Sarcina ectopica

Despre sarcina ectopica

Sarcina ectopica se defineste ca implantarea si dezvoltarea produsului de conceptie în afara cavitatii uterine.

Prevalenta sarcinii ectopice variaza între 6 si 16% din numarul total de sarcini.  Este asociata cu incidenta în crestere a bolii inflamatorii pelvine, endometriozei ca si a sarcinilor obtinute dupa tehnici de reproducere asistata.

Hemoragia din SE ramane cea mai importanta cauza de deces matern în primul trimestru de sarcina (6.5% din totalul deceselor materne).

1. Cauze si diagnostic

Factorii de risc pentru sarcina ectopică includ: boala inflamatorie pelviană, adesea cauzată de infecția cu Chlamydia, fumatul tutunului și utilizarea tehnologiei de reproducere asistată. Persoanele care au avut o sarcină ectopică anterioară prezintă un risc mai mare de a avea o alta. Majoritatea sarcinilor ectopice (90%) apar în trompele uterine și sunt cunoscute ca sarcini extrauterine. Implantarea poate apărea și în colul uterin, ovare sau în interiorul abdomenului. Detectarea sarcinii ectopice se face de obicei prin teste sangvine pentru gonadotropina corionică umană (hCG) și prin ultrasunete. Acest lucru poate necesita mai mult de un singur test. Utilizarea ultrasunetelor funcționează mai bine atunci când testul este efectuat în interiorul vaginului. Alte cauze ale simptomelor similare includ: avortul, torsiunea ovariană și apendicita acută.

2. Forme de sarcini ectopice:

Sarcina tubara – sarcina este localizata în trompa uterine  (reprezinta 98% din totalul sarcinilor ectopice).

Sarcina abdominala

Sarcina cervicala – implantarea produsului de conceptie în canalul cervical.

Sarcina ligamentara – forma secundara de SE în care sarcina tubara primara erodeaza mezosalpingele si se localizeaza între foitele ligamentului larg.

Sarcina heterotopica – conditie în care coexista o SE si una intrauterina.

Sarcina ovariana – SE se implanteaza în cortexul ovarian.

În cazul pacientelor cu risc de SE si a pacientelor la care s-a practicat o tehnica de reproducere asistata se recomanda medicului sa indice monitorizarea acestora prin ecografie transvaginala cât mai curând dupa întârzierea menstrei si/sau pozitivarea HCG.

Este obligator ca la pacientele cu sangerare vaginala sau durere pelvina sa se realizeze explorarea ecografica ca test diagnostic iniţial, datorita faptul ca evidenţierea unei mase anexiale sugestive pentru un sac ovular, în prezenţa unui test de sarcină pozitiv şi a unei cavitaţi uterine fara sac ovular induce prezumpţia pentru sarcina ectopica tubara.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap