Obstetrica-ginecologie
Sarcina

Sarcina

Sarcina este starea fiziolo­gică a femeii ajunsă la maturi­tate sexuală, prin care trupul şi psihicul ei realizează armo­nia deplină, împlinirea meni­rii sale biologice şi sociale. Sarcina durează din momen­tul fecundaţiei pană la expul­zarea produsului de concep­ţie.

Există două tipuri de sar­cini:

Uterină (normală) când oul se grefează şi se dezvoltă în cavitatea uterină
Extrauterină, când gre­farea se face în afara cavităţii uterine.
În medie, sarcina durează 40 de săptămâni, iar data pro­babilă a naşterii se stabileşte în raport cu data ultimei men­struaţii.

Patru din cele mai importante semne ale sarcinii sunt:

– încetarea menstruaţiei (în cazuri rare femeia poate să aibă una sau două luni sângerări care pot fi interpretate ca fiind menstruaţii, aceste fiind, de fapt, metroragii, ale căror cauze trebuie cercetate)
greţuri, salivaţie exage­rată, vărsături, lipsa poftei de mâncare
-uterul se dezvoltă şi, prin urmare, abdomenul se măreşte cu cât sarcina îna­intează
-sânii se măresc vizibil, devin mai grei, se întă­resc, areolele mamare se măresc.

De asemenea, sarcina poate fi unică – în cavitatea uterină se află un singur făt, sau multiplă (gemelară), când în cavitatea uterină se dezvoltă doi sau mai mulţi feţi, în acelaşi timp.

În cazul în care sarcina gemelară rezultă din fecundarea a două ovule ajunse la maturitate în acelaşi timp, de către doi spermatozoizi, se numeşte bivitelină, întrucât există două placente cu două pungi amniotice. Feţii pot fi de acelaşi sex sau de sex diferit, dar nu sunt iden­tici. În cazul în care sarcina gemelară provine dintr-un singur ovul fecundat, care la începutul fecundării se dedublează, formând două ouă, se numeşte sarcina univitelină. În acest caz, copiii sunt întot­deauna de acelaşi sex şi perfect asemănători între ei. În general, copiii rezultaţi în urma unei sarcini gemelare sunt sub greutatea normală, motiv pentru care aceştia necesită îngrijiri speciale după naştere.

(sursa:  “Fara Tabu”)

Tags :

7 thoughts on “Sarcina

    • Buna seara. Sunt insarcinata in saptamina 25 si am luat doar 1 kg in greutate. Cum imi poate afecta chestia asta bebele? Ginecologul mi-a zis sa maninc mai mult si sa ma odihnesc mai mult, eu chiar maninc, dar nu se leaga nimic. E adevarat ca nu stau o clipa locului toata ziua, dar nu am ce sa fac, nu pot sa ma odihnesc mai mult asa cum mi-a recomandat medicul, caci mai am trei copii mici iar sotul e plecat in strainatate la munca, asa ca nu prea am de ales.
      Mai am si foarte multe probleme pe care trebuie sa le rezolv, sunt cam stresata si dorm foaarte rau, parca sunt treaza toata noaptea, ar putea ca din cauza asta sa imi fie afectata tiroida? Mi-e frica de un hipertiroidism, mama a avut… E posibil ca acesta sa se declanseze in timpul sarcinii? Mai am si alte simptome ingrijoratoare: tot timpul mi-e foarte cald, noaptea nu am aer, trebuie sa deschid geamul, transpir mult, sunt cam nervoasa, dar toate astea le-am pus pe seama sarcinii. Mi-am facut griji doar cind am observat ca nu am luat in greutate aproape deloc, desi la sarcina dinainte am luat 19 kg pina in luna a 9-a…
      Credeti ca ar trebui sa ma duc la endocrinolog?

    • buna ziua, eu am in general ovulatia tarzie, luna trecuta am ovulat in a 18-a zi iar acum am pierdut sarcina, fiind a 2-a sarcina oprita din evolutie, analizele mi-au iesit bune, ce trebuie sa fac sau ce analize ar trebui sa fac pentru a descoperi cauza. va mutumesc anticipat!

    • Hristos a Inviat.
      Am si eu o problema destul de mare, am o sarcina de 7 saptamani, dar am aflat de ea tocmai pe 7 aprilie, cam pe 2 aprilie am fost nevoita sa merg cu nepotica mea sa ii fac o radiografie la picior iar eu am stat cu ea acolo in sala ca sa nu planga, cei de acolo nu mi-au dat sort de protectie, cand am fost la un control ginecologic medicul meu nici nu a vrut sa auda ca am fost supusa unor raze RX si mia- spus ca trebuie sa fac avort. eu nu vreau sa fac acest lucru pentru ca imi doresc acest copil din tot sulfetul, tin sa mai mentionez ca ultima manstuatie am avut-o pe 28 februarie iar la analizele facute in saptamana a 6-a mia iesit o valoare foarte mica a Beta-hCG mai exact 20767.98, vreau si eu un sfat, chiar exista sanse de maltformatii doar de la o radiografie facuta unui copil? va rog din sulfet sa ma ajutati cu un raspuns, nu vreau sa dau afara un copil care poate fi sanatos.

      Va multumesc

    • buna ziua. am o intrebare..am luat negram 1gram o data…si am renuntat apoi…in caziul in care as fi insarcinata 3-4 saptamani ar putea afecta fatul…multumesc

    • Buna ziua!

      Duphastonul este un progesteron care nu are actiune de tip estrogenic sau androgenic- nu produce virilizarea mamei si nici nu determina masculinizarea fatului feminin!

      Multa sanatate si sarcina usoara!

    • Buna ziua.
      Sunt insarcinata in 15 saptamani si de la 10 saptamani iau duphaston de 3ori cate 1 din cauza ca am avut iminenta de avort. Exista vreun risc asupra copilasului? Chiar daca va fi fetita? Va multumesc anticipat pt. raspuns.

    • buna ziua! va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare. sunt insarcinata in 16 saptamani si de cateva zile ma chinuie o durere ingrozitoare de spate. la munca stau mai mult jos sau in picioare. e normala aceasta durere si cum poate afecta bebele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *