Oncologie
Tumori osoase benigne

Tumori osoase benigne

Tipuri de tumori osoase benigne

Osteocondromul: exostoze osteocartilaginoase, sunt cele mai frecvente tumori osoase benigne ce pot aparea la nivelul oricarui os, dar mai frecvent la capetele oaselor lungi. Apar intre 10 si 20 de ani si pot fi unice sau multiple. Osteocondroamele multiple tind sa aibe agregare familiala. Condrosarcomul malign secundar poate sa apara la 10% din cazurile de osteocondrom multiplu si la 1% din cazurile de osteocondrom unic. Excizia este necesara daca tumora este situata in apropierea unui nerv, produce durere, impiedica cresterea sau daca radiografia sugereaza transformarea in condrosarcom malign.

Condromul: apare mai ales la adulti si este localizat de obicei in interiorul cavitatii medulare. Frecvent sunt asimptomatice, dar pot sa creasca in dimensioni si sa devina dureroase. La radiografie au aspect litic cu arii de calcificare punctata.  Orice condrom asimptomatic nu necesita tratament, totusi, examenul radiologic periodi ceste indicat pentru a exclude progresia tumorala.

Condroblastomul: este rar, apare intre 10 si 20 de ani, la nivelul epifizelor unde poate sa creasca si sa distruga masa osoasa. Pe Rx (radiografie) are aspect de chist ce contine puncte de calcificare.

Condromixofibromul: este o tumora foarte rara ce apare inainte de 30 de ani. Aspectul Rx este de obicei excentric ,cu circumscriere exacta, cu liza osoasa si localizza la capatul oaselor lungi.

Osteomul osteoid: afecteaza tinerii adulti si este mai frecvent la nivelul obelo lungi. Pate produce durere intensa mai ales noaptea si care, in mod tipic, este ameliorata de analgezice usoare. Examenul fizic arata atrofia musculaturii regionale. Rx este caracteristica imaginea de zona mica de radiotransparenta, inconjurata de o zona de scleroza de dimensiuni mai mari.

 

tumora cu celule gigante

Tumora benigna cu celule gigante: apare frecvent in a doua si a treia decada de viata, la nivelul epifizelor, putand eroda restul osului si se pot extinde la nivelul tesuturilor moi. Rx au caracter litic si sunt tratate prin chiuretaj sau administrare de metilmetacrilat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *