Urgente Medicale
Curs de prim ajutor: Rani-Hemoragii-Pansamente

Curs de prim ajutor: Rani-Hemoragii-Pansamente

Curs de prim ajutor - Traumatisme
Curs de prim ajutor – Traumatisme

Curs de prim ajutor: Rani-Hemoragii-Pansamente. Rana reprezinta o intrerupere a continuitatii pielii. Traumatismele (lovire, strivire, intepare, arsura) reprezinta cauza cea mai frecventa de intrerupere a continuitatii pielii.

De ce ranirea reprezinta o urgenta medicala?

Curs de prim ajutor: Rani-Hemoragii-Pansamente.

Motiv: pielea este un scut de aparare al organismului impotriva agentilor agresivi dinmediul inconjurator. Rana devine astfel mijlocul cel mai probabil al intrarii microbilor inorganism. De aceea, ranirea reprezinta urgenta medicala care trebuie ingrijita dinprimele momente ale producerii ei. In primele 6 ore de la producerea ranii, organismulpoate lupta impotriva microbilor dar dupa acestea, rana este considerata infectata, chiar daca pielea nu arata semne de infectie. In ziua urmatoare insa microbii, luand calea vaselor limfatice sunt opriti la bariera limfatica pentru ca in celelalte zile depasind-o, sainvadeze organismul, situatie in care viata accidentatului este periclitata (bacteriemie-septicemie-moarte).
Aceasta evolutie poate fi evitata daca spalam si dezinfectam rana in primele 6 ore de la accident, atunci cand numarul microbilor este inca mic. Executam deci curatarea sau  “toaleta” plagii, pe care o acoperim apoi cu un pansament, pentru a opri eventualitateaunei contaminari ulterioare a acesteia.

Toate ranile sangereaza mai mult sau mai putin, pentru ca pielea este bine!ranita cu sange. Cand insa agentul traumatic intercepteaza un vas important, arterasau vena, sangerarea devine abundenta, ceea ce reprezinta de asemenea un real pericol pentru accidentat. In mod firesc, in aceste situatii vom incepe prin a oprisangerarea dupa care vom trece la spalarea si pansarea ranii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *