneavoastră tot timpul.

1. Ce este Abacavir Sandoz şi pentru ce se utilizează

Abacavir Sandoz se utilizează pentru tratamentul infecţiei cu HIV (virusul imunodeficienţei umane).

Abacavir Sandoz conţine substanţa activă abacavir. Abacavir aparţine unei clase de medicamente antiretrovirale, numite inhibitori nucleozidici ai reverstranscriptazei (INRT).

Abacavir Sandoz nu vindecă complet infecţia cu HIV; medicamentul reduce încărcătura virală cu HIV şi o menţine la un nivel scăzut. De asemenea, creşte numărul de celule CD4 din sânge. Celulele CD4 reprezintă un tip de globule albe din sânge care au un rol important ajutând organismul dumneavoastră să lupte împotriva infecţiilor.

Răspunsul la tratamentul cu Abacavir Sandoz este diferit de la un pacient la altul. Medicul dumneavoastră va urmări eficacitatea tratamentului.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Abacavir Sandoz

Nu luaţi Abacavir Sandoz:

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la abacavir (sau la oricare alt medicament care conţine abacavir – de exemplu Trizivir, Triumeq sau Kivexa) sau la oricare  dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).

Citiţi cu atenţie toate informaţiile despre reacţiile de hipersensibilitate de la punctul 4.

– dacă aveţi o afecţiune severă la nivelul ficatului.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Abacavir Sandoz

Unii dintre pacienţii care iau Abacavir Sandoz pentru HIV sunt mai expuşi riscului de apariţie a reacţiilor adverse. Trebuie să fiţi avizaţi asupra riscurilor suplimentare:

– dacă aţi avut vreodată afecţiuni la nivelul ficatului, incluzând hepatită B sau C

– dacă sunteţi obez (în special dacă sunteţi femeie)

– dacă aveţi diabet zaharat şi utilizaţi insulină

– dacă aveţi probleme grave la rinichi

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre cele enumerate mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră. În timpul tratamentului, poate fi necesară efectuarea unor teste suplimentare, incluzând analize ale sângelui. Vezi pct. 4 pentru informaţii suplimentare.

Reacţii de hipersensibilitate la abacavir

Chiar şi pacienţii care nu au prezentă gena HLA-B*5701 pot dezvolta o reacţie de hipersensibilitate (o reacţie alergică gravă).

Citiţi cu atenţie toate informaţiile despre reacţiile de hipersensibilitate de la pct. 4 din acest prospect.

Risc de infarct miocardic

Nu se poate exclude posibilitatea ca abacavirul să crească riscul producerii unui infarct miocardic.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi probleme la nivelul inimii, fumaţi sau aveţi alte boli care vă pot creşte riscul de apariţie a unei afecţiuni la nivelul inimii, cum este tensiunea arterială mare, sau dacă aveţi diabet zaharat. Nu întrerupeţi administrarea Abacavir Sandoz decât la indicaţia medicului dumneavoastră.

Alte simptome importante

La unii dintre pacienţii trataţi cu medicamente împotriva infecţiei cu HIV, pot să apară alte afecţiuni, care pot fi grave. Trebuie să fiţi informat asupra semnelor şi simptomelor importante care pot să apară în timp ce luaţi Abacavir Sandoz.

Citiţi informaţiile de la punctul ,,Alte reacţii adverse posibile ale terapiei combinate a infecţiei cu HIV” în secţiunea 4 a acestui prospect.

Protejarea altor persoane

Infecţia cu HIV se răspândeşte prin contactul sexual cu o persoană care are această infecţie sau prin transfuzie de sânge contaminat (de exemplu, prin utilizarea aceluiaşi ac infectat). Puteţi transmite în continuare virusul HIV în timpul tratamentului cu acest medicament, totuşi riscul este diminuat prin tratament antiretroviral eficient. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre precauţiile necesare pentru a evita infectarea altor persoane.

Abacavir Sandoz împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi orice alte medicamente sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente pe bază de plante sau dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Amintiţi-vă să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă începeţi administrarea unui medicament nou în timp ce luaţi Abacavir Sandoz.

Unele medicamente interacţionează cu Abacavir Sandoz

Acestea includ:

– fenitoină, pentru tratamentul epilepsiei

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi fenitoină. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze în timpul tratamentului cu Abacavir Sandoz.

– metadonă, utilizată ca substituent pentru heroină. Abacavirul creşte rata eliminării

metadonei din organismul dumneavoastră. Dacă luaţi metadonă, veţi fi monitorizaţi pentru observarea eventualelor simptome ale sindromului de întrerupere. Poate fi necesară modificarea dozei dumneavoastră de metadonă.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi metadonă.

– ribavirină, utilizată pentru tratamentul hepatitei

Abacavir Sandoz poate face ca asocierea de ribavirină cu peginterferon să fie mai puţin eficace în reducerea nivelului de virus hepatic C din organismul dumneavoastră.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi ribavirină.

Sarcina

Nu se recomandă utilizarea Abacavir Sandoz în timpul sarcinii. Abacavir Sandoz şi medicamentele similare pot provoca reacţii adverse fătului. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Abacavir Sandoz, medicul dumneavoastră poate să vă recomande efectuarea unor investigaţii suplimentare (incluzând analize ale sângelui) pentru a se asigura că fătul se dezvoltă normal.

Dacă sunteţi gravidă, dacă rămâneţi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă:

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră pentru a discuta despre beneficiile şi riscurile administrării Abacavir Sandoz sau a altor medicamente pentru tratamentul infecţiei cu HIV, pe perioada sarcinii.

Copiii ai căror mame au luat analogi nucleozidici inhibitori de revers transcriptază (INRT) (medicamente asemănătoare Abacavir Sandoz) în timpul sarcinii, au un risc scăzut de a fi infectaţi cu HIV. Beneficiul este mai mare decât riscul de a prezenta reacţii adverse.

Alăptarea

Femeile infectate cu HIV nu trebuie să alăpteze, pentru că infecţia cu HIV se poate transmite la copil prin laptele matern. Cantităţi mici din ingredientele Abacavir Sandoz pot trece în laptele matern.

Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi:
Spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje, decât dacă vă simţiţi bine.

3. Cum să luaţi Abacavir Sandoz

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Înghiţiţi comprimatul întreg, cu apă. Abacavir Sandoz poate fi luat cu sau fără alimente.

Dacă nu puteţi înghiţi comprimatul(ele), puteţi să îl(le) sfărâmaţi şi să îl(le) amestecaţi cu o cantitate mică de alimente sau lichid şi să luaţi întreaga doză imediat.

Luaţi periodic legătura cu medicul dumneavoastră

Abacavir Sandoz ajută la controlul bolii dumneavoastră. Trebuie să îl luaţi zilnic pentru a opri agravarea afecţiunii dumneavoastră. Este posibil să dezvoltaţi alte infecţii sau boli, legate de infecţia cu HIV.

Rămâneţi în legătură cu medicul dumneavoastră şi nu opriţi administrarea Abacavir Sandoz fără avizul medicului dumneavoastră.

Doza pe care trebuie să o luaţi

Adulţi, adolescenţi şi copii cu greutatea de cel puţin 25 kg

Doza zilnică uzuală de Abacavir Sandoz este de 600 mg. Aceasta poate fi administrată, fie câte un comprimat de 300 mg, de două ori pe zi, fie câte două comprimate de 300 mg, o dată pe zi.

Copiii începând cu vârsta de un an şi cu greutatea mai mică de 25 kg

Doza administrată depinde de greutatea corporală a copilului. Doza recomandată este:

– Copii cu greutatea de cel puţin 20 kg şi mai mică de 25 kg: Doza obişnuită de Abacavir Sandoz este de 450 mg pe zi. Aceasta poate fi administrată fie 150 mg (jumătate de comprimat) administrată dimineaţa şi 300 mg (un comprimat întreg) administrată seara, fie 450 mg (un comprimat şi jumătate) administrată o dată pe zi aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră.

– Copii cu greutatea de cel puţin 14 kg şi mai mică de 20 kg: Doza obişnuită de Abacavir Sandoz este de 300 mg pe zi. Aceasta poate fi administrată fie 150 mg (jumătate de comprimat) administrată de două ori pe zi, fie 300 mg (un comprimat întreg) administrată o dată pe zi aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Comprimatul poate fi divizat în două doze egale.

Pentru tratamentul copiilor cu vârsta peste 3 luni şi cu greutatea sub 14 kg sau pentru persoanele care au nevoie de o doză uzuală mai mică sau pentru persoanele care nu pot înghiţi comprimatele, este disponibilă soluţia orală de abacavir.

Dacă luaţi Abacavir Sandoz mai mult decât trebuie

Dacă în mod accidental luaţi prea mult Abacavir Sandoz, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului sau adresaţi-vă unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital pentru recomandări ulterioare.

Dacă uitaţi să luaţi Abacavir Sandoz

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Continuaţi apoi tratamentul ca înainte. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Este important să luaţi Abacavir Sandoz în mod regulat, pentru că administrarea neregulată poate creşte riscul de apariţie a reacţiilor de hipersensibilitate.

Dacă încetaţi să luaţi Abacavir Sandoz

Dacă aţi încetat să luaţi Abacavir Sandoz, indiferent de motiv, în special dacă dumneavoastră consideraţi că au apărut reacţii adverse sau din cauză că aveţi alte boli:

Trebuie ca, înainte de a reîncepe tratamentul, să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va verifica dacă simptomele pe care le aveţi se datorează unei reacţii de hipersensibilitate. Dacă medicul dumneavoastră consideră că acesta ar putea fi motivul, vi se va spune să nu mai luaţi niciodată Abacavir Sandoz sau oricare alt medicament care conţine abacavir (de exemplu, Trizivir sau Kivexa). Este important să urmaţi acest sfat.

Dacă medicul dumneavoastră vă va recomanda să reîncepeţi tratamentul cu Abacavir Sandoz, este posibil să vi se ceară să luaţi prima doză într-un cadru în care se poate acorda, la nevoie, asistenţă medicală de urgenţă.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În timpul tratamentului infecţiei cu HIV, poate fi dificil de stabilit dacă un simptom reprezintă o reacţie adversă a tratamentului cu Abacavir Sandoz sau este determinat de alte medicamente pe care le luaţi sau reprezintă un simptom al infecţiei cu HIV. Din acest motiv, este foarte important să informaţi medicul dumneavoastră referitor la orice modificări ale stării dumneavoastră de sănătate.

Chiar şi pacienţii care nu au gena HLA-B*5701 pot dezvolta o reacţie de hipersensibilitate (o reacţie alergică gravă), reacţie descrisă în acest prospect în cadrul chenarului „Reacţii de hipersensibilitate”.

Este important să citiţi şi să înţelegeţi informaţiile despre această reacţie gravă.

Pe lângă reacţiile enumerate mai jos pentru Abacavir Sandoz, pot să apară şi alte afecţiuni în timpul terapiei asociate din cadrul infecţiei cu HIV.

Este important să citiţi informaţiile ulterioare de la acest pct. la ,,Alte posibile reacţii adverse ale terapiei asociate din cadrul infecţiei cu HIV”.

Reacţii de hipersensibilitate

Abacavir Sandoz conţine abacavir (care este, de asemenea, substanţa activă din componenţa Trizivir, Triumeq şi Kivexa). Abacavir poate cauza o reacţie alergică gravă numită reacţie de hipersensibilitate.

Aceste reacţii de hipersensibilitate au fost mai des întâlnite la persoane care iau medicamente care conţin abacavir.

Cine poate dezvolta aceste reacţii adverse?

Oricine ia Abacavir Sandoz poate avea o reacţie de hipersensibilitate la abacavir, care poate pune în pericol viaţa dacă este continuată administrarea Abacavir Sandoz.

Există un risc mai mare de a dezvolta o astfel de reacţie de hipersensibilitate la abacavir, dacă aveţi o genă numită HLA-B*5701 (dar puteţi dezvolta această reacţie şi în absenţa acestei gene). Trebuie să fiţi testat pentru prezenţa acestei gene înainte de a vi se prescrie Abacavir Sandoz. Dacă ştiţi că aveţi această genă, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Abacavir Sandoz. Aproximativ 3 până la 4 pacienţi din 100 trataţi cu abacavir în cadrul unui studiu clinic, care nu aveau prezentă gena HLA-B*5701, au dezvoltat o reacţie de hipersensibilitate.

Care sunt simptomele?

Cele mai frecvente simptome sunt:

– febră (temperatură mare) şi erupţie trecătoare pe piele

Alte simptome frecvente sunt:

– greaţă (senzaţie de rău), vărsături (stare de rău), diaree, durere abdominală (la nivelul stomacului), oboseală severă.

Alte simptome includ:

Dureri la nivelul încheieturilor sau muşchilor, umflare a gâtului, scurtare a respiraţiei, durere în gât, tuse, ocazional durere de cap, inflamaţie a ochilor (conjunctivită), ulceraţii la nivelul gurii, tensiune arterială mică, furnicături sau amorţeli la nivelul mâinilor sau picioarelor.

Când apar aceste reacţii adverse?

Reacţiile de hipersensibilitate pot să apară în orice moment al tratamentului cu Abacavir Sandoz, dar cel mai probabil apar în decursul primelor 6 săptămâni după începerea tratamentului.

Dacă aveţi în grijă un copil care este în tratament cu Abacavir Sandoz, este important ca dumneavoastră să înţelegeţi informaţiile privind această reacţie de hipersensibilitate. Dacă copilul dumneavoastră prezintă simptomele descrise mai jos este esenţial să urmaţi instrucţiunile date.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:

1. dacă aveţi o erupţie trecătoare pe piele, SAU

2. dacă aveţi simptome din cel puţin 2 din următoarele grupuri:

– febră

– scurtare a respiraţiei, durere în gât sau tuse

greaţă, vărsături, diaree sau durere abdominală

– oboseală severă, dureri în întregul corp sau o stare generală de rău.

Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să întrerupeţi administrarea Abacavir Sandoz.

Dacă aţi întrerupt tratamentul cu Abacavir Sandoz

Dacă aţi întrerupt tratamentul cu Abacavir Sandoz din cauza unei reacţii de hipersensibilitate, nu trebuie să mai luaţi NICIODATĂ Abacavir Sandoz sau oricare alt medicament care conţine abacavir (de exemplu, Trizivir, Triumeq sau Kivexa). Dacă o faceţi, în decurs de câteva ore, poate apărea o prăbuşire a tensiunii arteriale, care poate conduce la deces.

Dacă aţi încetat să luaţi Abacavir Sandoz, indiferent de motiv – în special dacă motivul este reprezentat de faptul că dumneavoastră consideraţi că au apărut reacţii adverse sau din cauza altei boli:

Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a reîncepe tratamentul. Medicul dumneavoastră va verifica dacă simptomele pe care le aveţi se datorează unei reacţii de hipersensibilitate. Dacă medicul dumneavoastră consideră că acesta ar putea fi motivul, vi se va spune să nu mai luaţi niciodată Abacavir Sandoz sau oricare alt medicament care conţine abacavir (de exemplu, Trizivir, Triumeq sau Kivexa). Este important să urmaţi acest sfat.

Ocazional, reacţiile de hipersensibilitate au apărut la pacienţi care au reînceput administrarea de medicamente care conţin abacavir, pacienţi care prezentaseră doar unul dintre simptomele descrise în Cardul de Avertizare, înainte de întreruperea tratamentului.

Foarte rar, pacienţii care au luat în trecut medicamente care conţin abacavir fără simptome de hipersensibilitate, au dezvoltat o reacţie de hipersensibilitate când au reînceput administrarea acestor medicamente.

Dacă medicul dumneavoastră vă va recomanda să reîncepeţi tratamentul cu Abacavir Sandoz, este posibil să vi se ceară să luaţi prima doză într-un cadru în care se poate acorda, la nevoie, asistenţă medicală de urgenţă.

Dacă sunteţi hipersensibil la Abacavir Sandoz, returnaţi toate comprimatele neutilizate de Abacavir Sandoz pentru a fi eliminate în siguranţă. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Ambalajul de Abacavir Sandoz include un Card de Avertizare, pentru a vă reaminti dumneavoastră şi personalului medical de reacţiile de hipersensibilitate. Detaşaţi acest card şi purtaţi-l în permanenţă cu dumneavoastră.

Reacţii adverse frecvente

Acestea pot afecta până la 1 din 10 pacienţi:

– reacţie de hipersensibilitate

– senzaţie de rău (greaţă)

durere de cap

– stare de rău (vărsături)

diaree

– scădere a poftei de mâncare

– oboseală, lipsă de energie

– febră (temperatură mare)

– erupţie trecătoare pe piele

Reacţii adverse rare

Acestea pot afecta până la 1 din 1000 de pacienţi:

– acidoză lactică (vezi următorul pct. ”Alte posibile     reacţii adverse ale  terapiei asociate  din cadrul infecţiei cu HIV”)

– inflamaţie a pancreasului (pancreatită)

Reacţii adverse foarte rare

Acestea pot afecta până la 1 din 10000 de pacienţi:

– erupţie trecătoare pe piele, care poate forma vezicule şi arată ca nişte ţinte mici (un punct întunecat, central, încercuit de o zonă deschisă la culoare, cu un cerc întunecat la margine) (eritem polimorf)

– erupţie extinsă cu vezicule şi descuamări ale pielii,   în  special în jurul  gurii,  nasului, ochilor şi organelor genitale (sindrom Stevens-Johnson) şi o formă mai severă care provoacă descuamarea pielii pe mai mult de 30% din suprafaţa corpului (necroliză epidermică toxică).

Contacţi imediat medicul, dacă observaţi oricare dintre aceste simptome.

Dacă aveţi reacţii adverse

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului, dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect.

Alte posibile reacţii adverse ale terapiei asociate din cadrul infecţiei cu HIV

Tratamentul asociat, cum este cel cu Abacavir Sandoz, poate determina condiţii pentru dezvoltarea altor afecţiuni în timpul tratamentului infecţiei cu HIV.

Simptome de infecţie şi inflamaţie

Infecţiile vechi se pot reactiva

Pacienţii cu infecţie cu HIV avansată (SIDA) au un sistem imunitar slăbit şi sunt mai predispuşi să dezvolte infecţii grave (infecţii oportuniste). Când aceşti pacienţi încep tratamentul, pot constata că infecţii vechi, ascunse, se pot reactiva, determinând apariţia de semne şi simptome de inflamaţie. Aceste simptome sunt probabil datorate faptului că sistemul imunitar devine mai puternic, astfel încât organismul începe să lupte împotriva acestor infecţii. Simptomele includ de obicei febră împreună cu unele din următoarele:

– durere de cap

– durere de stomac

– dificultate în respiraţie

În cazuri rare, pe măsură ce sistemul imunitar devine mai puternic, poate ataca de asemenea ţesutul sănătos din corp (afecţiuni autoimune). Simptomele afecţiunilor autoimune pot apărea la câteva luni după începerea tratamentului cu medicamente împotriva infecţiei cu HIV. Simptomele pot include:

– palpitaţii (bătăi rapide sau neregulate) sau tremor

– hiperactivitate (agitaţie şi mişcare excesivă).

– slăbiciune la nivelul mâinilor şi picioarelor care se deplasează în sus, spre trunchi

Dacă aveţi orice simptome de infecţie în timp ce luaţi Abacavir Sandoz:
Spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Nu luaţi alte medicamente pentru tratarea infecţiei fără sfatul medicului dumneavoastră.

Forma corpului dumneavoastră se poate modifica

Pacienţii trataţi cu terapie antiretrovirală combinată, administrată pentru infecţia cu HIV, pot constata modificări ale formei corpului, ca urmare a modificărilor apărute în distribuţia grăsimii:

– Dispariţia grăsimii de la nivelul picioarelor, braţelor şi feţei,

– Creşterea stratului de grăsime din jurul abdomenului (burtă) sau de la nivelul sânilor sau din jurul organelor interne,

– Pot să apară depuneri de grăsime la nivelul cefei (numită uneori ”ceafa de bizon”).

Nu sunt cunoscute în prezent cauzele acestor modificări sau efectele pe termen lung asupra sănătăţii dumneavoastră. Dacă observaţi orice modificări în forma corpului dumneavoastră:
Spuneţi medicului dumneavoastră.

Acidoza lactică este o reacţie adversă rară, dar gravă

Unii pacienţi trataţi cu Abacavir Sandoz sau alte medicamente asemănătoare (INRT) au dezvoltat o tulburare numită acidoză lactică asociată cu o mărire a ficatului.

Acidoza lactică este determinată de acumularea de acid lactic în organism. Este o tulburare rară; dacă apare, se dezvoltă de obicei după câteva luni de tratament. Vă poate pune viaţa în pericol, determinând insuficienţa organelor interne.

Acidoza lactică apare cu o mai mare probabilitate la pacienţii cu afecţiuni ale ficatului sau la persoanele obeze (cu greutate corporală mare), în special la femei.

Semnele acidozei lactice includ:

– senzaţie de rău (greaţă), stare de rău (vărsături)

– dureri de stomac

– stare generală de rău

– pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate

– respiraţie profundă, rapidă, dificilă

– senzaţie de amorţeală sau slăbiciune la nivelul membrelor

Pe parcursul tratamentului, medicul dumneavoastră vă va monitoriza pentru semnele acidozei lactice. Dacă aveţi oricare dintre simptomele enumerate mai sus sau orice alt simptom care vă îngrijorează:
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Este posibil să aveţi probleme cu oasele

Unii pacienţi trataţi cu terapie asociată pentru infecţia cu HIV dezvoltă o afecţiune numită osteonecroză. În cadrul acestei boli, o parte din ţesutul osos se distruge din cauza aportului redus de sânge către ţesutul osos. Pacienţii sunt mai expuşi riscului de a avea această afecţiune:

– dacă au luat tratamentul asociat o perioadă lungă de timp

– dacă iau concomitent medicamente antiinflamatoare, numite corticosteroizi

– dacă consumă alcool etilic

– dacă sistemul lor imunitar este foarte slăbit

– dacă sunt supraponderali.

Semnele osteonecrozei includ:

– rigiditate a articulaţiilor

– disconfort şi durere (în special, la nivelul şoldului, genunchiului sau umărului)

– dificultate la mişcare.

Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome:
Spuneţi medicului dumneavoastră.

Alte reacţii adverse pot fi evidenţiate prin analize ale sângelui
Terapia asociată administrată în infecţia cu HIV poate, de asemenea, determina:

– creştere a valorilor de acid lactic în sânge, care, în cazuri rare, pot conduce la acidoză lactică

– creştere a valorilor zahărului şi grăsimilor (trigliceride şi colesterol) în sânge

– rezistenţă la insulină (în cazul în care sunteţi diabetic, este posibil să fie necesar să vă modificaţi doza de insulină pentru a controla concentraţia de zahăr din sânge).

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web- site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Abacavir Sandoz

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii Ce conţine Abacavir Sandoz

Substanţa activă este abacavir. Fiecare comprimat filmat conţine abacavir 300 mg.

Celelalte componente sunt:

Nucleul comprimatului: celuloză microcristalină PH 102, amidonglicolat de sodiu tip A, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.
Filmul comprimatului (OPADRY galben 13K52177):
hipromeloză 6cP, dioxid de titan (E171), triacetină, oxid galben de fer (E172), polisorbat 80.
Cum arată Abacavir Sandoz şi conţinutul ambalajului
Comprimatele filmate de Abacavir Sandoz sunt de culoare galbenă, au formă de capsulă, biconvexe, gravate cu”H” şi o linie mediană pe o faţă şi cu ”A şi 26” separate printr-o linie mediană pe cealaltă faţă (19 mm x 7 mm).

Acesta este ambalat în blistere din PVC/Al conţinând 60 şi 180 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *