Urgente Medicale
Astmul bronsic – Criza de astm bronsic

Astmul bronsic – Criza de astm bronsic

Astmul bronsic - Criza de astm Bronsic
Astmul bronsic – Criza de astm Bronsic

Astmul bronsic reprezinta un sindrom inflamator cronic al cailor aeriene, caracterizat prin obstructie reversibila si care se manifesta prin sindromul de hiperreactivitate bronsica determinat de stimuli variati.

Criza de astm este caracterizata prin aparitia sau agravarea simptomelor astmatice: dispnee, wheezing, tuse, senzatie de constrictie toracica, si care are o durata de 20-30 de minute pana la cateva ore.
Pentru masurarea functiei pulmonare a bolnavului se foloseste Peak- flow- metrul care masoara debitul expirator de varf sau peak expiratory flow (PEF).

Monitorizarea PEF are urmatoarele indicatii: evaluarea obiectiva a suferintei exprimate de pacient, evaluarea controlului bolii astmatice (depistarea apropierii unei exacerbari), evaluarea rezultatelor tratamentului.
Valoarea PEF are variatii diurne, cele mai mici valori inregistrandu-se intre orele 4 si 6 dimineata, iar cele mai mari intre orele 16 si 18. O variabilitate mai mare de 20% constituie un argument al exacerbarii bolii si o indicatie pentru marirea dozei de tratament.

Astmul bronsic – Tratament

– mentinerea bolnavului in pozitie sezanda
– tratament initial cu beta2 agonist pentru prevenirea bronhoconstrictiei: Salbutamol, Fenoterol sau Terbutalina, in dispozitive care contin substanta activa presurizata.
Daca dupa tratamentul initial raspunsul este incomplet (PEF 60-80%) se adauga miofilin 1-2 fiole intravenos, hemisuccinat de hidrocortizon in perfuzie, corticosteroizi oral si se continua administrarea beta 2 agonistului timp de 3 ore.
Daca PEF este sub 60% atunci pacientul va fi transportat de urgenta la spital.