Caramlo 8 mg/5 mg , 16mg/10 mg comprimate

Caramlo.Prospect

Caramlo 8 mg/5 mg , 16mg/10 mg comprimate (candesartan cilexetil / Amlodipină)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Caramlo şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizați Caramlo
3. Cum să utilizați Caramlo
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Caramlo
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Caramlo şi pentru ce se utilizează

Caramlo conţine două substanţe active numite amlodipină şi candesartan. Ambele substanţe ajută la controlul tensiunii arteriale mari.
– Amlodipina aparţine unei clase de medicamente numite „blocante ale canalelor de calciu”. Amlodipina opreşte trecerea calciului în peretele vasului de sânge fapt ce împiedică îngustarea vaselor de sânge.
– Candesartanul aparţine unei clase de medicamente numite „antagonişti ai receptorilor de angiotensină II”. Angiotensina II este produsă de organism şi determină îngustarea vaselor de sânge crescând astfel tensiunea arterială. Candesartanul funcţionează prin blocarea efectului angiotensinei II.
Acestea înseamnă că ambele substanţe ajută la oprirea îngustării vaselor de sânge. Rezultatul constă în faptul că vasele de sânge se relaxează şi tensiunea arterială scade.
Caramlo este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari la pacienţii la care tensiunea arterială este deja controlată cu o asociere de amlodipină şi candesartan luate separat în aceleaşi doze ca şi în Caramlo.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizați Caramlo

Nu utilizați Caramlo:
– dacă sunteţi alergic la amlodipină sau alţi antagonişti ai canalelor de calciu, candesartan cilexetil sau oricare din celelalte ingrediente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
– dacă aveţi tensiune arterială scăzută sever (hipotensiune arterială).
– dacă aveţi îngustare a valvei aortice (stenoză aortică) sau şoc cardiogen (o tulburare în care inima nu poate pompa suficient sânge în corp).
– dacă aveţi insuficienţă cardiacă în urma unui infarct miocardic.
– dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (vezi pct „Sarcina şi alăptarea”).
– dacă aveţi o boală severă a ficatului sau obstrucţie biliară (o problemă cu drenajul bilei din vezica biliară)

Atenţionări şi precauţii
Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Caramlo dacă aveţi sau aţi avut una din următoarele afecţiuni:
– infarct miocardic recent
– insuficienţă cardiacă
– creşterea severă a tensiunii arteriale (criză hipertensivă)
– tensiune arterială mică (hipotensiune arterială)
– dacă sunteţi în vârstă şi aveţi nevoie de o creştere a dozei
– afecţiuni ale ficatului sau rinichilor, sau efectuaţi şedinţe de dializă
– dacă v-a fost efectuat recent un transplant de rinichi
– dacă aveţi vărsături, aţi avut recent vărsături severe sau aveţi diaree
– dacă aveţi o afecţiune a glandei adrenale numită sindrom Conn (mai este denumită şi hiperaldosteronism primar)
– dacă aţi avut vreodată un accident vascular cerebral

Medicul dumneavoastră poate dori să vă vadă mai des şi să facă unele teste, dacă aveţi oricare dintre aceste afecţiuni.
Trebuie să spuneţi medicului dacă credeţi ca sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. Caramlo nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat atunci sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, pentru că vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat în acest stadiu (vezi pct “Sarcina şi alaptarea”).

Copii şi adolescenţi
Nu există experienţă cu privire la utilizarea Caramlo la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani). Prin urmare, Caramlo nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi.

Caramlo împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Caramlo poate influenţa efectul sau efectul său poate fi influenţat de alte medicamente, cum sunt:
ketoconazol, itraconazol (medicamente antifungice)
– ritonavir, indinavir, nelfinavir (aşa numite inhibitori de protează, utilizate în tratamentul HIV)
– rifampicină, eritromicină, claritromicină (antibiotice)
– hypericum perforatum (sunătoare)
– verapamil, diltiazem (medicamente pentru inimă)
– dantrolen (administrat în perfuzie pentru anormalităţi grave ale temperaturii corpului)
– simvastatină (un medicament care scade nivelul de colesterol)
– alte medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, inclusiv beta-blocante, diazoxid, inhibitori ai enzimei de conversie, cum sunt enalapril, captopril, lisinopril sau ramipril.
– medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum sunt ibuprofen, naproxen sau diclofenac, celecoxib sau etoricoxib (medicamente pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).
acid acetilsalicilic (medicament pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).
– suplimente care conţin potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu (medicamente care determină creşterea cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră).
heparina (un medicament utilizat pentru subţierea sângelui).
– mdicamente utilizate pentru a elimina apa (diuretice).
– litiu (un medicament pentru afecţiunile psihice).

Caramlo împreună cu alimente şi băuturi
În timpul tratamentului cu Caramlo nu trebuie să consumaţi grepfrut sau suc de grepfrut. Aceasta deoarece grepfrutul şi sucul de grepfrut pot determina o creştere a concentraţiei din sânge a substanţei active amlodipină, fapt care poate determina o intensificare neprevăzută a efectului de scădere a tensiunii arteriale a lui Caramlo.

Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi ca aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, cereţi sfatul medicului sau farmacistului înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.
Sarcina
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. În mod normal medicul dumneavoastră vă va sfătui sa întrerupeţi administrarea Caramlo înainte de a rămâne gravidă sau imediat ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în locul lui Caramlo. Caramlo nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat atunci sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, pentru că vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat după cea de-a treia lună de sarcină.
Alăptarea
Spuneţi medicului dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi. Caramlo nu este recomandat mamelor care alăptează şi medicul dumneavoastră poate să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, în special dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Caramlo vă poate afecta moderat capacitatea de a conduce vehicule şi de a utiliza utilaje. Dacă vă simţiţi rău, ameţit sau obosit sau aveţi durere de cap, nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi utilaje şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Caramlo conţine lactoză monohidrat
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să utilizați Caramlo

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur
Doza obişnuită de Caramlo 8 mg/ 5 mg este de 1 sau 2 comprimate pe zi.
Doza obişnuită de Caramlo 16 mg/ 10 mg este de 1 comprimat pe zi.

Dacă utilizați mai mult Caramlo decât trebuie
Dacă luaţi prea multe comprimate, vă poate scădea tensiunea arterială, chiar în mod sever. Puteţi să vă simţiţi ameţit, uşoară stare de confuzie, leşin sau stare de slăbiciune. Dacă scăderea tensiunii dumneavoastră arteriale este severă poate să apară şocul.
Pielea dumneavoastră poate deveni rece şi umedă şi vă puteţi pierde conştienţa. Solicitaţi imediat consult medical de urgenţă dacă aţi luat prea multe comprimate.

Dacă uitaţi să utilizați Caramlo
Dacă aţi uitat să luaţi un comprimat, renunţaţi la acea doză. Luaţi următoarea doză, la momentul stabilit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Caramlo
Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să luaţi acest medicament. Dacă opriţi tratamentul mai devreme decât aţi fost sfătuit, afecţiunea dumneavoastră poate să reapară. Prin urmare nu opriţi tratamentul cu Caramlo fără a discuta înainte cu medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă observaţi vreuna dintre următoarele reacţii adverse după administrarea acestui medicament, adresaţi-vă imediat unui medic:
– respiraţie şuirătoare bruscă, dureri în piept, scurtare a respiraţiei sau dificultăţi la respiraţie
– umflare a pleoapelor, feţei sau buzelor
– umflare a limbii şi gâtului, care cauzeză dificultăţi mari la respiraţie
– reacţii severe pe piele, inclusiv erupţii intense pe piele, urticarie, înroşire a pielii pe tot corpul, mâncărimi severe, formare de băşici, descuamare şi umflare a pielii, inflamaţie a mucoaselor (sindrom Stevens Johnson) sau alte reacţii alergice severe
– infarct miocardic, bătăi anormale ale inimii
– inflamaţie a pancreasului, care poate cauza dureri abdominale severe şi dureri de spate, însoţite de o stare generală de rău.
Candesartanul poate determina o reducere a numărului de globule albe din sânge. Rezistenţa dumneavoastră la infecţii poate fi redusă şi puteţi remarca oboseală, infecţie sau febră. Dacă se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Ocazional, medicul dumneavoastră vă poate face analize pentru a verifica dacă Caramlo a avut vreun efect asupra sângelui dumneavoastră (agranulocitoză).

Alte reacţii adverse posibile
Deoarece Caramlo este o asociere de două substanţe active, efectele adverse care au fost raportate sunt legate fie de utilizarea amlodipinei, fie de candesartan.

Reacţii adverse legate de utilizarea amlodipinei
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 utilizatori):
– durere de cap, ameţeli, somnolenţă (în special la începutul tratamentului)
– palpitaţii (conştientizare a bătăilor inimii), înroşire trecătoare la nivelul feţei
– dureri abdominale, senzaţie de rău (greaţă)
– umflare a gleznelor (edeme), oboseală.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de utilizatori):
– modificări ale dispoziţiei, anxietate, depresie, insomnie
– tremor, modificări ale gustului, leşin, slăbiciune
– senzaţie de amorţeală sau furnicături la nivelul membrelor; pierdere a senzaţiei de durere
– tulburări de vedere, vedere dublă, zgomote în urechi
– tensiune arterială mică
– strănut/ nas care curge, din cauza inflamaţiei mucoasei nasului (rinită)
– tulburări ale tranzitului intestinal, diaree, constipaţie, indigestie, senzaţie de gură uscată, vărsături (stare de rău)
– cădere a părului, transpiraţii abundente, mâncărimi pe piele, pete roşii pe piele, modificări ale culorii pielii
– tulburări în eliminarea urinei, necesitate crescută de urinare noaptea, creştere a numărului de eliminări de urină
– incapacitate de a obţine o erecţie; disconfort sau mărire a sânilor la bărbaţi
– slăbiciune, durere, stare generală de rău
– dureri la nivelul articulaţiilor sau muşchilor, crampe musclare, dureri de spate
– creştere sau scădere în greutate.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de utilizatori):
– confuzie

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de utilizatori):
– număr scăzut de celule albe în sânge, scădere a numărului de plachete sanguine, care poate duce la formarea de vânătăi sau sângerarea cu uşurinţă (afectare a celulelor roşii din sânge)
– concentraţie mare de zahăr în sânge (hiperglicemie)
– o afecţiune a nervilor care poate cauza slăbiciune, furnicături sau amorţeală
– tuse, umflare a gingiilor
– balonare abdominală (gastrită)
– funcţie anormală a ficatului, inflamaţie a ficatului (hepatită), îngălbenire a pielii (icter), creştere a valorilor serice ale enzimelor ficatului care apare la anumite teste medicale
– creştere a tensiunii de la nivelul muşchilor
– inflamaţie a vaselor de sânge, adesea însoţită de erupţie trecătoare pe piele
– sensibilitate la lumină
– tulburări ce asociază rigiditate, tremor şi/sau tulburări musculare.

Reacţii adverse legate de candesartan
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 utilizatori):
– senzaţie de ameţeală /senzaţie de rotire.
– durere de cap.
– infecţie respiratorie.
– tensiune arterială mică. Aceasta vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.
– modificări ale analizelor sanguine: o creştere a cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră, în special dacă aveţi probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. Dacă este severă, puteţi simţi oboseală, slăbiciune, ritm neregulat al inimii sau furnicături şi amorţeli.
– efecte asupra modului în care funcţionează rinichii dumneavoastră, în special dacă aveţi probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. În cazuri foarte rare, poate să apară insuficienţă renală.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de utilizatori)
– umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului.
– o scădere a celulelor roşii sau albe din sânge. Puteţi observa oboseală, o infecţie sau febră.
– erupţie trecătoare pe piele, erupţie nodulară (urticarie).
– mâncărime.
– durere de spate, dureri articulare şi musculare
– modificări ale modului în care funcţionează ficatul dumneavoastră, inclusiv inflamarea ficatului (hepatită). Puteţi observa oboseală, îngălbenirea pielii şi a albului ochilor şi simptome asemănătoare gripei.
tuse.
– greaţă.
– modificări ale rezultatelor analizelor de sânge: o cantitate scăzută de sodiu în sânge. Dacă aceasta este severă puteţi observa slăbiciune, lipsă de energie sau crampe musculare.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale-Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Caramlo

A se păstra la temperaturi sub 30°C. A se păstra în ambalajul original pentru a putea fi protejat de lumină.
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe flacon şi cutie (după EXP). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Caramlo
Substanţele active sunt candesartan şi amlodipină .
Caramlo 8 mg/ 5 mg: fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 8 mg şi amlodipină 5 mg (sub formă de besilat de amlodipină).
Caramlo 16 mg/ 10 mg: fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 16 mg şi amlodipină 10 mg (sub formă de besilat de amlodipină).
Celelalte componente sunt hidroxipropil celuloză, lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică, amidon de porumb, trietil citrat, stearat de magneziu.

Cum arată Caramlo şi conţinutul ambalajului
Caramlo 8 mg/5 mg: comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu “8” pe o faţă şi cu “5” pe cealaltă faţă.
Caramlo 16 mg/ 10 mg comprimate: comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu linii mediane pe ambele feţe, marcate cu “16 16” pe o faţă şi cu “10 10” pe cealaltă faţă. Comprimatul poate fi divizat în doze egale.
Marimi de ambalaj: 14, 28, 30, 56, 84 , 90 sau 98 de comprimate
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap