Obstetrica-ginecologie
Metode contraceptive non-hormonale de bariera

Metode contraceptive non-hormonale de bariera

Metode contraceptive non-hormonale de bariera

A. PREZERVATIVELE

a) masculin

Sunt confectionate din latex natural: cec de miel sau din poliuretran.
Au un perete subtire de 0,02 mm si sunt prelubrifiate cu spermicid: nonoxinol 9.
Prezervativele protejeaza impotriva unei sarcini nedorite si impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA (ultima fiind asigurata numai de cele din latex).
Daca prezervativul se rupe in timpul contactului sexual, se poate introduce spuma sau gel spermicid introdusa rapid in vagin sau o metoda de contraceptie postcoitala de urgenta.

b) feminin

Se mai numesc pungi vaginale si sunt confectionate din poliuretran.
Se insera in asa fel incat inelul intern sa se afle in vagin si cel extern la nivelul vulvei.

B. DIAFRAGMA VAGINALA

Consta dintr-o membrana de cauciuc (latex) ce acopera un dispozitiv circular, flexibil si este utilizata in asociere cu un spermicid.
Exista mai multe tipuri de diafragme in functie de forma pe care o are marginea dispozitivului: spirala, plata sau arcuata.
Se utilizeaza dimensiunea maxima care poate fi inserata fara disconfort si distorsiune.
Este contraindicata in caz de prolaps uterin, in caz ca femeia a nascut de curand, la cele care nu-si pot palpa corect colul uterin sau la cele care au avut infectii urinare repetate in antecedente.
Diafragmele cu masura 65, 70 sau 75 sunt utilizate de majoritatea femeilor.
Diafragma poate fi inserata cu cateva ore inainte de contactul sexual.Se lasa pe loc cel putin 8 ore dupa contactul sexual (dar nu mai mult de 24 de ore deoarece poate apare leucoree urat mirositoare) apoi se indeparteaza si se curata cu apa si sapun, lasata la uscat si pastrata intr-un loc ferit de caldura.
Este contraindicata aplicarea de talc la nivelul diafragmei deoarece expunerea genitala la talc poate predispune la cancer ovarian.
Daca se repeta contactul sexual inainte de 8 ore se introduce suplimentar spermicid in vagin, fara modificarea pozitiei diafragmei.
Diafragma se inlocuieste cu una noua o data la 2 ani.

C. PESARUL ANTICONCEPTIONAL

Se mai numeste si calota anticonceptionala , este mai mic decat diafragma, nu contine un dispozitiv circular marginal si acopera numai cervixul. Se utilizeaza in asociere cu spermicide si se mentine 48 de ore.

Femeile nulipare ( fara nasteri vaginale) necesita masura 22, in timp ce femeile multipare ( care au avut cel putin o nastere pe cale vaginala) necesita masura 25.
Inainte de utilizare o treime a calotei este umpluta cu spermicid.
Femeia ce utilizeaza pesare cervicale este protejata impotriva dezvoltarii displaziei cervicale.

D. DISPOZITIVELE INTRAUTERINE (DIU)

DIU sunt piese flexibile din metal care au forma literei T si care sunt disponibile in doua variante:

a) Paraguard : ofera contraceptie timp de 10 ani, cu eficienta echivalenta sterilizarii tubare.
DIU determina formarea unei spume biologice in interiorul cavitatii uterine ce contine fibrina, celule fagocitare si enzime proteolitice si stimuleaza formarea de prostaglandine in interiorul uterului. Climatul intrauterin alterat interfera cu pasajul spermatozoizilor in uter, impiedicand astfel fertilizarea.

b) Progestasert- elibereaza progesteron si necesita inlocuire anuala. Produsul comercial care se gaseste in Europa se numeste NORGESTREL.

Unica infectie pelviana asociata cu DIU este actinomicoza. Cand actinomyces este detectata prin cultura cervicala este indicata indepartarea DIU si tratament oral cu penicilina.
Progesteronul creste usor riscul de sarcina ectopica datorita faptului ca afecteaza moilitatea tubara fara a inhiba ovulatia.

(Autor : Dr. Daniela Iancu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *