Obstetrica-ginecologie
Vaginismul

Vaginismul

Vaginismul consta în contractii dureroase, involuntare ale musculaturii ce înconjoara introitusul vaginal este o cauza rara de dispareunie. Acesta este un raspuns conditionat la o spaima anterioara reala sau imaginara ori o experienta sexuala traumatica. Tratamentul este directionat spre eliminarea raspunsului conditionat prin dilatare progresiva vaginala de catre pacienta, asociata cu psihoterapia de cuplu.

Vaginismul este o afectiune care se caracterizeaza prin spasme involuntare ale musculaturii vaginale, declansate de frica penetrarii. In consecinta, orice incercare de contact sexual, introducere a unui tampon vaginal, sau chiar un consult ginecologic de rutina, nu este numai dureroasa, ci chiar imposibila. Poate surveni după primul contact sexual (vaginismul primar) sau după o perioadă de relaţii sexuale satisfăcătoare (vaginismul secundar).

Cauze:

Cauzele vaginismului nu sunt pe deplin cunoscute. Diverse conflicte intrapsihice legate de actul sexual și de penetrare, o mentalitate mai restrictivă din punct de vedere sexual, lipsa educației sexuale, abuzul sexual, frica față de pierderea virginitații, absența unor modele adecvate pot determina apariția vaginismului primar. In cazul vaginismului secundar pot fi implicate diverse afecțiuni inflamatorii (vulvovaginite, candida, boli cu transmitere sexuala), diverse intervenții chirurgicale în zona genitală sau poate apărea secundar unei disfuncții masculine sau a problemelor din cuplu.

Tratament (remedii) :

în funcţie de ca­uza disfuncţiei, tratamentul poate fi chi­rurgical sau antibacterial sau prin trata­ment psihologic când nu este vorba de o cauză organică.

(surse: “Fara Tabu” si  “Wikipedia”)

 

Tags :

1 thought on “Vaginismul

    • sufar de vaginism. imi puteti spune unde sa ma adresez? vreau denumire clinica si doctor, va rog.
      va multumesc.
      sunt disperata, va rog sa ma ajutati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *