Oncologie
Cancerul si mediul

Cancerul si mediul

Cancerul si mediul . Una dintre cele mai temute si cercetate consecinte ale supunerii la poluanti este cancerul. In tarile industriale cancerul cauzeaza 20% din decese. Ratele mai inalte ale cancerului din aceste tari au fost explicate, invocandu-se fumatul si metodele de conservare a alimentelor. In comparatie cu acesti factori, poluarea ar putea sa joace un rol minor. Dar contributia poluantilor industriali, aparitia cancerului este neglijabila. Substantele toxice pot contribui la unele forme de cancer. Rolul lor este greu de cuantificat din trei motive:
1. se cunoaste prea putin despre toxicitatea celor mai multe substante chimice;
2. cele mai multe expuneri au loc la niveluri foarte scazute;
3. oamenii sunt supusi la substante neidentificate.

Ca rezultat, ponderea estimata a cancerului, ce pot fi atribuite expunerii la substante toxice, variaza de la 7 la 20%.

Pana de curand, a avut loc o polemica aprinsa intre oncologi si epidemiologi in jurul intrebarii despre caratele deja inalte ale cancerului din tarile industriale, ce se afla in crestere. Dezbaterea s-a aplanat cand a fost luat in consideratie si cancerul datorat fumatului, un factor de risc pe care expertii il fac responsabil de circa 30% din toate tumorile.

In studiile recente s-au stabilit cresteri ale ratelor de incidenta pentru forme de cancer la care nu se cunoaste o legatura cu fumatul. Un studiu din 1990 asupra tendintelor din statele, care au pus date la dispozitia Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a ajuns la concluzia ca intre 1968 si 1987 rata deceselor prin cancerele sistemului nervos central, san, rinichi, piele si mielome multiple au crescut in randul persoanelor de peste 54 de ani in 6 tari diferite. Cazurile de cancer la creier si sistemul nervos, cel putin s-au dublat la oamenii intre 75 si 84 de ani, precum si in alte cazuri. Dar aceasta crestere nu afecteaza doar oamenii in varsta. De exemplu, incidenta cancerului la creier si sistemul nervos central a crescut la baietii americani sub 20 de ani, cu 16% intre 1973-1977 si 1983-1987, in timp ce incidenta limfomelor a crescut cu 15%. Cazurile de leucemie s-au inmultit si ele in cursul acestei perioade.

Unii factori (alcoolul, alimentarea, genele si poluarea mediului) pot juca un anumit rol. De exemplu, anumite gene confera indivizilor sensibilitate la cancer. Recent a fost descoperita la Johns Hopkins Unisersity o sectiune de ADN, care contine o gena, ce predispune unele persoane la instalarea cancerului de colon. Functionarea defectuoasa a genelor, care in mod normal, reprima tumorile, ar putea fi cauza aparitiei unor cazurile de cancer. Cercetatorii au mai identificat 50 de asa-numite oncogene. Protooncogenele sunt gene implicate, in mod normal, in cresterea si specializarea celulelor. Cand sufera mutatii ele se transforma in oncogene si orchestreaza aparitia si cresterea tumorilor.

Expertii estimeaza ca factorii ambientali (alimentatia, fumatul, alcoolul, virusurile, ocupatia si asezarea geografica) sunt responsabili pentru cel putin 60% din toate cazurile de cancer. Conservarea alimentelor prin sarare, afumare sau murare mareste riscul cancerului oral si stomacal. Consumand diverse zarzavaturi, putem bloca anumite forme de cancer, iar disparitia acestora din meniurile modeme pot sa conduca la rate mai inalte in tarile industriale. Grasimea alimentara, de exemplu, poate actiona ca un promotor al cancerului, accelerand raspandirea tesutului expus la tumori maligne. Alimentatia bogata in grasimi a fost pusa in legatura cu cancerul de colon si, probabil, implicata in cancerul la san. Substantele chimice pot grabi dezvoltarea cancerului. Dar foarte putine din ele au fost testate in privinta potentialului de a cauza boala. Expunerea la toxine poate declansa o cascada de evenimente, care, in final conduc la cancer. Unul dintre mecanisme consta in deteriorarea directa a ADN-ului si provocarea mutatiilor. Alte substante toxice pot duce la cancer, inhiband imunitatea. Nu exista dovezi directe, care sa lege de cancer imunitatea scazuta datorita chimicalelor, dar numeroase substante recunoscute drept cancerogene se dovedesc capabile de a inhiba sistemul imun. Benzo(a)-pirenului, substanta gasita in fumul de la esapamentul automobilelor si in cel de carbune, ca si azbestul (fibra naturala minerala), sunt doua exemple. O a treia cale, pe care expunerea poate conduce la cancer, este legata de actiunea de tip hormonal a substantei toxice. Alte substante toxice dezactiveaza enzimele, care, in mod normal, descompun toxinele, sau au efecte asupra capacitatii organismului de a umple rupturile din ADN. In conditii normale, aceste rupturi survin in mod constant, dar sunt repetate cu promtitudine prin procese, ce au loc in celula.

Aceasta problema necesita inca cercetari ale efectului diferitor substante, ce duc la aparitia si dezvoltarea cancerului, precum si ale mecanismelor de actiune.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *