Cum îti dai seama că eşti însărcinată?
Cum îti dai seama că eşti însărcinata?
Semnele sarcinii sunt dificil de sesizat la început. Totuși, unele femei manifestă un instinct aparte care le anunță că au rămas însărcinate, făcându-le să se simtă diferit. Iată care sunt primele semne că ești însărcinată înainte de a vedea cele două liniuțe pe testul de sarcină.
1. Absența menstruației (amenoree) poate fi un semnal de sarcină, în cazul în care aveți un ciclu menstrual regulat. Lipsa menstruației nu indică însă o certitudine, deoarece pot exista și alte cauze ale întârzierii, cum ar fi stresul, oboseala, anumite boli. Există situații, în care poți să fii însărcinată și să ai o mică sângerare în perioada aproximativă în care ai fi avut în mod normal menstruație.
2. Mărirea și întărirea sânilor sunt frecvent întâlnite în perioada sarcinii. Sfârcurile devin mai proeminente, ca și venele de la suprafața sânilor.
3. Senzația de somnolență, de oboseală accentuată pe parcursul întregii zile
4. Lipsa energiei, stări de amețeală – te poți simți epuizată fără niciun motiv, neputând duce nimic la bun sfârșit.
5. Gust metalic în gură
6. Sensibilitate la anumite mirosuri- simțul olfactiv se dezvoltă și poți simți mirosuri pe care ceilalți nu le simt ; în această perioadă anumite parfumuri pe care le iubeai, acum îți pot provoca repulsie.
7. Stare de greață și chiar vărsături– în primele trei luni, în special dimineața te poți confrunta cu aceste stări, dar există situații când ți se poate face rău în orice moment al zilei.
8. Anumite alimente s-ar putea să-ți repugne, în timp ce altele ar putea începe să-ți placă. De obicei, în această perioadă poți simți repulsie față de cafea și țigări.
9. Schimbarea stării emoționale aparent fără vreun motiv real- din cauza modificărilor hormonale devii mai sensibilă și mai ușor impresonabilă.
10. Nevoia urinării frecvente
Testele de sarcină funcţionează pe principiul detectării unei substanţe hormonale (gonadotropina corionica umană) specifice în sânge sau în urină, substanţa care este prezentă doar atunci când femeia este gravidă. Această substanţă, gonadotropina corionica umană se numeşte colocvial hormonul sarcinii.
Pentru a afla dacă sunt sau nu însărcinate, multe femei apelează la cea mai simplă metodă de depistare, care consta într-un test de urină, acesta având avantajele că este relativ ieftin, uşor de procurat, din farmacii sau din hipermarke-turi, simplu de folosit putând fi aplicat acasă fără asistenţă medicală. Rezultatul testului se interpretează potrivit instrucţiunilor din prospectul testului de sarcină. În cazul în care vă aflaţi în faţa unui rezultat pozitiv, este necesar să vă faceţi o programare la un medic de specialitate, acesta urmând ca, după un test de sânge şi o examinare pelviană, să confirme sau să infirme diagnosticul de sarcină.
Astfel, testele de sânge vă pot spune dacă aţi rămas însărcinată într-un interval de 6-8 zile după ovulaţie (după ce ovarul a secretat un ovul), iar testele de urină pot detecta sarcina după circa două săptămâni de la ovulaţie. Există şi teste de urină mai sensibile care vă pot spune dacă sunteţi gravidă la 6 zile după concepţie sau la o zi de întârziere a menstruaţiei. De la test la test, procedură de aplicare diferă, de asemenea diferă şi timpul de aşteptare până la evidenţierea rezultatului, este importantă citirea completă şi respectarea prospectului care însoţeşte testul pentru a fi aplicat corect, în caz contrar fidelitatea acestuia scăzând.
Testele de urină au o fidelitate mare, acurateţea acestora fiind de 97% – 99%. Dacă însă testul nu este aplicat corect, fidelitatea scade. Majoritatea testelor recomandă să se repete procedura peste câteva zile, pentru a diminua probabilitatea de eroare. Indiferent de rezultat, pentru mai multă siguranţă trebuie să contactaţi medicul.
(sursa: “Fara Tabu”)