Anemii prin tulburari ale sintezei nucleoproteinelor.

Anemii prin tulburari ale sintezei nucleoproteinelor.

1. Anemii prin tulburari ale sintezei nucleoproteinelor – Generalitati

Pentru ca eritropoieza sa decurga in mod normal, este nevoie nu numai de materiale de constructie (fier si aminoacizi) ci si de factori enzimatici care faciliteaza maturarea elementelor tinere medulare.

Acesti factori sunt cunoscuti sub numele de principiu antianemic sau antipernicios. Principiul antianemic este format dintr-un factor extrinsec, care nu este altceva decat vitamina B12 si un factor intrinsec, secretat de mucoasa gastrica. Vitamina B12 nu poate fi absorbita decat in prezenta factorului intrinsec.

Absorbtia are loc in portiunea distala a intestinului subtire. In absenta vitaminei B12 apar tulburari de sinteza ale nuclloproteinelor si in special a acidului timonucleic (dezoxiribonucleic). In ceea ce priveste hematopoieza, carenta in vitamina B12 duce la inlocuirea seriei normoblastice normale cu seria megaloblastica anormala. Prin distrugerea rapida a eritrocitelor cresc bilirubinemia si eliminarea bilirubinei prin materii fecale si urina.

Formarea de hemoglobina, insa, este mai putin tulburata, asa ca Hb creste in aparenta, ceea ce duce la hiper-cromie cu indice de culoare crescut. De aceea, aceste anemii se mai numesc si hipercrome. Datorita prezentei megaloblastilor in sangele periferic, aceste anemii se mai numesc si anemii megaloblastice.

Tulburarile metabolismului nucleoproteinelor nu intereseaza numai eritropoieza, ci toate celulele. Eritropoieza este mai afectata, pentru ca regenerarea si diferentierea celulara sunt mai importante, necesitand mai mult acid timonucleic. Tulburarea intereseaza insa si sinteza leucocitelor (cu aparitia de granulocite mari si anormale), tegumentele, mucoasele gastrica, linguala, vaginala etc.

2. Tipuri de anemii prin tulburari ale sintezei nucleoproteinelor

Cele mai cunoscute anemii megaloblastice sunt: anemia pernicioasa sau anemia Biermer si anemiile parabiermeriene sau anemiile megaloblastice simptomatice. Anemia Biermer (pernicioasa)

Definitie: este o anemie cu etiologie necunoscuta, caracterizata prin anemie hiper-croma, megaloblastica, glosita, achilie gastrica si tulburari neurologice. Se intalneste mai frecvent la femei intre 40 si 55 de ani. Se datoreaza lipsei factorului intrinsec (defect biochimic avand caracter constitutional), care impiedica absorbtia vitaminei B  conducand la tulburarea sintezei acizilor nucleici, cu aparitia seriei rosii anormale megaloblastice. Lipsa vitaminei B12 (factor antianemic) tulbura eritropoieza si, in general, toate tesuturile organismului.

3. Simptome anemii prin tulburari ale sintezei nucleoproteinelor

Boala debuteaza insidios, cu tulburari digestive, care pot pre­ceda cu ani de zile anemia. in perioada de stare apar trei grupe de Simptome definind sindroamele: anemic, digestiv si neurologic.

Sindromul anemic se caracterizeaza prin paloare asociata cu usor icter, de aspect galbui ca paiul, dispnee, palpitatii, astenie. Fata este uneori infiltrata. La nivelul membrelor inferioare apar edeme, unghiile sunt adesea sfaramicioase si parul uscat. Subfebrilitatea prezenta la unii bolnavi este de origine metabolica si dispare la cateva zile dupa administrarea vitaminei Bl2.

Sindromul digestiv este constant. Apar semne de glosita, cu dureri si arsuri spon­tane sau la contactul cu alimentele. Limba este rosie, uneori cu eroziuni pe varf si margini. Atrofia mucoasei gastrice duce la achilie gastrica. Anaclorhidria este rezistenta la histamina si refractara la Tratament. Anorexia – uneori electiva pentru carne  varsaturile si diareea sunt manifestari comune.

Tulburarile nervoase sunt prezente adeseori. in formele usoare, bolnavii se plang de amorteli, furnicaturi si hipoestezie. In formele severe apar areflexia osteo-tendinoasa si tulburarile sensibilitatii profunde, care duc la tulburari de mers de tip tabetic, cu aparitia semnului Romberg.

4. Examenul hematologic precizeaza diagonsticul.

Anemia este severa (sub doua milioane), hematiile sunt hipercrome (valoarea globulara depaseste de obicei 1,5) si prezinta anomalii de forma (poikilocitoza) si de coloratie (policromatofilie). in sangele periferic apar macrocite, megalocite si, mai rar, megaloblasti.

Trombopenia si leucopenia cu polinucleare hipersegmentate sunt frecvente. Hiperbilirubinemia indirecta, hipersideremia si mielograma cu megaloblasti in numar mare completeaza tabloul.

Evolutia este in prezent favorabila. Sub influenta vitaminei B12, anemia se re­para in cateva saptamani si semnele clinice dispar progresiv. Semnele neurologice nu regreseaza complet intotdeauna, iar achilia gastrica nu este influentata.

5. Diagnostic

Diagnosticul este evident in formele complete. Raspunsul favorabil la Tratamentul cu vitamina B12, in special aparitia reticulocitozei, este patognomonica.

Diagnosticul diferential trebuie sa elimine anemiile parabiermeriene si cancerul gastric.

6. Tratament

Tratamentul specific consta in administrarea vitaminei B12 pe cale i.m. (100 mg zilnic, in prima saptamana, apoi 100 mg de 3 ori pe saptamana, pana la revenirea la normal a valorilor hematologice).

Tratamentul se continua cu aceeasi doza la interval de 2 saptamani, timp de 6 luni. Terapia de intretinere se face cu 100 mg pe luna, tot restul vietii.

Ameliorarea subiectiva este prompta. Reticulocitoza este indicatorul cel mai fidel al eficacitatii Tratamentului. in cazul unor urgente chirurgicale se poate mari doza pana la 1000 mg vitamina B|2. in 3 – 4 saptamani hematiile si concentratia Hb revin la normal, glosita dispare si semnele neurologice sunt ameliorate. Achilia gastrica nu este insa influentata. Pentru mentinerea rezultatelor, bolnavul trebuie sa primeasca toata viata vitamina B)2.

Transfuzia de sange este indicata in formele severe. Acidul clorhidric este administrat la bolnavii cu achilie gastrica.

Tratamentul cu fier se administreaza cand apar semne de hipocromie, in special la femei.

 

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap