
Metode naturale de contraceptie
Contraceptia – metode naturale – Sunt metode de identificare a perioadelor fertile ale ciclului menstrual.
Eficacitate: 80-85%
Motivele pentru care cuplurile recurg la aceste mijloace de contraceptie sunt numeroase, spre exemplu se gandesc la efectele nocive pe termen lung ale anticonceptionalelor, la mitul ca acestea ingrasa, renunta la folosirea prezervativului datorita unor iritatii care apar fie la el fie la ea, datorita lipsei banilor la cuplurile tinere, datorita lipsei de spontaneitate pe care unele mijloace de contraceptie o impun sau pur si simplu din lipsa de informatii sau din jena pentru prezentarea la medicul ginecolog, cel care ar putea indica o metoda contraceptiva adecvata cuplului respectiv.
In general metodele naturale de contraceptie ar trebui urmate de acele cupluri pentru care aparitia unei sarcini nu ar reprezenta un act foarte grav. Aceste metode de contraceptie naturala nu sunt 100% sigure ci in proportie de 80-85% pentru cei care le respecta. Din pacate insa sunt destule cupluri care nu folosesc metode contraceptive, nici macar pe acestea naturale, astfel ca rata avorturilor mai ales in randul tinerelor este ingrijorator de mare.
Este bine ca in cazul in care alegeti sa nu folositi alt gen de metode contraceptive decat acestea naturale sa le cunoasteti in amanunt si sa aveti sanse mult mai mari de a preveni o sarcina decat daca nu v-ati proteja in nici un fel.
Modul de acţiune:
– Ajută cuplurile să identifice perioada fertilă pentru a evita contactul sexual în acel interval de timp.
– Identificarea perioadei fertile se face în diferite moduri: pe baza calendarului, înregistrarea modificărilor mucusului cervical, măsurarea temperaturii bazale sau a asocierii lor.
Avantaje:
– Nu există efecte secundare;
– partenerii împart responsabilitatea de planificare a familiei; sunt foarte ieftine;
– pot fi folosite şi pentru planificarea apariţiei unei sarcini.
Dezavantaje:
– Este nevoie de multă atenţie, înţelegere şi acord din partea ambilor parteneri;
– este necesară o înregistrare atentă a datelor;
– dificil de practicat cand ciclul este neregulat;
– nu previne bolile cu transmitere sexuală, inclusiv SIDA.
Observaţii:
– Necesită o perioadă de învăţare şi exersare
(sursa: Societatea de Planificare a Familiei din Moldova Articol realizat de: Sudacevschi Rodica, terapeut)